Kézilabda
Farkas Johanna

Taekwondo: kettős terhelés vár 2023-ban Patakfalvy Lucára (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.01.04 Frissítve: 2023.01.03 Taekwondo

A májusi világbajnokság mellett a Corvinus Egyetemen folytatott tanulmányainak lezárására készül sportolónk.

Az utóbbi időben Salim Omar Gergely sikereitől volt hangos a sajtó, most pedig újabb kék-fehér sportoló szerepelt a Nemzeti Sport hasábjain. Ezúttal taekwondósunk, Patakfalvy Luca volt a sportújság középpontjában.

Lucát 2022-ben ‒ hatodik alkalommal ‒ választották az év legjobb női taekwondósának, aki az esztendőben hajszállal maradt le az Európa-bajnoki éremszerzésről, a világbajnokságot pedig sérülés miatt ki kellett hagynia. Elsőként a kontinensviadalon történtekről mesélt sportolónk.

‒ Sokáig uraltam a küzdelmet, de az utolsó tizenöt másodpercben valamiért leblokkoltam. Az érem kapujában elvérezni sohasem jó érzés, az pedig különösen fájt, hogy biztos előnyről, aranyponttal szenvedtem vereséget. Kellett egy-két hét, hogy feldolgozzam, ami Manchesterben történt, és a pozitívumokra koncentráljak, hiszen azokból is volt szép számmal, elvégre a későbbi Európa-bajnokkal is partiban voltam. Az ilyen pofonok is hozzátartoznak az élsporthoz, de csak rajtunk múlik, felállunk-e belőlük, márpedig én mindent megtettem azért, hogy fizikailag és mentálisan is erősödjek a világbajnokságig.

Ám sajnos a sors közbeszólt, ugyanis Luca kézsérülés miatt nem tudott szerepelni a világbajnokságon, és életében először ki kellett hagynia egy nagy világversenyt.

‒ Egész évben a vébére készültem, novemberre időzítettem a csúcsformát, ezért nagyon nehezen tudtam elfogadni, hogy hogy nem utazhattam el Mexikóba. Már február óta éreztem, hogy ha erősen megrúgják a bal kezemet, jobban fáj a kelleténél, de egy ideig nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, küzdősportolóként megtanultam együtt élni a fájdalommal. Csakhogy egyre gyakrabban jelentkezett, szeptember elején pedig az egyik edzésen kaptam olyan rúgást, ami után mozdítani sem nagyon tudtam a kezemet. Sejtettem, hogy nagyobb a baj, mint hittem, a vizsgálatok ki is mutatták, hogy megrongálódott a csontszerkezet. Az orvosok azt mondták, néhány hónapos kihagyás vár rám, de azért eleinte bizakodtam, mert két hónap hátra volt a világbajnokságig, és a kettő is néhánynak számít…

Lucának nem csak a rosszból járt ki az évben, ugyanis az európai egyetemi játékokon aranyérmet szerzett, illetve a Grand Prix versenysorozatban is bemutatkozott.

‒ Jót tett a lelkemnek, hogy a nyáron több versenyen is dobogóra állhattam, mert végre az eredmények is igazolták, hogy töretlen a fejlődésem. Ha másra nem is, arra mindenképp jó volt ez az idény, hogy kiéheztem a sikerélményre, az edzésekre és a versenyzésre is, mert a szeptemberi Grand Prix óta nem vívtam éles mérkőzést. A kényszerpihenőt igyekeztem arra használni, hogy javuljon az állóképességem és mentálisan is összeszedjem magam, mert fontos év következik, a májusi világbajnokság után júniusban államvizsgázom a budapesti Corvinus Egyetemen, a nemzetközi tanulmányok szakon. Nagy céljaim vannak, szeretnék éremmel hazatérni a vébéről.

Forrás: Nemzeti Sport 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!