Taekwondo
Patakfalvy Luca

Taekwondo: így végeztek sportolóink Manchesterben

Publikálva: 2022.05.23 Frissítve: 2022.05.23 Taekwondo

Salim Omar Gergely megvédte címét az Európa-bajnokságon.

Kék-fehér sportolónk közül hatan szerepeltek a május 19-22. között megrendezett manchesteri Európa-bajnokságon. A Brüll Alfréd Akadémiánk tagjai, Salim Omar Gergely (54 kg), Patakfalvy Luca (53 kg), Salim Sharif Gergely (58 kg), Bailey Kelen (87 kg), Patakfalvy Csenge (62 kg), mellettük pedig D. Kiss Zoltán (parataekwondo, K44, +80 kg) is főműsoridőben léphetett pástra.

Az Európa-bajnokság első pástra lépője Patakfalvy Luca volt, aki a nyolcaddöntőben 12-0-s eredménnyel jutott túl izraeli ellenfelén, a negyeddöntőben pedig a török Zeliha Agris ellen harcolt meg.Végtelen izgalmakat tartogatott ez az összecsapás, ugyanis 16-16-os döntetlennél aranypontra került sor. Sajnos a török előbb ért el támadásaiból kétpontos előnyt, mellyel ő jutott tovább, Luca pedig az 5. helyen zárta a megméretést.

Az első versenynap a lehető legjobban folytatódott, ugyanis a nyolcaddöntőben Salim Omar Gergely könnyedén túllépett ciprusi ellenfelén, és már a szlovák Domen Molj ellen készülhetett. Ezen a találkozón is lehengerlően taekwondózott sportolónk, ugyanis a 43-10-es pontkülönbség miatt harmadik menetre sem volt szükség. Az elődöntőben sem sikerült sportolónkat túlságosan megizzasztani, 28-7 végeredményű győzelemmel jutott a döntőbe a török Deniz Dagdelent legyőzve. A fináléban már sokkal nehezebb csatát folytatott Gorkam Polattal, és a párharcon jó ideig a török állt nyerésre. 18-16-nál fordított Omar, és 32-27-re megnyerte a találkozót. Omar ismét történelmet írt, ugyanis ő volt az első felnőtt Európa-bajnoka a sportágnak idehaza, most pedig még a címét is megvédte.

A második napon Salim Sharif Gergelyen és Bailey Kelenen volt a sor, hogy megmutassák magukat. Sharif a nyolcaddöntős ellenfelét könnyedén győzte le, ám a következő körben az olimpiai bajnok olasz, ‒ az Omart Tokióban búcsúztató ‒ Vito Dell’Aquila ellen nézett szembe. Sharif nagyon küzdött, de az olasz nagy ellenállást tanúsított, és végül ki is harcolta a továbbjutást, így Sharif az ötödik helyen zárta a megméretést.

Bailey Kelen először szerepelt a felnőttek között Európa-bajnokságon, számára csupán egyetlen meccs adatott meg Manchesterben, ugyanis a nyolcaddöntőben a negyedik kiemelt Caden Cunningham búcsúztatta ifjú versenyzőnket.

A harmadik napon parateakwondósunk, D Kiss Zoltán miatt voltunk érdekeltek, a negyeddöntőben az ukrán Orest Pylypiak ellen készülhetett Zoli.  Az épektől eltérően itt egyszer öt percig küzdenek felek, melyet az ukrán kezdett jobban, ám 12-12-nél egyenlítettünk. Zoli újra hátrányba került, nagy erőfeszítéseket tett, hogy fordítson, de sajnos nem jött össze, így a tornát ötödikként fejezte be sportolónk.

A zárónapon Patakfalvy Csenge az ötödik kiemelt, spanyol Jone Magdaleno ellen mérkőzött a nyolcaddöntőben. Csenge nem találta az ellenszert a spanyol támadásaival szemben, így már 10-1-es hátrányban került. Az utolsó etapban sem tudott versenyzőnk akadályt gördíteni ellenfele továbbjutása elé, így Csenge nem jutott tovább a legjobb nyolc közé.

Taekwondósainknak nincs sok idejük pihenni, ugyanis június első hétvégéjén Rómában rendezik a pénzdíjas és egyben olimpiai kvalifikációs pontok szempontjából is rangos, G6-os besorolású Grand Prix széria idei első állomását. A versenyre súlycsoportonként a világ 32 legjobbja kap mindig meghívást, ahol a mostani Eb-keretből három kék-fehér versenyzőnk kapott meghívást: Salim Omar Gergely, Salim Sharif Gergely, Patakfalvy Luca.

Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!