Tenisz
Gálfi Dalma

Taekwondo: éremszerzésben bízik a sportági szakszövetség

Publikálva: 2023.05.24 Frissítve: 2023.05.24 Taekwondo

Hétfőn kezdődik Bakuban a világbajnokság, ahol a nyolc magyar indulóból négyen klubunk sportolói.

A május 29. és június 4. között sorra kerülő világeseménynek Azerbajdzsán ad otthont, ahol a Salim fivérek mellett Patakfalvy Lucáért és Csáki Hannáért szurkolhatunk. Ennek kapcsán kedden a Magyar Sport Házában sajtótájékoztatót tartottak, ahol Márton Zsolt Krisztián, az MTSZ elnöke, valamint szakosztályunk elnöke a következőképp latolgatta a várható helyezéseket.

‒Elsősorban – a tavaly Európa-bajnoki arany mellett vb-címet is szerző – Salim Omar esélyes arra, hogy dobogóra álljon.

Az elnök szerint nemzetközileg elismert, jó kvalitású versenyzők alkotják az idei világbajnokságon szereplő, jelentős létszámú csapatot, amelyben tapasztalt és ifjú taekwondósok egyaránt helyet kaptak.

‒ A csapat fele itthon, másik fele külföldön él és készül, de magyar szívvel, s egyöntetűen az a célja, hogy Magyarországnak érmet szerezzen.  

Szakosztályelnökünk arra utalt ezzel, hogy a válogatott két testvérpárja közül a 17 éves Márton ikrek, Luana és Viviana Madridból, a Salim fivérek, Omar és bátyja, a vb-kilencedik, Eb-ötödik Sharif, Los Angelesből érkezik a világbajnokságra.

Galambos Bence, a válogatott edzője azt emelte ki, hogy Bakuban különösen fontos a minél jobb helyezés elérése, és ezzel újabb ranglistapontok szerzése, mert így lehet közelebb kerülni a jövő nyári, párizsi olimpiai részvételhez. 

Jelenleg ‒ és egyelőre egyedül ‒ Salim Omar, a tokiói olimpia ötödik helyezettje áll közvetlen ötkarikás indulást érő pozícióban, ám a szakvezetés úgy véli, hogy az azeri fővárosba utazó magyarok közül még bárki kiharcolhatja a párizsi szereplés jogát.

A juniorkorosztályt épphogy kinővő Márton lányok először lehetnek ott felnőtt vb-n, miként a 16 éves Csáki Hanna is újonc, míg az Európa-bajnoki bronzérmes Patakfalvy Luca, az Eb-ötödik Füredi Rebeka és a vb-9., Eb-harmadik Józsa Levente már rutinos versenyzőként utazik Azerbajdzsánba.

A magyarok bakui menetrendje:

május 29.: Márton Luana (57 kg), Józsa Levente (68 kg)

május 30.: Füredi Rebeka (73 kg), Salim Omar Gergely (58 kg)

június 1.: Salim Sharif Gergely (63 kg)

június 2.: Csáki Hanna (46 kg)

június 3.: Márton Viviana (62 kg)

június 4.: Patakfalvy Luca (53 kg)

Forrás: MTI

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!