Atlétika
Nagy Marcell

Taekwondo: Duplán értékes bronz

Publikálva: 2021.04.14 Frissítve: 2021.04.14 Taekwondo

Patakfalvy Luca hosszú kihagyás után bronzérmett szerzett a Szófiában rendezett kontinensviadalon.

Klubunk taekwondósa, Patakfalvy Luca (53 kg) bronzérmet szerzett a Szófiában rendezett Európa-bajnokságon. A hétvégi kontinensviadalnak – egészen rendhagyó módon – egy szálloda adott otthont.

A megérkezéskor mindenkin végeztek gyorstesztet, habár minden résztvevő köteles volt friss, negatív PCR-tesztet hozni magával. A gyorstesztet követően léphettünk be a hotelbe, amelyet a későbbiekben sem hagyhattunk el, kvázi buborékként szolgált a sportolók, az edzők és a bírók számára. A verseny ideje alatt is nagyon szigorú szabályok vonatkoztak ránk, például csak azon az emeleten mozoghattunk, ahol a szobánk volt, illetve ahol étkeztünk és versenyeztünk – mesélte a 21 éves sportoló.

A verseny harmadik kiemeltjeként Luca erőnyerőként jutott tovább az első körből, a másodikban pedig az olasz Sarah Al Halwani várt rá.

Ezzel a lánnyal találkoztam már korábban is: először ő nyert, másodjára én, de mindkétszer nüanszok döntöttek – idézte fel közös előéletüket klubunk kiválósága. – Kifejezetten erős lány, technikailag talán nem a legképzettebb, de rendkívül kellemetlen ellenfél. Ráadásul nekem ez volt az első meccsem, az számomra mindig nehézkes, ő pedig már „bemérkőzött” hozzám.

Luca nagy küzdelemben túljutott Al Halwanin, következhetett a spanyol Alma Maria Perez Parrado a negyeddöntőben.

Az edzőmmel, Galambos Bencével megnéztük a spanyol lány előző meccsét, és az alapján kidolgoztuk a taktikát. Szerencsére egy az egyben fel tudtam vinni az előre megbeszélteket a pástra, tulajdonképpen ennek volt köszönhetően a győzelem – vélekedett a Brüll Alfréd akadémista.
Az elődöntőben következett az igazi nagy falat: 2017 világbajnoka, a török Zeliha Agris volt Luca ellenfele.

Tudtuk, hogy Agris világbajnok, és Európa-bajnokságról is van már érme. Utólag visszanézve a meccset kicsit úgy érzem, hogy kihagytam egy-két lehetőséget, nem fejeztem be az akciókat, amelyekkel szorosabbá tehettem volna a küzdelmet. Fizikálisan mindenképpen erősebb volt, ezzel tudott nyerni, de hosszútávon ledolgozható ez a különbség.

Patakfalvy Luca végül bronzéremnek örülhetett, így a szófiai lett az első taekwondo Európa-bajnokság, ahonnan két érmmel térhetett haza a magyar küldöttség (a másikat a szintén MTK-s Salim Omar szerezte egy nappal korábban).  

Az előzetes célkitűzés az volt, hogy a legjobb négy közé bejussak. Tudtuk előre – a világranglista-helyezések miatt –, hogy az éremért majd a török lánnyal kell megküzdenem. Nyilván nem feltartott kézzel léptem a pástra, de nyilvánvaló volt, hogy bravúr kell a döntőbe jutáshoz. Én alapvetően maximalista vagyok, mindig ott motoszkál a fejemben a gondolat, hogy hogyan lehetett volna még többet és többet kihozni az adott meccsből, vagy versenyből, de most örülök a bronzéremnek – ismerte el klubunk tehetsége. Tovább növeli a szófiai bronz értékét, hogy Luca hosszú kihagyás után tért vissza. – Az alsó háti részen, a keresztcsontom fölött volt egy túlterheléses gyulladás, amely az évek során alakult ki. Három-négy hónapig nem is tudtam rúgni, de a kondimat szerencsére nem vesztettem el, spinningeltem, és persze rengeteget gyógytornáztam. Februárban tudtam újra teljes értékű edzésmunkát végezni.

Bő három hét múlva Luca és társai visszatérnek Szófiába, mivel ott rendezik az év egyik fő eseményét, az olimpiai kvalifikációs tornát.

A döntős szereplés jelent biztos olimpiai részvételt. Rendkívül nehéz dolgom lesz, mivel az én súlycsoportomban nem rendeznek versenyt az olimpián, így eggyel feljebb, -57-ben kell indulnom. Ettől függetlenül rendkívül motiváltan állok oda a pástra, mert nagyon szeretnék kijutni Tokióba

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!