Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Taekwando: Magyarország első vb-aranyát nyerte Salim Omar Gergely (VIDEÓ)

Publikálva: 2022.11.20 Frissítve: 2022.11.20 Taekwondo

Salim Omar Gergely megszerezte Magyarország első világbajnoki aranyát taekwandóban, miután a mexikói verseny döntőjében legyőzte César Rodríguezt az 54 kilogrammosok mezőnyében – közölte a Magyar Taekwando Szövetség. Ez az MTK történetének 192. világbajnoki címe.

Az MTK Budapest 19 éves versenyzője, Salim Omar Gergely harmadik kiemeltként vágott neki a Mexikóban zajló világbajnokságnak. A korábban kétszeres Európa-bajnok és olimpiai ötödik klasszis a legjobb 32 között Sebastian Tant, a nyolcaddöntőben pedig Konsztantinosz Dimitropuloszt is vesztett menet nélkül győzte le.

A negyeddöntőben Kurt Bryan Barbosával találkozott, az első menetet itt is hozni tudta, azonban a Fülöp-szigeteki egyenlíteni tudott. A harmadik menetben Salim jobban kezdett, majd fél perc után már 8:2-re vezetett, előnyét pedig tartani tudta, és bejutott az elődöntőbe.

A legjobb négy között a tajvani Csen Po-jen ellen is hasonló volt a forgatókönyv, a magyar versenyző előnyt szerzett, ellenfele egyenlített, a döntő menetben viszont ismét Salim bizonyult jobbnak.

A döntőben a hazai közönség előtt versenyző César Rodríguezzel találkozott. Az első menetben korán előnyt alakított ki, amit sikerült megtartania, így 1:0-ra vezetett. A második menetben is már fél perc után 6:0-ra vezetett, a mexikói viszont az utolsó fél percre visszajött a meccsbe, de egyenlíteni már nem tudott, Salim Omar 2:0-ra megnyerte az 54 kilogrammosok döntőjét és világbajnok lett.

Ezzel újra történelmet írt, hiszen korábban ő szerezte hazánk első Európa-bajnoki címét (amit idén meg is védett), most pedig a világbajnokság történetének első magyar aranyát is magáénak tudhatja. 

A vb vasárnapi zárónapján Salim Omar Gergely testvére, Salim Sharif Gergely is pástra lép, a zöld-foki-szigeteki Domenyck Devonte Lopessel találkozik 17 órakor, a meccs győztese jut majd be a legjobb 32 közé az 58 kilogrammosok mezőnyében.

A DÖNTŐ:

AZ ELŐDÖNTŐ (1:11:20-TÓL), A DÖNTŐ (1:45:15-TŐL) ÉS AZ EREDMÉNYHIRDETÉS (2:06:40-TŐL)

TAEKWANDO
VILÁGBAJNOKSÁG, MEXIKÓ
FÉRFI 54 KG
DÖNTŐ

Salim Omar Gergely–César Rodríguez (mexikói) 2:0

(Forrás: Nemzeti Sport; fotók: World Taekwondo)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!