Atlétika
Kulunics Vince

Szurkolói szemmel

Publikálva: 2015.08.16 Frissítve: 2015.08.16 Labdarúgás

Folytatjuk sorozatunkat. Ismét szurkolónkat, Huszár Gábort kértük fel, hogy írjon az Örökrangadóról

Engedtessék meg nekem, hogy a mérkőzés előtti érzéseimet, gondolataimat is megosszam Önökkel. Való igaz, hogy így a meccs végeredményének ismeretében sok dolog már érvényét vesztette, de mégis azt gondolom, hogy talán így kerek a történet.

Elérkezett ez a nap is, a MECCSNAP. Nagyon vártuk már. Ami étkezésben a languszta, kocsiban a Rolls Royce, az a magyar futballban az FTC-MTK, az ÖRÖKRANGADÓ, igen, így csupa nagybetűvel és ez cseppet sem túlzás.

Lehet akármilyen is a magyar foci, ez a párosítás mindig külön téttel bír, ezt a találkozót mindig különleges hangulat öleli körül, ebben a meccsben mindig sokkal több van, minthogy kié lesz a három bajnoki pont, ez a párharc mindig is igazi presztízs csata… és nincs ez másképp most sem.

Örültünk, persze, hogy örültünk a múlt heti, Diósgyőr felett aratott fölényes, 5-0-ás győzelemnek, és két hete, amikor kétgólos hátrányból felállva győzelemmel felérő döntetlent ért el a csapat Szombathelyen. Köszönet érte utólag is a csapatnak, de azért a Fradi, az Fradi.

Ha ma nyerni tudnánk… ez eddig bajnoki mérkőzésen még senkinek sem sikerült, ebben az európai színvonalú, csodálatosan modern stadionban a Fradi még nem szenvedett vereséget bajnoki mérkőzésen, de előbb-utóbb minden sorozatnak meg kell szakadnia, olyan nincs, hogy valakinek ne sikerülne. Jó, persze, hogy jó a Fradi, de talán ma, talán nekünk sikerül legyőzni, még belegondolni is hátborzongatóan jó érzés.

Egyre jobb formában van a csapat, ezt bizonyította eddig is, a játék is kezd összeállni, nagyon oda kell tenni magunkat, nagyon kell koncentrálni, egy pillanatra sem lankadhat a figyelem és ha így lesz, akkor… Most vagy soha!

Most pedig nézzük, hogy a napközbeni álmodozásokból valójában mi valósult meg a mérkőzésen, és a győzelembe vetett titkos, vagy nem is annyira titkos vágyaink valóra váltak-e!?

Már másfél órával a mérkőzés előtt megérkeztem a stadionba, hogy minden rezdülését érezhessem az előkészületeknek, és a bemelegítésnek is. Már ezekből is sok dologra lehet következtetni.

40 perccel a mérkőzés kezdete előtt kijött melegíteni az MTK Budapest és nem sokkal később a Fradi is, nagy taps kíséretében.

Változás a kezdőcsapatban… azt tudtuk, hogy Strestik nem játszhat, mivel szerdán megsérült, de kimaradt Varga Szabi és Szatmári is. Így változatlan védelem mellett a két védekező középpályásunk Thiam és Vass Ádám, a három támadó középpályásunk pedig Gera Dániel, Kanta és Hrepka lett, elől pedig Torghelle próbál gólt rúgni, remélem ma több sikerrel, mint eddig… így legyen!

A bemutatásnál – szokás szerint – Torghellét kifütyülik, az összes Fradi játékost pedig megtapsolják, de kívánom nekik, hogy ez legyen ma a legnagyobb örömük.

Rövidesen kezdődik, van bennem némi drukk, de izgalommal vegyes várakozás is.

Kivonulnak a csapatok, jön az ÖRÖKRANGADÓ, a Fradi kezd.

Rögtön ferencvárosi szöglet, Hegedűs elszámítja, de nem lesz belőle semmi… szerencsére.

Ahogyan várható volt, a Fradi rögtön magához ragadja a kezdeményezést.

Nem igazán tudunk kijönni a saját kapunk előteréből, ha meg igen, azonnal eladjuk a labdát, ebből óriási Fradi helyzet, előbb Hegedűs, majd Thiam tisztáz. Ezt megúsztuk. Ha ez beakad, akkor jobb bele sem gondolni, mi lett volna a további fejlemény…, de nem akadt be.

Másodpercekre sincs nálunk a labda, ez nem jó, ebből előbb-utóbb gólt fogunk kapni… ne legyen igazam!

Vadnai helyzet, éppen a bal alsó mellé, ez az, nem kell megijedni, lehet itt keresnivalónk, csak higgyük el, remélem elhisszük!

13 perc után picit kijövünk, talán meg is nyugodtunk, ez nagyon kell majd a továbbiakban is.

Fradi szöglet és két perc múlva még egy, de nem lett belőle semmi.

Fújolnak a hazai nézők, de ezt már megszokhattuk. Hege, amikor nála a labda, nem sieti el a dolgokat, de miért is tenné, addig legalább fújunk egyet. Hátul elég masszívnak tűnünk, remélem így lesz ez mindvégig. Vass Ádám sárgát kap, belefér.

Szabadrúgáshoz jutunk balról, Kanta beíveli, kiemelik, de most itt vagyunk a kapujuk előtt, csak ne adjuk el, mert abból leindítanak minket... eladtuk.

Fradi lövés… szerencsére fölé. Bennük sincs elég átütőerő, de sajnos bennünk sem. Hogy mi lesz ebből, ki fog ebből jobban kijönni, nem tudom, de nagyon remélem, hogy mi.

Most meg lehetne őket fogni, nem érzem bennük, hogy jók lennének, érzik ezt az MTK szurkolók is, akik MTK-MTK kiáltásokkal bíztatják a csapatot.

28 perc után ivószünet. Jól jön mindkét csapatnak, nagyon párás meleg van, kellett a játékosoknak a folyadék, meg persze az edzői okítás is.

Most jobban játszunk, mint az elején, bátrabbak vagyunk, és ez feltétlenül kell a sikerhez. A labda is többet van nálunk, csak ne adjuk már el feleslegesen állandóan. Ezzel felhozzuk őket.

Fradi helyzet megint, megúsztuk, de így nem lehet ellenük védekezni, ez elfogadhatatlan, behátrálunk, nem támadjuk meg őket. Erre jobban kell figyelni.

Kanta a félpályáról próbálkozik kapura lövéssel, ötletnek jó volt, de kinevetik, remélem, Józsika büntet majd ezért.

Gera Dániel a 16-oson belül elesik, ezért sárga, de neki műesésért, ez felesleges, ezt nincs bíró, aki megeszi, a közelében nem volt senki.

Balról éles Fradi beadás, megint óriási védekezési hiba, nem figyelünk középen, Fradi lövés, Hegedűs bravúr. Picit mintha megint szétestünk volna, 5 perc és vége az első félidőnek.

MTK kontra… Gera-Torghelle, rúgd be Sanyi, ezt be kell rúgni… kihagyta, ajtó-ablak helyzet volt, ezt be kellett volna rúgni, de legalább kaput talált volna, ez luxus, ilyet nem szabad kihagyni.

Fradi sárga Ramirez-nek. 3 perc lesz a hosszabbítás, ezt most már ússzuk meg, most már ne kapjunk gól, ha eddig nem kaptunk.

Az utolsó három perc sajnos az övék, elfáradtunk kicsit a végére, még egy Fradi szöglet a szünet előtt, de Hege kibokszolja.

Szünet, nagyon kellett.

Nem vagyunk rosszak, persze azért sajnos jók se. Voltak lehetőségeink, voltak az első félidőben jobb és persze – sajnos – rosszabb periódusaink is, de ebből még bármi lehet, ha elhiszi a csapat, hogy lehet keresnivalónk, akkor lehet. Jól, és főleg nagyon bátran kellene kezdeni a második félidőt, azzal meglepnénk őket, remélem, erre bíztatja László Csaba is a társaságot a szünetben, hamarosan kiderül.

Kezdődik a második félidő, csere nem volt egyik oldalon sem.

Jól kezdünk, bátran passzolunk, nem ijedünk meg, ez kell, ebből lehet valami.

Nagyon kicsin múlik, hogy kétszer is nem kerülünk helyzetbe, de azért hátul is figyelni kell, nem lehet ész nélkül játszani, mert azt a Fradi kegyetlenül bünteti.

Fradi helyzet, mellé… Ezt megúsztuk.

Megint Fradi helyzet, Hege lábához lefejelik, kitolja, óriási helyzet és óriási bravúr volt.

Sajnos a következőt, jobbról, éles szögből Gera már belövi. Nem értem, hogy a védelmünk mit csinált, hogy lehet így védekezni, nevet, neveket nem írnék, kire vagy kikre gondolok, nem illik és nem is az én dolgom, remélem László Csaba is látta, amit én… bár Gera labdaátvétele káprázatos volt, de mégis, nem lehet ott ennyire tisztán hagyni, 30 métert szállt a labda legalább és nem ért rá senki odaérni?

1-0 oda, de nem szabad feladni, egyenlíteni kell, van rá esély, annyira azért nem jók.

Cserél a Fradi, Varga helyett Radó. Hegedűs szövegért sárga, belefér.

Ismét ők jönnek, irányítják a történéseket, picit megfogott minket a gól, de ez azért érthető is, sajnos érzik ezt ők is, érzik, hogy most eldönthetik… és azt hiszem, el is döntik.

Újabb Fradi gól, óriási helyezkedési hibából, a védelmünk a jobb oldalon teljesen megzavarodott és csak ismételni tudom magam, ezért most sem kritizálok senkit… most Böde lő a hálónkba és ezzel 2-0, innen felállni, lehet, de ahhoz sokkal több kell, mint eddig.

László Csaba azonnal reagál, cserével… Torghelle helyett Ramos, érthető módon...

Nehogy megzavarodjunk, mert akkor nagyon kiüthetnek minket, azért nagy pofonba nem kéne beleszaladni.

Újabb csere, Thiam helyett Szatmári érkezik, kevésbé érthető módon...

Ismerjük el, amit a kispadról meg lehet tenni, azt László Csaba megteszi, cserélt már kettőt is, sokan hiányolták ezt tavaly… folyamatosan irányít és magyaráz a játékosoknak, ezzel kapcsolatban is voltak vélemények tavaly… néha még a lába is lövésre lendül, ha lehetne, még gólt is rúgna, de neki nem lehet… a játékosoknak lehetne, ők meg nem rúgnak.

Másodpercekig sincs nálunk a labda, hogy lesz ebből gólszerzés, elképzelésem sincs róla, remélem a csapat tudja, mert ha nem, akkor jó húsz perc múlva egy vereséggel többje lesz az MTK-nak.

A fociban vannak csodák, kell is, hogy legyenek, mert ahhoz, hogy itt pontot vagy pontokat szerezzünk, lassan már csoda kellene.

15 perccel a vége elő ivószünet, most kell összeszedni magunkat, ha még valamit akarunk ma, mert ellenkező esetben… de erről még nem szeretnék beszélni.

Gera Dániel helyére Varga Szabi áll be, 20 éves helyett 20 éves, ez most a kötelező divat, de lehet, hogy már a veszett fejsze esete, meglátjuk…

A Fradinál is csere, itt is Gera jön le, de mennyire más okkal, megtapsoltatja Doll a kiváló játékost, majd Gyömbér érkezik a helyére.

10 perc van hátra, sajnos nem érzem a csapatban az elszántságot, nem érzem a fordítás lehetőségét, de még csak a gólszerzésbe vetet hitet sem, persze a nagyobb baj az, hogy már ők sem érzik ezt…, elhittük, hogy kikapunk.

Ez a második félidő, és főleg annak is a második fele, nincs rá jobb szó… siralmas.

Nagy MTK helyzet, szöglettel végződik, de nem lett ebből sem semmi, ahogyan azt ma már megszoktuk.

Majdnem megkapjuk a kegyelemdöfést, Fradi kapufa még a végére, most szerencsénk volt, de ez már nem oszt, nem szoroz.

Na még ez is… öt perc a hosszabbítás, de rajtunk már ez sem segíthet, ahogy szokták mondani, ha karácsonyig játszanánk, akkor sem rúgnánk ma gólt.

Úgy, mint az idei márciusi mérkőzésen, most is 2-0-ás vereséget szenvedtünk és most sem volt ténylegesen reális esélyünk, még csak a pontszerzésre sem, és ebben ez a legelkeserítőbb.

Hegedűs jól védett, amit lehetett, megfogott, a gólokról nem tehetett.

A védelmünk hibát hibára halmozott, mind a két széle, mind pedig a két közepe lassan reagált az eseményekre és csak a Fradin, meg persze Hegén múlt, hogy nem lett több a vége.

A középpályánkon átfutottak, nem tudtuk lassítani őket. Elől pedig…, na azt hagyjuk.

Ez van, kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy ma a minden téren jobb Ferencváros legyőzte, a minden téren gyengébb MTK-t.

Azt nem gondolom, hogy el kell felejteni az egészet, az talán hiba is lenne.

Azt viszont kifejezetten gondolom, hogy a csapatnak meg kell találnia – még ebben a mérkőzésben is – azokat a pontokat, amikre lehet építeni a jövőben, mihamarabb fel kell rázni a társaságot, még akkor is, ha ez most ezek után nem lesz könnyű edzői feladat..., előttünk a következő mérkőzés, hétvégén jön a Videoton, nincs más hátra, mint előre!

Huszár Gábor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!