Atlétika
Kulunics Vince

Szokni kell az olimpia légkörét!

Publikálva: 2016.08.13 Frissítve: 2016.08.13 Vívás

„A legnagyobb baj az volt, hogy nem voltak akcióim. Az erőmben bíztam, de ez nem elég ehhez a sportághoz. Nagyon csalódott vagyok, ennél sokkal többet akartam elérni" - nyilatkozta a kardozó Márton Anna, miután a tizedik helyen végzett az olimpián.

A riói ötkarikás játékokon tizedik helyen záró Márton Anna edzőjével, Gárdos Gáborral beszélgettünk.

Nem számítottunk vidám interjúra, hiszen az olimpiát megelőzően, a 2015-ben az „Év edzőjének” választott Gárdos sejtetni engedte, hogy szép eredményre számíthatunk tanítványától, és nem zárt ki akár egy csillogó érmet sem. Ennek fényében talán csalódásnak tűnhet a tizedik hely, de nem eszik olyan forrón a kását. Ne felejtsük el, hogy egy 21 éves sportolóról beszélünk, akiben még akár két-három olimpia is benne lehet.

– Kezdjük a verseny előtti órák, percek felelevenítésével! Panka csak a második fordulóban szállt be, így maradt még pici idő a felkészülésre. Mivel telt? Milyen volt a hangulatotok?

Világos volt, hogy a venezuelai, vagy az egyiptomi lehet az első ellenfél, így nem aggódtunk. Mindkét vívót ismertük, tudtuk, hogy az utóbbi gyenge, Benitez ellen pedig sokszor vívott már, gyakorlatilag eddig meg sem tudta vágni Pankát.

– A televízión keresztül úgy tűnt, hogy 14-7-nél elhitte, hogy már megvan az asszó, és nem nagyon voltak akciói.

– Amikor már csak egy tus hiányzott, akkor még egy szép találatot akart bevinni, de miután nem jött össze, attól kezdve nem volt a páston, elfogytak a gondolatok.

– A venezuelai elleni megnyert asszó után mit mondtál neki?

– Nyugtatgattam, bíztattam, hogy ez már megvan, próbáltam felkészíteni a francia Brunet ellen, hiszen még Rióban, az edzésen is vívott vele, soha nem kapott ki tőle. Voltak szorosabb asszóik, de mindig legyőzte, ám ezen a napon semmi nem jött össze. Kicsit úgy éreztem, hogy bárkitől kikapna. 8-5-re még vezetett, három jó tussal húzott el 5-5 után. A szünetben arra panaszkodott, hogy a francia csak az ő hibáiból él. Sajnos ez is igaz volt, meg az is, hogy agyonnyomta az olimpia.

– Ettől persze nem lett rosszabb vívó. Világranglista negyedikként érkezett az olimpiára, ez most nem jött össze, 10. lett, nem tragédia. Hogyan építitek újra fel magatokat?

– Én most biciklizek – mondja nevetve, majd így folytatja:  – Arra kellett rájönnünk, hogy az olimpián a tudásnál fontosabb, hogy fejben legyél ott. A legjobb négyig nem az számít, hogy milyen kardozó vagy, hanem az, hogy miként vagy képes elviselni a nyomást. A négy között aztán megnyugszanak a versenyzők és megint előjön, hogy ki az érettebb, szakmailag jobban felkészített, nagyobb tudású, tehetségesebb vívó. Pankánál fényesebb nevek is kiestek, például a ranglista ötödik is elhullott, pedig éremeséllyel érkezett.

– Mi a megfejtés?

– Szokni kell az olimpiát! El kell tudni viselni a nyomást! Meg kell érni a kihívásokra! Nagy teher volt rajta, hiszen mindenki érmet várt tőle. Érdekes volt, amikor bevallotta, hogy sokáig kifejezetten nyugodt volt, csak akkor ijedt meg, amikor meglátta magát a csarnokban az óriási kivetítőn. Két – de az is lehet, hogy három – olimpia még benne van. Dolgozunk tovább.

Eredmények. Női kard egyéni, 35 induló.

A 16 közé jutásért: Márton-Benitez (venezuelai) 15-14.

Nyolcaddöntő: Márton-Brunet (francia) 12-15.

Végeredmény: 1. Jegorjan (orosz), 2. Velikaja (orosz), 3. Harlan (ukrán), …10. Márton Anna.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!