Kézilabda
Török Lilly

Szigorított szabályok

Publikálva: 2020.10.01 Frissítve: 2020.09.30

Legalább nyolc egészséges játékos szükséges ahhoz, hogy a csapat kiállhasson a magyar férfi és a női kosárlabda-élvonalban, de ezt is több feltételhez kötött.

– A járvány terjedése és az egyik pillanatról a másikra bekövetkező karanténkötelezettség nehezen tervezhetővé teszi a versenyrendszereket. Mindenkinek számítania kell rá, hogy ez a szezon valószínűleg nem kizárólag a sportszakmailag megalapozott eredményekről szól majd. Mindazonáltal aki tud, annak játszania kell, hogy a sportág életben maradjon. A jelenlegi szabályok szerint, amelyik csapatnak az előzőleg megjelölt tizenkét játékosából nyolc rendelkezésére áll, annak játszania kell! Ha az igazolt karanténhelyzet vagy fertőzés okán ennél kevesebb sportolóval tudna csak kiállni, akkor kérhető a halasztás – mindezt Bodnár Péter, a hazai szövetség (MKOSZ) főtitkára mondta a hunbasket.hu-nak.

Az MKOSZ az idén vezeti be azt a szabályt is, amely szerint az alapszakaszban az első félidőben egy 23 évnél fiatalabb magyar játékosnak a pályán kell lennie. A megadott tizenkét játékos között két olyannak kell szerepelnie, aki megfelel ennek az előírásnak. Ha a fiatalok közül koronavírus-fertőzés miatt egyik sem tud pályára lépni, de egyébként a csapat le tudja játszani a mérkőzést, akkor a „fiatalszabályt” egyik csapatnak sem kell alkalmaznia.



Ha valamelyik csapat – koronavírusra hivatkozva – nem jelenik meg, és a mérkőzést előzőleg hivatalosan nem halasztották el, akkor a meccset a vétkes klub 2-0 eredménnyel elveszti, de a kiállásért járó egy pontot megkapja.

Amennyiben a mérkőzés után beigazolódik, hogy bármelyik csapat ismerten pozitív eredményű teszttel versenyeztetett sportolót, akkor a találkozót a vétkes csapat elveszti.

A szövetség korábbi állásfoglalása szerint a kispadon kizárólag azok a sportolók és szakemberek ülhetnek, akik az első bajnoki mérkőzésük előtt hetvenkét órán belüli negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni.

A csarnokba történő belépéskor a testhőmérsékletet érintésmentes méréssel ellenőrzik, és a nézők kizárásával sorra kerülő mérkőzéseken legfeljebb 21-21 főnyi sportoló lehet jelen, illetve a segítőkkel és a személyzettel együtt a teremben tartózkodók összlétszáma nem haladhatja meg a száz főt.

A férfi és női NB I küzdelmei pénteken kezdődnek meg.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!