Kézilabda
Kekezovity Anna

Szép munka volt! (GALÉRIA)

Publikálva: 2016.01.24 Frissítve: 2016.01.25 Kosárlabda női

Tovább tart a városmajori széria, immáron tizenegyedik bajnokiját nyerte meg zsinórban az MTK Budapest női kosárlabdacsapata.

A 48 pont magáért beszél. Sztevan Csupics együttesének újabb kihívója akadt, ezúttal Miskolcról érkezett, letisztult, kulturált kosárlabdát játszó csapatnak számító ellenfél a Városmajorba. A diósgyőriek idén már két ízben szenvedtek vereséget a szerb tréner, fővárosi alakulatától. Az Aluinvent DVTK Miskolc U23-as csapata, ennek megfelelően, nem is okozott túl nagy gondot az MTK Budapestnek.

Az egy héttel ezelőtti mérkőzéshez képest, egy játékossal csökkent a hiányzók sora, Baksa Bettina kezdőként tudta vállalni a játékot, mellette Kuller Viol, Ambrus Szandra, Nagy-Bujdosó Nóra és Turóczi Niki kapott helyett a kezdő ötösben.

Megfontolt tempóban indult a találkozó, az első negyed derekáig kóstolgatták egymást a csapatok. Diósgyőri faultokat, hazai büntetők követtek, és bár a kezdés ismét nem volt hibátlan – 8-6-os vezetés 6 perc után – gyorsan túllendültek a védelmi hibákon, és növelték előnyüket a lányok. Támadólepattanók tömkelegét szedte az MTK Budapest a vendég gyűrűnél, kiharcolt faultokkal is kiválóan álltak a lányok, egymás után büntetőzve, könnyedén jutottak túl a gyengébb első pár percen. A második negyed előtt, nyolcpontosra duzzadt az előny.

Ez a játékrész hozta az egész mérkőzés legtartalmasabb periódusát. Ismét azt láthattuk a hazaiaktól, amit a szezon első felében szinte kivétel nélkül mindig. Agresszív, kőkemény védekezés, szerzett labdák, támadásban kifogástalan csapatjáték, a lehető legkevesebb hibával.

A negyed első perce csak MTK támadásokkal telt, egymás után két szerzett labdával és egy támadó pattanóval. Az ellenfélnek esélyt sem hagyva a kibontakozásra – esetenként tíz másodperce maradt a borsodiaknak, mire felérve a támadással, akciót tudtak indítani – a vendégek térfelén mutatott támadó teljesítménytől függött, milyen előnybe kerül a Csupics-csapat. Vasárnap délután ebben sem volt hiba, Nagy-Bujdosó Nóri előbb 28-15-re állította az eredményjelzőt, duplájával, majd Suppán Anna labdaszerzésből dobhatott könnyű ziccert, végül Szabó Bettina triplával kényszerítette időkérésre Ambrus Erzsébetet, a DVTK edzőjét.

Márpedig a lányok lendülete ettől nem tört meg, Nóri előbb középtávolról, majd távolról volt eredményes, miközben a vendégek egyszer sem tudtak betalálni. Két perccel a félidő előtt 37-15 volt az állás, a 9-0-ás futást megtörte ugyan a DVTK, de Nóri vasárnap megállíthatatlannak bizonyult, a negyed legvégén, az utolsó másodpercben dobott 2+1-ese, lélekben megzúzta az ellenfelet. 42-18-cal pihenhettek a csapatok.

Azonban a fegyelem és a figyelem a folytatásban sem lankadt. Folyamatos presszió alatt, a piros-fehérek nem tudták játszani saját játékukat, sokszor semmilyen figurát sem tudtak az MTK Budapest védekezése miatt véghezvinni. Turóczi Niki és Nagy-Bujdosó Nóri összjátékai után Nóri egyéni villanásai kellettek a különbség fokozatos növeléséhez. A kék-fehérek válogatott csatára, két hármassal törte szét a még megmaradt miskolci reményeket, miközben az ötvenedik hazai pontot is megdobta, a társak kiszolgálásáról is gondoskodott.

A második negyedhez hasonlóan, a harmadikban is mindössze nyolc pontot engedtek vendégeiknek, a záró negyedhez érkezve már 35 pont volt a differencia.

A legvégsőkig nem akart engedni az iramból, a nyomásból az MTK Budapest, az idei naptári évben, pár mérkőzésen tapasztalt formahanyatlásnak még az emlékét is látványosan semmissé akarták tenni a lányok. Suppán Anna káprázatos játékkal járult hozzá e misszió sikerességéhez, a negyedik negyed az ő sarok tempójával kezdődött, majd saját magának szerzett labdát és dobott belőle könnyű kosarat, a következő támadásban pedig a másik sarokból dobott duplát.

A megnyugtató előny birtokában Sztevan Csupics már hét perccel a lefújás előtt becserélte fiataljait, a kevesebb lehetőséghez jutók esélyt kaptak a bizonyításra. Jó alkalom nyílt a találkozó ezen szakaszában Ruttner Réka játékba lendítésére is, alsó posztos játékával észre is vétette magát, illetve Baksa Bettinával is jól megértették egymást. Az MTK Budapest, minden pályára lépett játékosa szerzett pontot, a lányok simábban nyertek, mint azt vártuk, de teljesítményüket látva ennek csak örülhetünk.

Végeredmény: MTK Budapest – Aluinvent DVTK Miskolc U23 88-40 (18-10, 24-8, 19-8, 27-14)

Nagy-Bujdosó Nóra 20 ponttal, 9 gólpasszal lett a mezőny legeredményesebbje, Suppán Anna 19 pontja mellé 5 lepattanót gyűjtött, de Baksa Bettina is kitett magáért, 10 pont, 7 pattanó, 6 assist. A csapat egésze megérdemli a dicséretet, szinte végig kifogástalan kosárlabdázással, csapatjátékkal tudtak könnyedén győzni.

Úgy fest, minden visszazökken az őszi kerékvágásba, a karácsonyi pihenő a múlté, ismét harapnak a lányok, agresszivitásuk, profi hozzáállásuk és az általuk mutatott játék képe egyaránt megsüvegelendő. Az agresszivitásukat – némiképp érthető módon – még sokallta is az ellenfél vezetőedzője, Ambrus Erzsébet:

– Tudtuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, hiszen az MTK Budapest veretlen a bajnokságban, és más szintet képvisel. Ennek ellenére kicsit csalódott vagyok, a bírói ítéleteket nem tartottam tökéletesnek, hagyták, hogy az ellenfél agresszív játékával durva irányt vegyen a mérkőzés, ezért sem lett túl szép a játék. Végül az egyedüli célom az volt, hogy mindenkinek lehetőséget tudjak adni.

Sztevan Csupics az MTK Budapest szerb vezetőedzője is értékelte a látottakat:

– Boldog vagyok, mert a múlt héten mutatott játék után, egy hét alatt tudtunk lényegesen jobb kosárlabdát játszani. Nagyon jól védekeztünk, ez volt a kulcs, a miskolci csapat nem ennyire rossz, mint azt az eredmény mutatja. A második és harmadik negyedben olyan dominanciánk volt, amivel csak az volt a kérdés, hogy mennyivel tudunk nyerni. Örülök, hogy mindenkinek lehetőséget tudtam adni, ezen az úton kell folytatnunk a munkát.

Egy hét múlva szegedi vendégjáték vár az MTK Budapest női kosárlabdázóira, ha valóban sikerül megtartani ezt a formát, a tizenkettedik győzelemről szólhat a következő beszámoló.

Hajrá lányok, így tovább!

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!