Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Szentgyörgyi Zita két év után U18-as csúccsal tért vissza (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.02.03 Frissítve: 2023.02.03 Atlétika

Ez gyors volt: a 16 éves Szentgyörgyi Zita két év után visszatért a versenypályára, és egyből U18-as rekordot futott fedettpályás 60 méteren.

A 16 éves Szentgyörgyi Zita a múlt hét végén a BOK-csarnokban rendezett Budapest Régió fedettpályás atlétikai bajnokságon 60 méteres síkfutásban 7.50 másodpercre javította a magyar U18-as benti országos csúcsot. (A korábbi rekordot Nguyen Anasztázia futotta, még 2010-ben.) 

Ez a tény már önmagában elismerésre méltó, de ha azt is idevesszük, hogy az ígéret két éve semmilyen versenyen nem vett részt, még inkább megsüvegelendő a teljesítmény, és az érte járó ezüstérem a felnőttmezőnyben.

Zita ugyanis 2021-ben még az Ikarus BSE színeiben rajthoz állt a fedettpályás szezonban, ám azt követően hátproblémái jelentkeztek, és az edzője, Soltész Renáta – aki 12 éves kora óta foglalkozott vele – is vidékre költözött magánéleti okokból. A kislány felhagyott a sportolással, de miután tavaly nyáron az edzőnő visszatért a fővárosba, és az MTK Budapestben kezdett dolgozni, Zitának is ismét megjött a kedve a munkához. És ez volt az első megméretése az újrakezdése óta, immáron az MTK Budapestet képviselve. 

– Igazi meglepetésként ért ez az eredmény! – mondja az újdonsült korosztályos rekorder. – Már az előfutamban elért 7.52 másodperccel sem számoltam, a döntőben pedig a részemről teljesen váratlan volt a 7.50. A környezetemben mindenki nagyra tartja, hogy már az én nevem mellett is ott egy korosztályos országos csúcs, de én még nem fogtam fel igazán. Kell kis idő, amíg leülepedik bennem ez a dolog, de természetesen nagyon örülök. A sportolás abbahagyásában egyszerre játszott közre a sérülésem, az edzőm távozása és a motivációm elveszítése. Fáradtnak éreztem magamat és nem vágytam a versenyzésre. Viszont tavaly úgy döntöttem, hogy újra megpróbálom, és jó ismét Renivel dolgozni. Az ideális edző-tanítvány kapcsolat mellett a baráti viszony is megvan köztünk. Megbízhatok benne, megoszthatom vele a problémáimat, odafigyel rám.

Zita kiváló eredménye azért nem a semmiből jött, hiszen 2020-ban 80 méteres gát-, valamint 100 méteres síkfutásban is U16-os országos bajnokságot nyert. Ha Soltész Renátát kérdezzük, mégis hogyan lett ebből rögtön az első versenyen U18-as rekord, akkor habozás nélkül rávágja: „Tehetség!”  

Aztán persze, bővebben is beszél tanítványáról: 

– Amikor tavaly nyáron visszajöttem Budapestre, megkerestem az anyukáját, és felvetettem neki, hogy mi lenne, ha... Zita érezte magában a lelkesedést, és július óta folytatjuk a munkát. Az év elején láttam rajta, hogy jó állapotban van, és úgy gondoltam, kár lenne veszni hagyni az utolsó U18-as versenyszezonját. Jót tett neki a szünet, nagyjából 175 centire nőtt, és a gyógytornász segítségével a háta is rendbe jött.

Az edzőnő naná, hogy büszke az országos csúcsra, de nevetve azért megjegyzi: 

– Én 7.49-et szerettem volna! Közel volt hozzá, így mondtam is neki, hogy dolgozzon még kicsit! Ezen a hétvégén 60 méteres gátfutásban fog indulni fedett pályán. Ezzel a sebességgel jó gátfutó is válhat belőle. Biztató, hogy a vele egykorú lányok többségétől eltérően nem fél a gáttól, ténylegesen meri támadni azt. Nagyon kitartó és szorgalmas versenyző, így bízunk a legjobbakban!

Az idén a legjobb U18-as atléták a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) mérhetik össze a tudásukat. Zita még nem járt nagy, korosztályos nemzetközi eseményen, de nem támaszt magával szemben különösebb elvárásokat. Még úgy sem, hogy ez a 7.50 az aktuális U18-as európai ranglistán a holtversenyes ötödik helyet jelenti. 

– Nagyon új még az is, hogy két év után újra futottam egyet. Nem tudom megmondani, hogy mi lehetséges a számomra, és mi nem, de igyekszem a legtöbbet kihozni magamból.

(Forrás: utanpotlassport.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!