Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Szekrényessy Kálmán kései edzői tevékenysége | 8. rész

Publikálva: 2021.04.22 Frissítve: 2021.04.21 MTK Budapest

MTK legendárium | 108. rész. Szekrényessy Attila sorozata.

Szekrényessy Kálmán idős napjaiban, mikor betegsége mind jobban akadályozta fővárosi klubedzői és országos sportszervezői tevékenységében – mint Szekrényessy István gerelyvető példája is mutatta – családja számára nyújtott önzetlen segítséget. Erről a korszakáról írta a sajtó: „Ily gazdag tevékenység után, mellyel mindig a közérdekért lelkesedett, a maga érdekét pedig szélnek eresztette.

Gyermeke nem lévén, rokonai érdekében személyes segítségnyújtásra is vállalkozott, mint ahogy az 1910-es években unokahúga említi:

Tegnap este Kálmán bácsi lepett meg. Valami rokona kisleányát jött nekünk beajánlani, és az igazgatóhoz is készült. Ettől visszatartottam őt, megigérvén, hogy mi mindent megteszünk, amit csak lehet, így aztán 10-ig nálunk volt. Állítólag a nyáron kapja készhez pénzét, melyet már a Kúria is neki ítélt.

Szívesen osztozott családja örömeiben, s részvéttel állt mellettük gyászukban, mikéntunokaöccse előléptetésénél, majd hősi halálánál:

Béla előléptetéséhez Kálmán bácsi gratulált az én címemre.

Előléptetése után alig egy esztendővel Bizell Béla főhadnagy (az első világháború legelején) értelmetlen hősi halált halt az orosz fronton, amikor éjszaka, az ellenséggel szemben fekve, tisztiszolgájának fellobbanó gyufalángjára az ellenség az újdonsült apát lőtte le.

Kálmán bácsi péntek este fölkeresett, […] nagyon hangsúlyozta, […] hogy nagyobb érdeklődéssel viseltetett Béla iránt. A felesége elájult a [halál]hír hallatára.

A gerelyvető, Szekrényessy Pista mellett jelentős eredményeket ért el több unokaöccse trenírozása és buzdítása terén. Így válhatott unokatestvérének, (Szekrényessy Ottiliának) fia, Scholtz Pál Kornél (1881-1948) a Pálvölgyi-barlang felfedezőjévé és a magyar turistasport egyik alapítójává. Scholtz Pál Kornél özvegyen, a Lőwenstein Rozália nevű zsidó hölgyet vette feleségül, és a háború alatt számos zsidó ember életét mentette meg. Utóbb Scholtzné unokaöccse lett Lőwenstein Pál, ki siketként nemzetközi hírű sportlövői sikereket ért el, így nyolc világjátékon öt arany-, nyolc ezüst- és hét bronzérmet nyert.  

Ezeken túlmenően húgának, Bizellné Szekrényessy Margitnak a fiait (Lajos öccsével közösen) avatta be a vízisportok gyakorlásába, kik ily módon, mind az úszás, mind pedig a vitorlázás terén szép sikereket könyvelhettek el. A „SZEKRÉNYESSY” yachtot Szekrényessy Lajos neves vitorlázó készíttette, az újpesti hajógyárban. Első neve (leánya, a nemzetközi hírű, Münchenben élő operaénekesnő után) „ANNA” lett.

A teljesen felszerelt, 6,24 méter hosszú és 1,42 méter széles, kültőre épített, palánkos, kétárbócos vitorlás 1896-ban már „MÁRTHA” néven szolgálta tulajdonosát, 1906-ban pedig „HELENE”-ként bontott vitorlát. Szekrényessy Lajos halála után a yacht a Hunnisták tulajdonába ment át, akik azt a két híres „vízisportman” (Kálmán és Lajos) után tiszteletből „SZEKRÉNYESSY” névre kereszteltek át. A vitorlást többnyire a Szekrényessy rokonok használták, kezdetben a Dunán, majd 1912-1918 között bizonyosan Balatonföldváron. A „magyar tenger” legnagyobb és legpatinásabb kikötőjében 1918-ig horgonyzott a SZEKRÉNYESSY, további sorsa ismeretlen.

Ugyancsak hatással volt másik unokatestvérének, Nándornak idősebbik fiára, Szekrényessy Károly (1867-1938) földbirtokos és Rt. tulajdonosra, ki nem csupán erőt, de tehetséget is mutatott a torna- és úszósport terén. Kálmán hatására szereltetett fel háza, valamint balatoni villája kertjében tornaszereket. Nagybátyjához hasonlóan erőfitogtatásként több sportfogadást is kötött, melyek egyikében fogaival emelte fel a búzával töltött gabonás zsákot, mint hosszútávúszó is előszeretettel demonstrálta erejét és kitartását, a Dunában (többnyire árral szemben úszva) téve meg nagyobb távokat. Kálmán nagybátyjához hasonlóan gyakran ő is az igazság bajnokaként szerepelt, s a gyengék, különösen is a nők védelmezőjeként lépett fel, így történt meg, hogy egy alkalommal a nyílt utcán feleségét bántalmazó férfi számára kiosztott pofonját ájulás követte...

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!