Atlétika
Nagy Marcell

Szekrényessy Kálmán kései edzői tevékenysége | 6. rész

Publikálva: 2021.04.14 Frissítve: 2021.04.14 MTK Budapest

MTK legendárium | 106. rész. Szekrényessy Atila sorozata.

Szekrényessy Kálmán kései (sikeres) tanítványai közül Hajós Alfréd, Halmay Zoltán, Dezsényi (Deutsch) Gyula, Füredy Károly, Wachsler Rezső, Baronyi András, Toldi Ödön, Las Torres Béla említhető még.

Mindezek ellenére álljon itt egyik kiemelkedő tanítványának méltatlanul elfeledett pályája, mely a szakirodalom előtt is – idáig – ismeretlen. E félig-meddig rokonnak számító fiatalember a Kapitány úr legutolsó mentoráltjai közé sorolható.

Szekrényessy István (1909-1985) nem úszóként tevékenykedett, hanem a gerelyvetés terén vívott ki magának és a Szekrényessy által alapított klubnak, az MTK-nak jelentős méltatást.

Szekrényessy István, Hovan Istvánként látta meg a napvilágot Budapest X. kerületében, 1909. augusztus 6-án Hovan Anna cselédlány törvénytelen gyermekeként.

A tízhónapos csecsemőt, 1910. június 17-én fogadta örökbe Szekrényessy Kálmán unokatestvérének fia, a gyermektelen kőbányai főhivatalnok, Szekrényessy Gyula (1871-1943) és felesége Szekrényessy Gyuláné Vass Borbála.

Kőbányán, a Szekrényessy Rt. központjában, a Mázsa tér 6. szám alatti lakásban nőtt fel, a hivatalosan is Szekrényessy névre adoptált gyermek. 

Az eleven fiú évről-évre nagyobb kihívást jelentett nevelőanyja számára. A csibészségre hajló gyermek – a legjobb szándék mellett is – előszeretettel ugratta sopánkodásra hajlamos nevelőanyját. Egy alkalommal karácsonyra tüsszentőporos ajándékdobozzal lepte meg Boris nénit, ki azon mód el is ájult, majd magához térve indulatosan fedte fel Pista előtt addig titkolt örökbefogadási történetét.

Az eleven gyermek a tanulmányok iránt sem mutatott túl nagy affinitást. A Szent László Főgimnázium értesítőjének tanúsága szerint az 1920/21-es tanévben, mint II/A osztályos diák több tantárgyból is elbukott. Sorsán az sem segített, hogy nagybátyja, Szekrényessy Károly éveken át az iskola legnagyobb anyagi támogatói közé tartozott.

Pista, a főgimnázium falai között a VI. osztály elvégzéséig folytatott hősi küzdelmet, mikor szülei 1925 őszétől végre kimenekítették az elitképzést végző intézményből, minek következtében 1928-ban más oktatási intézményben tett sikeres érettségi vizsgát.

Éppen a sportban szerzett lelki állóképesség hatására később elektrotechnikusi oklevelet is szerzett, és mint amatőr rádióépítő, húszesztendősen, már „igen figyelemreméltó” szakcikket publikált.

Életében jelentős fordulatot atyja rokonának, Szekrényessy Kálmánnak a közbelépése jelentett. Az agg bajnok azonnal felismerte Pista jó fizikai adottságait, és egyúttal intenzív sportfelkészítés alá fogta a tizenegy esztendős kallódó gyermeket. Ismert karizmatikus személyiségével hamar sikert ért el, hisz a kisgimnazista rövid idő alatt a testgyakorlatok majd minden ágában kiemelkedő eredményeket produkált.

Kálmán felkészítésének hatására sorra nyert érmeket, mint tornász, atléta és labdarúgó, miközben az iskolai eredményei is javulásnak indultak. A szülők mind büszkébbek lettek a reménytelennek hitt fiúra, a kisdiák előtt pedig Kálmánnak köszönhetően egy új, sikeres világ tárta fel kapuit…

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!