Atlétika
Krizsán Xénia

Soha rosszabb bemutatkozást

Publikálva: 2019.09.11 Frissítve: 2019.09.10 Torna

A mindössze 16 éves Schermann Bianka korláton és talajon is hatodik lett élete első világkupaversenyén a felnőttek között. Edzőjével, Botyánszky Mariannal beszélgettünk.

Nem volt könnyű dolga a Brüll Alfréd Akadémia kiválóságának, Schermann Biankának, illetve az edzői stábnak, amikor a célkitűzéseket kellett meghatározni az ifjú versenyző első világkupa-viadala előtt.

A világkupának egészen más rendszere van, mint az Európa-, vagy a világbajnokságnak: az első nap szerenként kvalifikálják magukat a tornászok a döntőkbe. Bianka három szeren is indult – korláton, gerendán és talajon –, mivel azt szeretnénk, hogy a világbajnokságon minél jobb eredményt érjen el összetettben – árulta el Botyánszky Mariann, klubunk torászainak szakosztályvezetője, Bianka edzője. – A világkupa-viadalok esetén soha nem lehet tudni előzetesen, hogy kik indulnak, milyen lesz a mezőny. Különösebb célkitűzésünk nem is volt, inkább a világbajnokságra való felkészülés állomásaként tekintettünk erre a versenyre.

Bianka elsőéves a felnőttek között, ráadásul a szombathelyi volt élete első világkupaversenye – mindezek ellenére remekül helytállt.

Nagyon örültünk, hogy korláton elsőként kvalifikálta magát a fináléba. Úgy döntöttünk, hogy az 5.5-ös erősségű, kvalifikációs gyakorlatával induljon a döntőben is. Ha szépen megcsinálja, az a dobogóhoz elég lehet. Végül 8.25-ös technikai-kiviteli pontszámot kapott, amivel a 6. helyen végzett – idézte fel a hétvége eseményeit Botyánszky Mariann. Talajon szintén döntőbe jutott, negyedikként. Bár több, apró kellemetlenség is nehezítette a felkészülését, Biankának végül olyan első sora volt a talajgyakorlatban, hogy mindössze kettő tizeddel maradt le az első helyről.

Ahogy szakosztályvezetőnk már korábban is említette, a szombathelyi verseny a Stuttgartban rendezendő világbajnokságra való felkészülést szolgálta. De milyen célkitűzésekkel vágunk neki a vb-nek?

Szeretnénk az olimpiai kvalifikációt, azaz az első 12 hely valamelyikét megcélozni a csapattal. Egyelőre még nem végleges az összetétele, a hollandiai, illetve a párizsi eredményektől függ, hogy ki kerül be. Egyéniben Bianka esélyes, a tudása elegendő, de még sok munkánk lesz, a világkupa is rávilágított pár fejlesztendő területre.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!