Tenisz
Gálfi Dalma

Sikeres évtized

Publikálva: 2017.04.30 Frissítve: 2017.04.30 Atlétika

Elnöki interjú a Maccabi Európa Játékok előkészületeiről.

Alig több mint két év van hátra a budapesti Maccabi Európa Játékok megnyitójáig. dr. Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke úgy látja, maga az esemény is mérföldkő a hazai sportrendezvények történetében, mégis inkább azért fontos, mert létrejön egy olyan közösségi és sportközpont, amely a sportolni vágyó polgárokat és a magyarországi, illetve a budapesti zsidó közösséghez tartozó embereket fogja hosszú évtizedeken át szolgálni.

2019 júliusának végén kilencesztendős munka megkoronázása lesz a hazai rendezésű Maccabi Európa Játékok. Reményeink szerint bemutathatjuk a magyarországi zsidó közösség sokszínűségét, a magyar sport kiemelkedő nemzetközi eredményességéhez sokat hozzátevő hagyományait, valamint azt, hogy Magyarországon a zsidó és nem zsidó embereknek mindig fontosak a kiemelkedő sportesemények. A hagyományokra épülő, erősödő zsidó közösségi élet jelképe lesz ez a rendezvény.

– Mik voltak az első lépések a 2019-es rendezés felé?

– 2010 végén Jusztin Ádámmal, a Maccabi Vívó és Atlétikai Club elnökével, az MTK frissen megválasztott elnökeként ültem le először beszélgetni az Európai Maccabi Játékokról. Két-három alkalom után határoztuk el, hogy közösen vállalkozunk az akkor még lehetetlennek tűnő dologra, hogy Budapestre hozzuk a Maccabi Európai Játékokat. A cél remekül beleillett az MTK akkor megfogalmazott tízéves fejlesztési elképzeléseibe is, hiszen úgy akartuk a klubot megerősíteni, hogy vállaljuk gyökereinket. Nem tolakodó módon, nem melldöngetve, hanem magától értetődő természetességgel szeretnénk megélni, hogy a klub 1888 óta a magyar sportnak és zsidó közösségnek is meghatározó egyesülete.

– Az elhatározás tehát megvolt, hogyan láttatok munkához?

– A Maccabi VAC felekezeti zsidó klub, a magyarországi zsidó közösség egyik legértékesebb közössége. Abban az időben még a reményeihez képest kisebb lépésekkel tudott előrehaladni, két évről két évre iszonyú nehezen tudták előteremteni a Maccabi Világjátékokra vagy a Maccabi Európa Játékokra az egyre népesebb magyar csapat indulásához szükséges feltételeket. Az MTK-nak is kismillió gondja volt, főként anyagi értelemben, sok szakosztályunk egyik napról a másikra volt kénytelen élni. Nem azt mondtuk csupán, hogy jó lenne végre egyről a kettőre jutni, hanem azt határoztuk el közösen, hogy egy jelentős fejlesztésbe fogunk. Eldöntöttük, hogy ezzel a szemmel figyeljük, hogy az előttünk álló 2011-es bécsi Maccabi Európa Játékoknak hogyan zajlik az előkészítése, elkezdjük a személyes megbeszéléseink során a külföldi partnereinknek emlegetni, hogy gondolkodunk azon, hogy előbb vagy utóbb Budapest is a Maccabi Európa Játékok rendezésére szeretne pályázni. Elkezdtük ezt itthon is mondani sportvezetőknek, a zsidó közösségen belül más szervezetek vezetőinek, kormányzati képviselőknek, a sporttal foglalkozó minisztériumi munkatársaknak. Szerencsére nyitott fülekre találtunk mind itthon, mind külföldön.

– Reménybeli rendezőként fontos a jó szereplés. Ennek is megfeleltünk?

– Bécsben nagyon jó eredménnyel szerepeltek a magyar sportolók, majd minden idők legnagyobb magyar válogatottja volt ott 2013-ban a Maccabi Világjátékokon, ahol szintén kiemelkedő eredménnyel zártunk. Ezek után – háromévnyi munkával a hátunk mögött – a kormánnyal is érdemben leülhettünk tárgyalni. Az addigi munkával kiérdemeltük a szükséges és nélkülözhetetlen jogi és pénzügyi támogatást. Három év után, a Maccabi Európa Játékok lehetséges pályázójaként kezdtek el gondolkodni rólunk. Egy olyan országról, amelynek a sporthagyományairól és a zsidó közösségi hagyományairól mindig is elismeréssel beszéltek, de nem számoltak velünk a lehetséges pályázók között. Így jutottunk el oda, hogy 2015-ben már úgy mentünk el a Maccabi Európa Játékokra, hogy mi voltunk a 2019-es Játékok megrendezésére az egyik pályázó. Újra jó volt a csapat, újra jó volt a szereplés és elértük az első részsikert, hiszen 2015 végén Budapestre jött az európai Maccabi konföderáció kongresszusa.

– Végül a szervezetben nagy többséggel döntöttek Budapest mellett, Bázellel szemben.

– Így van, egy mindenki elismerését kiérdemlő pályázattal elnyertük a rendezést, és ezzel a régen várt nagy munka lehetőségét. Hozzákezdhettünk a sportesemény megszervezéséhez, amely a legnehezebb, de legszebb része a folyamatnak. A Maccabi Európa Játékok megszervezéséhez természetesen szükséges egy nagyszabású sportlétesítmény-fejlesztési program megvalósítása. Az volt ugyanis a különlegessége Budapest pályázatának, hogy bemutattuk, a rendezési jog elnyerése esetén Budapesten felépül a versenyek helyszínéül szolgáló, de a Játékok után hosszú évtizedekre a sportolni vágyó zsidó és nem zsidó polgárok igényeit is kiszolgáló új közösségi és sportközpont. Persze az ilyen nagyszabású események mindig lendületet adnak az adott országban a zsidó sportéletnek, a nemzeti Maccabi szervezeteknek, de a mi esetünkben a teljes magyar sport fejlődését is szolgálja ez a fantasztikus új sportlétesítmény-együttes, ami teljesen új lehetőségeket teremt az MTK számára is.

– Hol tart most a szervezés?

– Rövidesen megszületik a végső kormányzati döntés az új sportközpontról, a tervpályázatot már kiírtuk, és 2017 őszén a kivitelezési munkák is elindulnak, hogy 2018 végére, 2019 elejére egy nemzetközi színvonalú sportközpont jöhessen létre. Megkoronázhatjuk tehát a 2010 végén elkezdett munkát. És a 2019-ben birtokba vehető létesítmény-együttessel megvalósul az, amit hosszú évtizedek óta reméltünk: az MTK-nak olyan egyesületi sportközpontja lesz, ami a klub többszöri aranykorában, a Brüll-korszakban, vagy Fekete János elnöksége idején sem volt. Azt hiszem, a világ minden táján megirigyelnék az új sportközpontunkat, ami meggyőződésem szerint óriási lökést fog adni az MTK szakosztályainak, eredményességének és annak, hogy még több gyerek, fiatal és felnőtt, nő és férfi tudjon az MTK-ban sportolni akár profi sportolóként, akár a maga örömére.

– Mit hozhat még mindez az MTK-nak és a zsidó közösségnek?

– Úgy érzem, hogy eredményességben, szakosztályaink számának és az egyesületünkben sportolók létszámának folyamatos bővülésében, az MTK közösségi erejének megerősödésében is jó úton járunk. Ma már javarészt új, illetve felújított sportlétesítményekben készülhetnek a sportolóink. De az, ami 2019-től beköszönt, a legszebb álmainkon is túlmutat. Jól fogunk ezzel a lehetőséggel is sáfárkodni, az egészen biztos. És azt gondolom, hogy a mi közreműködésünknek is köszönhetően egy jelentős gondolkodásmódbeli váltás is bekövetkezett az elmúlt fél évtizedben a budapesti és a magyarországi zsidó közösség életében. A vallási élet, a kulturális és oktatási intézmények mellett a sport – mint közösségerősítő és -építő tevékenység – megerősödése is bekövetkezett. Köszönet illeti a Mazsihisz vezetőit, az ő hozzáállásuk, támogatásuk nélkül mindezt nem tudtuk volna elérni. Azt tudom tehát mondani, soha rosszabb évtizedet az MTK életében, mint ami 2010 és 2020 között várt és vár ránk.

– Úgy tűnik, tényleg sikerül maradandót alkotni. Nehéz lesz ugyanilyen léptékekben a folytatás.

– Sportcsarnokok, munkacsarnokok, vízisport-létesítmények, szabadéri pályák, labdarúgó stadion és akadémia, új klubház épült és épül. A volt Michelin/Taurus gumigyár és a környék egyéb területein MTK múzeum, étterem, kávézó, park, közösségi tevékenységekre alkalmas létesítmények épülnek majd, aminek köszönhetően élet költözik az eddigi ipari környezetbe. A gyárakban dolgozó munkásokat leszámítva az elmúlt 150 évben vajon ki járt a gumigyárban? Most egy mindenki számára bebarangolható, izgalmas, élettel teli környezet jön létre a Kerepesi úton. Az új sportközpont ráadásul autóval, tömegközlekedéssel és pár perc sétával könnyen megközelíthető. Könnyen lehet, hogy az előttünk álló évszázadban nem lesz még egy ilyen évtizedünk, hiszen bizonyosan nem építünk új labdarúgó-stadiont, és nem lesz egy 15-20 hektárnyi területen megépülő újabb közösségi és sportközpontunk sem. Szerencsés MTK-sok vagyunk, hogy részesei lehetünk mindennek.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!