Tenisz
Piros Zsombor

Taekwondo: Salim Omar Európa-bajnok

Publikálva: 2022.05.20 Frissítve: 2022.05.20 Taekwondo

Az olimpiai ötödik Salim Omar Gergely megvédte címét és 2021 után 2022-ben is megnyerte a kontinenstornát. Patakfalvy Luca ötödik lett.

Az Európa-bajnoki címvédőjeként pástra lépő Salim Omar Gergely (54 kg) első mozdulatával bevitt egy ütéspontot ciprusi ellenfelének a nyolcaddöntőbeli bemutatkozásakor. Intéspontokkal gyorsan növelte fórját, egy perc után ebből már öt volt Kyriakos Andronikou neve mellett. 20-0-s magyar vezetésnél, fél perccel a harmad vége előtt megkapta a tizedik intést is a szigetországi versenyző, így a bíró leléptette a ciprusit, Omar pedig készülhetett a negyeddöntőre (21-0).

A negyeddöntőben a szlovák Domen Molj a meccs elején vezetést szerzett (1-3), de a címvédő hamar fordított, az első menet vége előtt fél perccel már 16-3-ra vezetett a magyar fiú, a szünetre pedig a különbség 15-re nőtt (18-3). A folytatásban kicsit sem vett vissza a lendületből, tíz másodperc telt csak el a második etapból, mikor már 26-5 állt az eredményjelzőn. Érezhetően akkor szerzett pontot Omar, amikor csak szeretett volna és közönségszórakoztató taekwondóval búcsúztatta északi szomszédunk versenyzőjét. A harmadik menetre a pontkülönbség (legalább 20 pont) kialakulása miatt már nem is volt szükség (43-10).

Salim Omar Gergely az elődöntőben a török Deniz Dagdelen ellen lépett pástra és mind a három menetet a páston töltötték, eltérően az előző két meccstől. Hamar a magyar oldalra kerültek fel az első pontok, egy perc elteltével 5-0-ra vezetett a magyar fiú. Ezután megszerezte első pontját a török, de Omar akciói ültek a folytatásban is és 10-1-es vezetés tudatában mehettek pihenőre a felek. Csendesebben csordogáló második menet vette kezdetét az egyperces szünetet követően, ahol hatvan másodperc alatt csupán egy magyar pontot regisztrálhattunk (11-2). Csak intésből és ütésből szerzett egy-egy pontot Dagdelen a folytatásban, így 14-3-as állásról várhatták a záró két percet. Ennek elejét alaposan megnyomta Omar és 10 másodperc alatt 19-3-ra növelte fórját. Győzelme még úgysem forgott veszélyben, hogy a török közelebb tudott zárkózni az utolsó perchez közeledve (20-6). A hajrá viszont Omaré volt, aki nemhogy visszaverte a rohamokat, hanem látványos pontokkal duzzasztotta igen nagyra a különbséget (28-7) és jutott a döntőbe.

A fináléban a másodikként kiemelt Gorkam Polat várt Omarra. 1-1 ütéspont után Omar szerzett előnyt és egy perc után 4-2-re vezetett. 6-2 után viszont jött két fejtalálat a töröktől és 6-8 volt már oda. Omar megnyomta a hajrát és nem engedte eltávolodni Polatot, két perc küzdelem után 8-11 volt az állás.

Török testtalálattal indult a menet, majd Omar széles repertoárjából több látványos támadótechnikát előhúzott. Ezek közben viszont Polat többször is közbeütött és ötpontos fórra tett szert a meccs felénél. A menet utolsó percében beindult Omar és 18-16-ra fordított pillanatok alatt és úgy tűnt, megtalálta az ellenszert, mert kíméletlenül sorozta riválisát és hétpontos (!) előnnyel mehetett az utolsó szünetre pihenni (25-18).

A harmadik két perc a török ütéseivel indult, de Omar hamar kapcsolt és ő is elkezdte használni az ökleit. Egy fejtalálttal meccsben maradt a hajrához érkezve Polat (32-27), de az utolsó támadásokat visszaverte a magyar fiú és négy pontot megőrzött az előnyéből, amivel újra történelmet írt. Ő volt az első felnőtt Európa-bajnoka a sportágnak idehaza, most pedig még a címét is megvédte.

 Fantasztikus érzés volt újra itt állni egy Eb-döntőben, de közben könnyűnek sem mondanám, mivel nagyon nehéz időszakon megyünk most keresztül – utalt nagybátya, Salim József elvesztésére. – Szerettem volna újra a dobogó tetejére állni, azt tettem ma, amit tennem kellett ehhez, és most ez nagyon boldoggá tesz. Hogy nehezebb volt-e megvédeni a címet, mint megnyerni? Az édesapám és a nagybátyám, a sportág legendái a példaképeim. Mindig azt mondták, egyszer bárki nyerhet, de újra és újra győzni, az már kihívás. Teljesen más volt most Eb-t nyerni nézők előtt, mint tavaly, a buborékban rendezett kontinenstorna alkalmával, nézők nélkül. Minden alkalommal, mikor pástra lépek, a legjobbamat akarom nyújtani. A célok között persze már ott van a párizsi olimpia, azért dolgozunk, hogy elérjük az ilyen kitűzött célokat – nyilatkozta Omar a pástról lejőve.

Nyolcaddöntő:

Salim Omar Gergely – Kyriakos Andronikou: 21-0

Negyeddöntő:

Salim Omar Gergely – Domen Molj: 43-10

Elődöntő:

Salim Omar Gergely – Deniz Dagdelen: 28-7

Döntő:

Salim Omar Gergely – Gorkam Polat: 32-28

Patakfalvy Luca (53 kg) volt időrendben az Eb első pástra lépő magyar versenyzője. A nyolcaddöntőben az izraeli Noa Preiss és Luca sem finomkodott, hatalmas elánnal vetették bele magukat a csatába, de pontot az első menet végéig egyikük sem szerzett, ekkor talált fejre Luca és mehetett 3-0-s előnnyel pihenni. Egy intéssel növelte fórját a folytatásban a tavalyi Eb bronzérmese, majd a meccs felénél egy látványos fejtalálttal tudott megnyugtató előnyt összeszorgoskodni. A menet zárásaként jött a harmadik fejre mért találat, aminek hála 11-0-s magyar előnyt mutatott az eredményjelző két perccel a vége előtt. Az izraeli lány nem talált fogást a záró etapban sem, így Luca masírozott be a legjobb nyolc közé (12-0).

A negyeddöntőben a török Zeliha Agris ellen lépett pástra Luca. Fél perc után a török vezetett 1-2-re, majd 1-3-ról tudott egyenlíteni, sőt fordítani a magyar lány (5-3). A kétpontos fór nem hogy kitartott, de nőtt is az első szünetig egy fejre elhelyezett rúgással (8-3). Egy ütéssel zárkózott Agris (8-4), és ugyan fel tudott jönni látótávolságon belülre, a meccs felénél 11-7-es magyar vezetés állt az eredményjelzőn. Az utolsó két perc előtt ezzel a négypontos fórral mehetett pihenni Luca. Az utolsó etapban a magyar lány talált először és másodszor is (15-7). Az utolsó percre 15-9-es magyar előnnyel fordultak rá a hölgyek. Ekkor a török őrült rohanásba kezdett, és pillanatok alatt minimalizálta a hátrányt (16-15), sőt, egy intéssel egyenlített is három másodperccel a vége előtt. Galambos Bence edző videózást kért ennél a momentumnál, a zsűri ezt elutasította, 16-16 és jöhetett a ráadás menet az aranypontért.

Itt a török előbb testre ütve talált, de legalább két pont kell ilyenkor a meccs megnyeréséhez. Az egyperces ráadás végén a kitámadó Luca fejét meg tudta rúgni és ezzel ő jutott a négy közé és nyer biztosan érmet, Patakfalvy Luca 5. helyen zárt.

Patakfalvy Luca 5. az Eb-n

Nyolcaddöntő:

Patakfalvy Luca – Kyriakos Andronikou: 12-0

Negyeddöntő:

Patakfalvy Luca – Zeliha Agris: 16-16 (aranyponttal a török jutott tovább, 16-20)

Pénteken ismét két magyarért szoríthatunk: Omar testvére, Salim Sharif Gergely (58 kg) a moldáv Stepan Dimitrovval kezd a nyolcaddöntőben. Bailey Kelen (87 kg) szintén a legjobb 16 között mérkőzik először, ellenfele a brit Caden Cunningham lesz.

A további magyar program: 

május 20., péntek:

Salim Sharif Gergely (58 kg)

Bailey Kelen (87 kg)

május 21., szombat:

Füredi Rebeka (67 kg)

Józsa Levente (68 kg)

D Kiss Zoltán (parataekwondo, K44, +80 kg)

május 22., vasárnap:

Patakfalvy Csenge (62 kg)

Forrás: Magyar Taekwondo Szövetség

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!