Atlétika
Krizsán Xénia

Sakk: „Jó kimondani, hogy én vagyok a hatvanötödik női bajnok” – Terbe Zsuzsanna

Publikálva: 2022.01.03 Frissítve: 2022.01.01 Sakk

Az MTK Budapestbe frissen visszaigazolt sakkozóval, Terbe Zsuzsannával beszélgettünk a decemberben szerzett női magyar bajnoki címéről és az új évi terveiről.

Mint arról nemrégiben beszámoltunk, az MTK Budapestbe frissen visszaigazolt Terbe Zsuzsanna mindenkit meglepett a decemberi, 65. magyar női sakkbajnokságon, és remek játékkal aranyérmet szerzett Gara Anita és ikertestvére, Terbe Julianna előtt. A versenyt egyedüli veretlenként abszolváló Zsuzsi emlékezetes menetelése azért is megsüvegelendő, mert tartalékként beugorva, a legalacsonyabb Élő-pontszámmal bírva utasította maga mögé a mezőnyt.  

–  Nehéz volt elhinni a történteket, kellett néhány nap, mire felfogtam, hogy nyertem – mondja a győztes. – Érdekes volt a verseny felépítése, mert az egyik héten három napot játszottunk keddtől csütörtökig, majd a másik héten négyet keddtől péntekig. Miután az első fordulóban sikerült nyernem Gara Anita ellen, mindenkinek azt mondtam, hogy ő volt a legerősebb játékos, akit legyőztem, így már mindegy is, hogyan sikerül a bajnokság további része. Aztán csak partiról partira mentem, azzal sem foglalkoztam, ki lesz az ellenfelem két forduló múlva. Arra, hogy a végén első is lehetek, csak az utolsó forduló előtt gondoltam, amikor láttam, mindenképp érmes vagyok, de ha nyerek, vagy ha remizek és Anita is, akkor sikerül. Utóbbi történt, és ez nagy boldogság.

Zsuzsi a sikerének hátterében elsősorban azt látja, hogy az elmúlt esztendőt intenzíven végig sakkozta, és a rosszabb teljesítményekből is tudott tanulni. 

– Nyilván a jó felkészülésnek nagy szerepe van az első helyben, de nem elhanyagolható, hogy az élet többi területén is rendben vannak a dolgaim. Ez pedig általában a játékomon is meglátszik. A győzelem amellett, hogy büszkeséggel tölt el, kellő motivációt ad a jövőre nézve. És hát jó kimondani, hogy én vagyok a hatvanötödik női bajnok. 

Női FIDE-mesterünk korábban már játszott az MTK-ban, érdekesség, hogy most éppen a bajnokság első napján tért vissza a klubunkba. Az ambiciózus játékos az új évi terveiről is szót ejtett. 

– A szigetszentmiklósi egyesületem minden bajnokságtól visszalépett, mielőtt azok kezdődtek volna, így rendhagyó módon év közben kellett csapatot találjak. Az MTK-tól korábban úgy köszöntem el, hogy bármikor visszavárnak. Visszajöttem, hiszen mindig is szerettem itt lenni. Az új évben már meg akarom csinálni az utolsó normámat, amely a női nemzetközi mesterré váláshoz szükséges. Már kicsit bosszant, hogy még mindig nincs meg. Egyébként csak szeretnék egyre jobb lenni, és bízom benne, hogy a bajnokságon mutatott játékomat több versenyen is stabilan tudom hozni. 

Zsuzsi végül sportszerű bajnokhoz méltóan dicsérte meg ellenfelei játékát, és jó testvérhez híven nem felejtette el elismerni Juli teljesítményét sem. 

– Julival mindenben segítjük, támogatjuk egymást. Amikor jól álltam, akkor csak azt hajtogatta, hogy: most már nyerd meg! Az, hogy én lettem az első, kicsit háttérbe szorítja az ő harmadik helyét, pedig neki is ez volt a legjobb eredménye, így duplán örülünk mindennek. 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!