Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Sakk: „Én örülök a legjobban, ha a gyereknek igaza van” – Kállai Gábor

Publikálva: 2021.08.20 Frissítve: 2021.08.20 Sakk

Az MTK Budapest sakktáborában Kállai Gábor nemzetközi nagymesterrel beszélgettünk.

A hét esztendővel ezelőtt újraindult MTK Budapest sakkszakosztálya hagyományosan rendezi meg évről évre a nyári edzőtáborát. A héten a legfiatalabbak gyűltek össze a Lauder Javne Iskolában, hogy remek hangulatban és nagyszerű körülmények között fejlesszék a tudásukat. Ottjártunkkor, Balla Attila szakosztályvezetőnk társaságában éppen szakosztályunk elnöke, Kállai Gábor felügyelte az U12-esek és a fiatalabbak partijait. A nemzetközi nagymester jó kedélyűen avatott be minket a munkába. 

– A kicsiknél egyrészt szakmai a cél – kezdte Kállai Gábor. – Szeretnénk fejleszteni, nevelni őket, és táplálni a tudásukat. Másrészt a sakkozással és az MTK-val való kapcsolatukat is erősíteni kívánjuk. Általában reggel kilenckor kezdünk, és az enyhe bemelegítés után – amely nem gimnasztika, mint az egyéb sportágak táboraiban, hanem elsősorban az agyunk tornáztatása – igen komoly tanulás következik. Különböző formációkat, hadialakulatokat, stratégiákat gyakorlunk és próbálunk megérteni. Természetesen mindezt interaktív módon tesszük, hogy a gyerekek is minél inkább bevonódjanak. A sakkozásban is egyre igazabb a tapasztalat, miszerint a frontoktatás ideje lejárt. Tehát, ha az edző előáll és hosszú percekig beszél, akkor a gyerekek előbb-utóbb elalszanak – de inkább előbb. Úgyhogy az ő kreativitásukat és ötleteiket is be kell vonni, amelyek egyébként meglepően jók. Utána mindezt átbeszéljük, kiértékeljük, és begyakoroljuk. 

Kállai Gábor mosolyogva eleveníti fel, hogy 1973-ban, amikor az MTK-ban kezdett játszani, már rögtön úgy érezte magát, mintha edzőtáborban lenne. A klubra mindig is jellemző volt a nyitott baráti légkör megléte. Ezt példával is alátámasztja. 

– Ha valaki beleszól két nagymester elemzésébe, akkor a két nagymester soha nem azt nézi, hogy ki szólt bele, hanem azt, hogy mit mondott. Itt egyfajta nagyon érdekes demokrácia és egyenjogúság van jelen, melyben ha egy gyerek mond valamit, az ugyanolyan értékű, mintha én tenném. Mindent meggondolunk, megfontolunk, értékelünk. És ha gyereknek igaza van – akár velem szemben is ­–, akkor én örülök a legjobban, mert ez azt jelenti, hogy szépen fejlődik. 

A szakember szerint mára a szülők körében is népszerűbb a sakk. Az idő múlásával a prioritás egyre inkább a saját képességek növelése felé fordul a világban. 

– A legfontosabb, hogy minden helyzetben helyt tudjunk állni, képesek legyünk alkalmazkodni és jó döntéseket hozni. De ha rossz döntéseket hozunk, akkor is képesek legyünk felkészülni arra, hogy újabb döntéseket kell hoznunk. Minden, amit teszünk vagy éppen nem teszünk, az konzekvenciákkal jár. És a sakkozás mi más lenne, mint döntéseknek a sorozata? Minden lépés egy-egy döntés. A saját életünk, illetve a saját játszmánk a mi kezünkben van. 

Az MTK számára azért az eredményesség sem utólagos. A szakosztály újraindulásakor is a célkitűzések között szerepelt a sikeresség.  

– A Kőbánya SC-vel holtversenyben valóban mi vagyunk a legeredményesebb utánpótlás-nevelő bázis. Például nemrégiben Mátyássy Lázár U12-es bajnoki címet szerzett, de ebben a korosztályban nekünk vannak a legígéretesebb kislányaink is. A következő év viszont egyfajta racionális visszalépés lesz. Mi sakkozók rá vagyunk kényszerítve arra, hogy gondolkodjunk és a külvilággal valamiféle párbeszédet folytassunk. Tudjuk, hogy nemcsak az elmúlt évben volt jelen a pandémia, hanem legalább az elkövetkező egyben is itt lesz. A tagságunk egyrésze hatvan év körüli vagy fölötti. Őket már én nem engedem asztalhoz ülni. Így velük már kevesebbet számolhatunk. Az a helyzet állt elő, hogy az első csapatunkat meghívták a Szuperligába, de nem fogadtuk el a felkérést, mert az energiánkat nem tartottuk megfelelőnek. Kár lenne az erőnket túlfeszíteni és veszélyeztetni, hogy továbbra is mi legyünk a legszebben fejlődő gyerekeket nevelő és legjobb hangulatú sakk utánpótlásbázis. Ha később javulnak a körülmények, megint hegymenetbe kapcsolunk! 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!