Atlétika
Krizsán Xénia

Sakk: rangos tornával tisztelegtek Kállai Gábor emléke előtt

Publikálva: 2022.12.03 Frissítve: 2022.12.03 Sakk

A dán Bjerre nyerte az MTK Budapest egykori szakosztályelnöke, Kállai Gábor emlékére rendezett nívós budapesti sakktornát.

A Magyar Sakkozásért Alapítvány és a Kasparov Chess Foundation rangos tornát szervezett a 2021. december 31-én elhunyt Kállai Gábor sakknagymester emlékére. A mérhetetlen tudású, mindig jó kedélyű szakember haláláig az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke volt. A tízfős körversenyen hat magyar és négy külföldi játékos mérte össze a tudását rapid, valamint blitz formátumban. A Novotel Budapest Centrumban rendezett viadal mezőnyében magyar részről ott volt a sakkolimpiai ezüstérmes Ruck Róbert, az Európa-bajnoki harmadik Berkes Ferenc, a kétszeres magyar bajnok Horváth Csaba, a junior-világbajnoki ezüstérmes Kozák Ádám, míg az U18-as korosztályt Borhy Marcell, az U16-ost pedig Gáal Zsóka képviselte.

Ami a vendégeket illetti, tiszteletét tette a korosztályos Eb-győztes dán Jonas Bjerre, a korosztályos világbajnok amerikai Kayden Troff, az orosz válogatottat edző Európa-bajnok Alexander Motilev és a 68 éves Alexander Beljavszkij, aki sok más sikere mellett éltáblása volt az 1984-es sakkolimpiai bajnok szovjet csapatnak. 

A tornán a rapidban szerzett pontok duplán számítottak a végelszámoláskor, így összesítésben az első helyet a 20 pontos Bjerre érdemelte ki Kozák (19 p) és Motilev (17 p) előtt.

– A legfontosabb célunk a főhajtás Kállai Gábor előtt. Magyarországon hasonló torna nem volt az utóbbi években, így szeretnénk méltóképpen ápolni az emlékét. Kállai Magyarországon az utóbbi években egy személyben testesítette meg a sakkot, minden fórumon népszerűsítette, és igyekezett érthetővé tenni – mondta a Telexnek a torna előtt a Magyar Sakkozásért Alapítvány kuratóriumi titkára, dr. Flumbort András, aki a verseny igazgatója is volt.

A részletes eredmények ITT érhetők el.

(Fotók: Magyar Sakkozásért Alapítvány)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!