Taekwondo
Salim Sharif

Sakk: Polgár Judit bekerült a Hírességek Csarnokába (VIDEÓ)

Publikálva: 2022.12.05 Frissítve: 2022.12.05 Sakk

Szombat este St. Louisban ünnepélyes keretek között beiktatták a sakkozók Hírességek Csarnokába Polgár Juditot, minden idők legjobb női játékosát – számolt be az MTI. A korábban klubunkban sportoló Polgár az első magyar, aki bekerül a sportág halhatatlanjai közé.

Több évtized munkájának az elismerése, amibe a sakkozóként elért eredményeim mellett a sakk oktatási eszközként való használatát és a nők sakk iránti orientációjának ösztönzését népszerűsítő munkám is beletartozik – mondta beszédében Polgár Judit menedzsmentjének tájékoztatása szerint.

A sakkozó arról is beszélt, tovább kell dolgozni azért, hogy minél többen és minél több lány megtapasztalja a sakk szépségét és előnyeit.

Minden alkalmat megragadok, hogy közvetítsem az üzenetet a lányoknak és a környezetükben élőknek: tö

rekedjenek arra, hogy a legtöbbet hozzák ki tehetségükből. Ha nem korlátozzuk a lányokat, ha kitartásra bátorítjuk és inspiráljuk őket, és építjük az önbizalmukat, akkor az élet bármely területén sikeresek lehetnek – mondta a ceremónián.

Shannon Bailey, az intézmény vezető kurátora inspirálónak nevezte Polgár Juditot, egyúttal lenyűgözőnek tartotta a sakk népszerűsítése terén tett lépéseit és az elkötelezettségét, amivel lebontja a lányok és nők előtt álló akadályokat. A 46 éves Polgár Judit 1988-ban és 1990-ben sakkolimpiát nyert a magyar női csapat tagjaként.

Pályafutása későbbi részében kizárólag férfiakkal versenyzett, egyedüli női játékosként jutott 2700 Élő-pont fölé, 2004-ben pedig pályafutása csúcsaként nyolcadik volt a világranglistán. Visszavonulását 2014-ben jelentette be. A sakkozók Hírességek Csarnokának tagjait a nemzetközi szövetség (FIDE) javasolja a sportágra gyakorolt hatásuk alapján, elsőként 2001-ben, a korábbi világbajnok amerikai Bobby Fischer lett ilyen módon halhatatlan.

Polgár Judit beiktatása 29:13 perctől látható.
 

Forrás: telex.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!