Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Kézilabda: Rutinos szakemberrel bővül a szakmai stáb (GALÉRIA)

Publikálva: 2021.06.02 Frissítve: 2021.06.02 Kézilabda

Finfera Maximilián az utánpótláscsapataink munkáját fogja segíteni.

Finfera Maximilián számára nem ismeretlen az MTK Budapest, mivel labdarúgócsapatunk sales igazgatójaként már jó ideje a kék-fehér színekért dolgozik. Bár jelenleg a labdarúgók „szekerét tolja”, hamarosan az Elektromos-csarnokban is feltűnik a 47 éves szakember.

Játszottam az NB I-ben, illetve alacsonyabb osztályokban is, és pályafutásom során volt szerencsém olyan szaktekintélyekkel együtt dolgozni, mint Csík János, Fazekas László, vagy éppen Hikáde Pista bácsi – mesélte büszkén serdülő kézilabdacsapatunk új edzője. – Körülbelül 30 éves koromig játszottam, ezt követően átnyergeltem az üzleti életbe, majd nem sokkal később én is elkezdtem edzősködni

A 47 éves szakember edzői tapasztalatnak sincs híján: dolgozott már fiúkkal, lányokkal, utánpótláskorúakkal és felnőttekkel, sőt, már az NB I-ben is kipróbálhatta magát több korosztállyal, Hutvágner István mellett, akinek – saját bevallása szerint – nagyon sokat köszönhet. Finfera Maximilián jelenleg NB I-es B-licensszel rendelkezik, de már felvették a nemzetközi mesteredzői képzésre is.

A munkában hiszek, az sose hazudik – szögezte le a szakember. – Ha ez ember elegendő időt, energiát, könnycseppet és izzadtságot fektet valamibe, annak előbb vagy utóbb meg kell térülnie. A szorgalom néha előrébb visz, mint a tehetség. Az egyéni képességek és a megszerzett tudás is nagyon fontos, de nem pótolja a belső motivációt.

Szakmai stábunk leendő tagjának elég határozott elképzelései vannak arról, milyen csapatot szeretne látni a pályán.

Hiszek a figurális játékban, mindig az adott játékosállományhoz igazítva, megfelelő önálló kreativitással fűszerezve. Induljon el a figura, aztán a védők reakciójától függően el tudják majd dönteni, miként fejezik be azt. Ezért szeretnék olyan egyéniségeket képezni, akiknek van kellő játékintelligenciájuk, kreativitásuk és önbizalmuk – árulta el Maximilián. – Azt szeretem, ha a játékosom megpróbálkozik a beugrással, a góllövéssel, legrosszabb esetben kivédi a kapus. A hibát ki lehet javítani, de az információhiányt nehéz orvosolni. Mindig bátorítom a tanítványaimat, hogy legyenek kezdeményezőek, motiváltak, és higgyenek magukban.

Finfera Maximilián tisztában van vele, milyen kihívások várnak rá a leány serdülőcsapat edzőjeként.

Egészen más a munka fiúkkal és lányokkal. Ha a fiúknak azt mondod, hogy fussanak tíz kört, akkor biztos lehetsz benne, hogy egyet-kettőt megpróbálnak majd elcsalni belőle. A lányok lefutnak 11-et. A lányok sokkal szabálykövetőbbek, és a kommunikáció is egész más: a fiúknál jobban belefér egy-egy keményebb megjegyzés a teljesítményükkel kapcsolatban. A lányok viszont a csillagokat is lehozzák neked, ha elnyered a bizalmukat.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!