Atlétika
Nagy Marcell

Röplabda: Ki kell használnunk a pályaelőnyt

Publikálva: 2021.03.10 Frissítve: 2021.03.10 Röplabda

Vezetőedzőnkkel, Leiszt Mátéval beszélgettünk a Balatonfüred elleni párharc előtt.

– Mi volt számodra a Kaposvár elleni párharc legfőbb tanulsága?

Ahogy az az alapszakasz során már sokszor bebizonyosodott, mi csak akkor tudjuk felvenni a versenyt az igazi élcsapatokkal, ha minden játékosunk közel százszázalékos teljesítményt nyújt. Természetesen igyekszünk technikailag, taktikailag a lehető legfegyelmezettebbek lenni, de ha ehhez még a fejünk és a szívünk is a helyén van, akkor bárkivel felvesszük a versenyt. Viszont, ha a kettő közül bármelyik hiányzik, akárkivel meggyűlhet a bajunk.  

– Bár érteni vélem, mire gondolsz, amikor a szív jelentőségéről beszél, de talán ez így sokak számára nehezen megfogható. Mit tud tenni az edző, hogy helyén legyen a játékosok szíve?

Szív alatt nem is elsősorban az akaratra gondolok, azzal sosincs gond, inkább az önbizalomra, a magabiztosságra, a felszabadultságra. Vezetőedzőként ezügyben annyit tehetek, hogy igyekszem minél jobban felkészíteni a lányokat, próbáljuk edzéseken modellezni a felmerülő játékhelyzeteket, amelyekkel élesben is találkozhatunk. Az persze mindig benne van a pakliban, hogy az adott játékosnak nem jönnek be a dolgai, elbizonytalanodik, és már nem mer megint ugyanazokhoz a megoldásokhoz nyúlni. Ezt kell bennük tudatosítani, hogy igenis a hiba a játék része, de ez nem jelenti azt, hogy bárki is feladhatná.
– Az Extraliga következő körében a Szent Benedek-Balatonfüred vár ránk. Mit vársz ettől a párharctól?  

Mindkét végletet megtapasztalhattuk a Balatonfüred ellen az alapszakaszban: 3:0-ra nyertünk idegenben, 3:1-re kikaptunk otthon. Kormos Mihály (a Balatonfüred új vezetőedzője – a szerk.) sok mindenen változtatott, egészen más csapat a mostani Balatonfüred, mint amelyikkel az alapszakaszban találkoztunk. Misivel együtt dolgoztam Békéscsabán, baráti viszonyban vagyunk, biztos mindketten igyekszünk majd meglepni a másikat. Erre kell nekünk a lehető legjobban felkészülnünk.  

– Milyen célkitűzéseket fogalmazhatunk meg? Mi a realitás?

Azok a párharcok következnek, ahol a győzelmünk nem megy csodaszámba, ahol reális esélyeink vannak. Ez egészen újfajta teher, amit el kell tudnunk viselni. Nagyon keményen megdolgoztunk a pályaelőnyért az alapszakaszban, így rendkívül fontos lenne, hogy ezt ki is tudjuk használni. Szoros párharcra számítok, de hiszem, hogy győztesként jöhetünk ki belőle, és az 5. helyért küzdhetünk majd tovább.

2021. március 20. 19:00 MTK Budapest–Szent Benedek-Balatonfüred; Budaörs
2021. március 24. 16:00 Szent Benedek-Balatonfüred–MTK Budapest; Balatonfüred
2021. március 27. 19:00 MTK Budapest–Szent Benedek-Balatonfüred; Budaörs

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!