Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Rocky és az óriáskígyó (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.04.26 Frissítve: 2020.04.26 Sakk

Lapszemle rovatunk legújabb cikkében újra Kállai Gábor irányítja rá figyelmünket a sakk világának egy érdekes történésére. Méghozzá ezúttal érdekes múltbeli történésére a nyolcvanas évek közepéből, amikor elkezdődött a két kiváló szovjet nagymester, Anatolij Karpov és Garri Kaszparov végeláthatatlannak tűnő párharca.

Maradj otthon, és sakkozz! címmel folytatódik a rovat, amelyet Kállai Gábor nemzetközi nagymester jóvoltából indított az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. A kényszerű bezártságban bizonyára üdítő olvasmányélménnyel szolgálnak mind a fiataloknak, mind a szülőknek azok a történetek, amelyeket a 2002-ben ezüstérmes sakkolimpiai csapat kapitánya, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke és vezetőedzője oszt meg az olvasókkal.

– Már jóval több, mint ötven éve sakkozom. Az MTK-VM-ben kezdtem, egyik első mesterem Szabó László háromszoros világbajnokjelölt volt. Első tanítványom negyven éve Polgár Zsuzsa, későbbi sakkvilágbajnoknő lett. Szeretem a sakkozás múltját, rengeteg sztoriját. És szeretem a sakkozás jelenét és jövőjét is, melynek már nem csak mi, emberek vagyunk a részesei, hanem a mesterséges intelligencia is a szereplője. Ezekről a múltbeli és jövőbeli történetekről szeretnék mesélni. Remélem, velem tartanak, és így segíthetek kicsit színesebbé tenni az otthoni napokat.

Még csak kilenc meneten voltak túl, de már negyedszer is padlót fogott!

– Hogy lehet ez? Én vagyok a fiatalabb. Ez már az én időm kell, hogy legyen! Érzem, tudom! Biztos vagyok benne, hogy le tudom győzni, és le is győzöm! De hogyan? Amint megmozdulok, odacsap, és végem. Ha meg nem teszek semmit, a figurái mint az óriáskígyó pikkelyei, úgy törnek lassan, fojtogatva előre… Időt kell nyernem, hogy kitaláljam, megtaláljam az ellenszerét! – gondolhatta Garri Kaszparov az 1984-es, Anatolij Karpov elleni moszkvai sakkvilágbajnoki döntő kilencedik játszmája után.

A még csak 21 éves bakui fiú óriási levegőt vett, leszegte a fejét, és visszafogta magát. Már csupán érzésre nem kockáztatott, mint korábban tette. Tudta, hogy ha még két partit elveszít, oda a meccs. És oda a világbajnoki álom.

Az egyik döntetlen követte a másikat. Közben teltek a hetek… És a 27. játszmában Garri megint beleszaladt egy veszélytelennek látszó, alattomosan altató kis ütésbe, amitől ötödször is kiterült. Újra felállt. Még erősebben eltökélte, megfogadta, nem lesz többet gyanútlan. Összeszedi magát, és lépésről lépésre küzd az életéért. Nem a győzelemért. Pusztán csak azért, hogy a meccsben maradhasson. Azért, hogy folytathassa a harcot.

Ekkor váratlanul történt valami… Négy további remi után az óriáskígyó szorítása meglazult. Először. Kaszparov a félelmei és erőfeszítései függönyén keresztül meglátta, majd megragadta az esélyt. De az állás még mindig csak 5:1 volt. És Karpovnak továbbra is egyetlen győzelem hiányzott csak a párosmeccs megnyeréséhez.

Kaszparov visszaállt a kettős fedezékébe. Olykor némi szerencsével, de tartani tudta a meneteket, tizennégyszer egymás után! Közben már nem hetek, hónapok teltek el. Karpov több mint tíz kilót fogyott, lötyögtek rajta a ruhái. Egyre elcsigázottabb lett… És az óriáskígyó a 47. és a 48. összecsapást egyaránt elveszítette. Kettőt is egymás után!

A két matador az elképesztő, öt hónapos küzdelemben ellentétes sorsot élt meg. Karpov a szenzációs rajtja után biztos volt gyors sikerében, de mindez számára megmagyarázhatatlan okból kifolyólag már-már rémálommá vált. Kaszparov a kezdeti kudarcsorozatát és reménytelenségét elkeseredett ellenállássá sűrítette, amivel úgy tűnt, fizikailag felmorzsolta ellenfelét.

Ekkor a nemzetközi szövetség elnöke – példa nélküli módon – a mérkőzést lezártnak nyilvánította, és későbbi időpontra újabb vébédöntőt írt ki. De már nem végtelenített, hanem meghatározott játszmaszámmal.

A következő években Kaszparov és Karpov között meccs meccset követett. Azonban eközben Garri olyan sokat fejlődött és tanult – elsősorban ellenfelétől, Anatolij Karpovtól –, hogy valamennyi összecsapásnak ő lett a győztese. És ő lett a sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!