Atlétika
Krizsán Xénia

Ritmikus gimnasztika: készen állnak a junior világbajnokságra

Publikálva: 2023.07.06 Frissítve: 2023.07.06 Ritmikus gimnasztika

Egyéniben és csapatban is bizonyíthatnak a fiatalok.

Péntektől Kolozsváron kezdődik a junior ritmikus gimnasztikázók második világbajnoksága, amelyen a magyar válogatott is részt vesz, mind egyéniben, mind az együttes kéziszercsapattal.

A magyar delegáció szerdán a hajnali órákban indul busszal Romániába. Az egyéni versenyzők válogatottját az MTK-s Barkóczi Boglárka és Vukmir Elena mellett Hagymási Kira alkotja, míg a főként MTK Budapest sportolókból álló együttes kéziszercsapat Rakamazi Vivien, Antal Panni, Horváth Boglárka, Grek Fruzsina, Szolnoki Melinda, Kőszegi-Koháry Georgina, Boncz Nóra, Bene Kata összeállításban utazik.

Július 6-án, csütörtökön a hivatalos pódiumedzésekre kerül sor, míg 7-én, pénteken az egyéni ritmikus gimnasztikázók gyakorlataival indul a világbajnokság, a karika és a labda selejtezőivel, illetve az együttes kéziszercsapatoknál a mezőny egyik fele az 5 kötél, a másik fele pedig az 5 labda gyakorlatát adja elő. A kvalifikáció július 8-án is folytatódik, egyéniben buzogány és szalag, míg a csapatoknál a másik gyakorlat bemutatása következik. Egyéniben a legjobb nyolc sportoló kerülhet be a vasárnapi szerfinálékba, ugyanígy nyolc csapatosak az együttes kéziszercsapatok döntői is. Szombaton már eredményhirdetésekre is sor kerül: a csapatoknál összetettben osztanak érmeket, illetve a selejtező négy egyéni és két csapatgyakorlata alapján team eredményt is hirdetnek.

Deutsch-Lazsányi Erikától, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) Technikai Bizottságának és az MTK Budapest rg-szakosztályának elnökétől megtudtuk, hogy a magyarok legfiatalabb egyéni rg-se, Vukmir Elena két szerrel, karikával és labdával lép szőnyegre, míg Barkóczi Boglárka buzogánnyal, Hagymási Kira pedig szalaggal szerepel. A magyarokat a „D” csoportba sorsolták, ami azt jelenti, hogy pénteken és szombaton is az utolsó fordulóban, 15.30 és 17.00 között mutatkoznak be. A Rakamazi Vivien, Antal Panni, Horváth Boglárka, Grek Fruzsina, Szolnoki Melinda, Kőszegi-Koháry Georgina, Boncz Nóra, Bene Kata összeállításban kiutazó együttes kéziszerválogatott pénteken az 5 labda, míg szombaton az 5 kötél produkcióját adja elő a selejtezőben.

Deutsch-Lazsányi Erika: – A múlt heti hazai junior FIG-verseny volt a junior világbajnokság főpróbája, nagyon jól sikerült. Tizenhat ország vett rajta részt, mindenki nagyon jól érezte magát, Azerbajdzsán válogatottja maradt itt velünk edzőtáborban, közösen készülünk, és szerdán reggel 5 órakor együtt indulunk Kolozsvárra. Ezt a junior vb-t 2008 és 2010 között született gyerekeknek rendezik, nálunk mind a három évfolyam képviselteti magát egyéniben. Vukmir Elena a legfiatalabb, ő a magyar bajnok, két szerrel szerepel, ez mentálisan és fizikálisan is nagy kihívás, de szépen helytállt a felkészülés során. Barkóczi Bogi 2009-es, Hagymási Kira a legidősebb, mindketten szépen teljesítettek a felkészülés alatt, és a múlt heti versenyen is érmeket szereztek, Kiráé a legnehezebb szer, a szalag. Egyéni versenyzőink jól állnak, igaz, nem feltétlenül a legjobb nyolc között van tudásunk a világ mezőnyét tekintve, de a sportban bármi megtörténhet. A 2008-as születésűek nagyon erősek, a junior Európa-bajnokság érmesei is döntősei is ott lesznek Kolozsváron, mivel azok a magyar sportolók, akik a junior Eb-n voltak, már nem ritmikus gimnasztikáznak, így mi újoncokkal vesszük fel a versenyt a sportág régi motorosaival. A tisztes helytállást várom tőlük, és hogy szerenként bekerüljünk a legjobb 15-be. Az együttes kéziszercsapatunk a nemzetközi mezőnyben jobban áll, mint az egyéni tornászok, tőlük várok döntőt. Az Európa-bajnokságon is esélyesek voltunk a döntőre, kötéllel meg is volt a finálé, de ott hibáztunk. A labdagyakorlatra nagyon nagy nemzetközi figyelem vetül, és szeretik a lányok Harry Potter sztorijú gyakorlatát. A kontinensviadalon sajnos rontottunk a selejtezőben, de remélem, most be tudjuk hiba nélkül mutatni, mert ez egy nagyon jól sikerült kompozíció.

Részletes program:

július 5. indulás busszal a hajnali órákban

július 6. pódiumedzés

július 7.  9.30-17.00 – egyéni karika és labda

               18.30-21.00 – együttes kéziszercsapat – 5 kötél és 5 labda

július 8.  9.30-17.00 – egyéni buzogány és szalag

               18.30-21.00 – együttes kéziszercsapat – 5 kötél és 5 labda

július 9. 13.00-13.35 egyéni finálé, karika

               13.42-14.17 egyéni finálé, labda

               14.47- 15.30 – együttes kéziszercsapat, finálé – 5 kötél

               15.50-16.35 egyéni finálé, buzogány

               16.32-17.07 egyéni finálé, szalag

               17.37- 18.20 – együttes kéziszercsapat, finálé – 5 labda

               érkezés busszal az éjszakai órákban

Forrás: matsz.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!