Tenisz
Babos Tímea

Rg: „Merjen mindenki nagyot álmodni!” – Deutsch-Lazsányi Erika

Publikálva: 2022.12.17 Frissítve: 2022.12.17 Ritmikus gimnasztika

Deutsch-Lazsányi Erika szerint megéri az élpsortot választaniuk a ritmikus gimnasztikázóknak; Pigniczki Fanniék az idén is remekeltek a nemzetközi mezőnyben.

Remek évet zártak a hazai ritmikus gimnasztikázók 2022-ben: Pigniczki Fanni két bronzérmet is szerzett a Világjátékokon, emellett a júniusi Európa-bajnokságon és a szeptemberi világbajnokságon is jól teljesítettek a szakág hazai kiválóságai.

A Coviddal terhelt időszakot követően pedig helyreállt a hazai versenyrendszer is – írja a hazai tornaszövetség honlapja, melynek az MRGSZ Technikai Bizottságának vezetője, egyben az MTK Budapest szakosztályelnöke, Deutsch-Lazsányi Erika értékelte az éve.

Két szempont szerint érdemes értékelni az esztendőt, a sportág hazai alakulása, illetve a nemzetközi eredményeket figyelembe véve, amelyek mutatják a válogatottnál folyó munkát. A hazai évadot tekintve nyugodtan mondhatjuk, hogy ez az év volt az, amikor mindenki visszatért a normál kerékvágásba. Minden egyesület újból megkezdte a munkát, a versenyszezonban újra megjelentek a „B” és „C” típusú versenyek, amelyeket a klubok rendeznek. Mondhatni, az rg-élet visszaállt a Covid előtti időszakba. Azt azonban nem lehet és nem is szeretném letagadni, hogy vesztettünk gyerekeket. Ezt figyelembe véve mindenképpen bővítenünk kell a tömegbázisunkat. A másik nagy feladat az élsport fókuszba állítása.

AZ MTK Budapest tornászai remekeltek az évben. Júniusban a tel-avivi felnőtt ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság egyéni összetett döntőjében az olimpikon Pigniczki Fanni a 14., míg Wiesner Hanna a 18. pozíciót gyűjtötte be a top 24-ben. A Szabados Dóra, Farkas Júlia, Varga Lujza, Mészáros Mandula Virág, Urbán-Szabó Mónika összeállítású magyar együttes kéziszercsapat pedig a 3 szalag, 2 labda fináléjában a nyolcadik helyen végzett a kontinensviadalon. Ezt követte a Birminghamben megrendezett Világjátékok, amelyen Pigniczki Fanni a sportág történetében először nyert érmet, méghozzá bronzot, szeptemberben a világbajnokságon pedig fantasztikus teljesítményt nyújtva a kilencedikként zárt. Utoljára 35 évvel ezelőtt volt ilyen jó eredmény a magyar ritmikus gimnasztikában a világbajnokság egyéni összetett fináléját tekintve. A szófiai vb-n a 9. pozíciót érte el a magyar válogatott a team ranking versenyben, amelyen az egyéni versenyzők és az együttes kéziszercsapat pontszámait vették figyelembe, ugyanakkor a kéziszercsapat összetettben a tizenhatodik lett.

– Sok gyerek űzi szabadidősportként a ritmikus gimnasztikát, kevesebben érdeklődnek az élsport iránt. Az mindenképpen nagy feladat lesz, hogy ezt az arányt megnöveljük. A jó hír, hogy erre van lehetőség, hiszen Pigniczki Fanni még mindig fantasztikus. Nem gondoltam volna, hogy a 2021-es olimpiai évet lehet még fokozni, hiszen Fanni huszonegy év után szerzett olimpiai kvótát, idén azonban a Világjátékok olyan élmény volt, ami leírhatatlan. Ott van még az együttes kéziszercsapat Európa-bajnoki nyolcadik helyezése vagy a vb-kilencedik hely. Emellett Pigniczki Fanni egyéni összetettben kilencedik lett, amely szintén történelmi léptékben mérhető. Igenis, megéri az élsport a ritmikus gimnasztikában is. Talán ez lenne a legfontosabb üzenet jövőre: merjen mindenki nagyot álmodni, és tegyen is érte!

(Forrás: MATSZ)

 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!