Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Rg: Varga Lujza otthon van a juniorválogatottban

Publikálva: 2021.03.14 Frissítve: 2021.03.13 Ritmikus gimnasztika

Az MTK Budapest ritmikus gimnasztikázója, Varga Lujza a junior együttes kéziszer-válogatott csapatkapitányaként igyekszik a lehető legtöbbet kihozni magából – és a többiekből.

„Nagyon vigyázunk erre a kis csapatra” – mondta nemrégiben a hazai ritmikusgimnasztika-szövetség technikai bizottságának, egyben az MTK Budapest szakosztályának elnöke, Deutsch-Lazsányi Erika, amikor a junior együttes kéziszer-válogatottról beszélgettünk vele. A szakember azután fogalmazott így, hogy a csapat szépen helytállt első komolyabb viadalán, a moszkvai nemzetközi versenyen, amelyen 5 karikával és 5 szalaggal is bemutatta a gyakorlatát.

A Lauber Zsófia és Márton Minea gondozta válogatott bő keretében két pécsi versenyző mellett hat MTK-ígéret kapott helyet, köztük az a Varga Lujza, aki már a 2019-ben junior-világbajnoki hatodik helyet elérő korosztályos nemzeti együttesnek is tagja volt. Furcsa ezt mondani klubunk még mindig csak 14 éves reménységéről, de ő a régi motoros a válogatottban, és rutinjának – na, meg rátermettségének is – köszönhetően ő kapta meg a csapatkapitányi tisztséget.

– Még a korábbi csapat tagjaként – amelyben én voltam a legfiatalabb – szóba került, hogy ebben a válogatottban is benne lehetek – mondja Lujza. – Én pedig élni szerettem volna a lehetőséggel, és örülök, hogy itt vagyok. Akkor még csak a karikagyakorlat részese voltam, most a szalagé is. Számomra ezért megterhelőbb most picit a válogatottság, mint akkor, de élvezem. A lányok különbözőek, viszont hamar megtaláltuk az összhangot. A moszkvai verseny mérföldkő volt a csapat életében, hiszen hosszú idő után léptünk szőnyegre újra. Én két éve is szerepeltem ezen a viadalon, a többiek most először, de nagyon jól kezelték a helyzetet. Ez igazán biztató kezdetnek mondható.

A lányok elsősorban a júniusi várnai junior Európa-bajnokságra készülnek, és bár addig nem hemzseg a naptár a viadaloktól, ha minden jól megy, legközelebb a szófiai nemzetközi versenyen mutathatják meg magukat.

– Addigra még jobban szeretnénk tökéletesíteni a gyakorlatainkat, és természetesen az Európa-bajnokság lesz a fő versenyünk, ott akarjuk kihozni magunkból a legtöbbet. A felkészülés nem egyszerű, hiszen nincs sok verseny, kevesebbszer kerülünk éles szituációba. Ezért is tartanak nekünk több kontrolledzést, amely abban különbözik a simától, hogy itt csillogó dresszben, kisminkelve, elkészített hajjal mutatunk be egy szólított gyakorlatot. Szombaton is egy ilyenen vettünk részt, és mind öt labdával, mind öt szalaggal jól teljesítettünk, de persze azt is láttuk, miben kell még fejlődnünk.

Hogy a Lujza mellett Hegedűs Hanna, Jurca Lilla, Kajner Gyöngyvirág, Mészáros Alexa, Szabados Dóra, Tukacs Lotti és Virga Emma alkotta válogatott a lehető legtöbbet tudja kiadni magából a fontos pillanatokban, azért a csapatkapitány is sokat tesz.

– A feladatom az összetartás. Igyekszünk beiktatni néhány csapatépítő programot, és bár a mostani helyzetben ez igen nehéz, de próbálkozunk. Örülök, hogy mindenki otthonosan érezheti magát a válogatottban, és bárkinek bármilyen problémája van, azt nekem elmondhatja, és találunk rá megoldást. Remélem, hogy lesz Eb, mert bizakodó vagyok a szereplésünket illetően. Addig pedig gyakorlunk tovább, hiszen téthelyzetben nagyon nehéz izgulás nélkül úgy elkapni a szert, ahogyan az be van tervezve. Az előadásmódunkon is van mit csiszolni, és szeretném, ha gyorsulnánk is kicsit.

Borítókép: Getty Images

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!