Taekwondo
Salim Sharif

Rg: szerdán kezdődik az Európa-bajnokság Bakuban

Publikálva: 2023.05.16 Frissítve: 2023.05.16 Ritmikus gimnasztika

A ritmikus gimnasztikázók szerdán rajtoló bakui Európa-bajnokságán Pigniczki Fanni, Wiesner Hanna és a felnőtt, valamint a junior együttes kéziszercsapat is szőnyegre lép.

Szerdán Bakuban megkezdődik a ritmikus gimnasztikázók Európa-bajnoksága, amelyen az MTK Budapest világjátékok-bronzérmese, a többszörös világkupa-dobogós Pigniczki Fanni is indul.

A magyar csapat első része rendben megérkezett az azeri fővárosba. Készen áll a rajtra a két felnőtt egyéni versenyző, Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna, valamint az Antal Panni, Grek Fruzsina, Kőszegi-Koháry Georgina, Horváth Boglárka, Rakamazi Vivien és Szolnoki Melinda összeállítású junior együttes kéziszercsapat is. A lányok Grácia Fair SE-t képviselő Szolnoki kivételével mindannyian az MTK Budapest tornászai. A magyar csapat másik, teljes mértékben MTK-s része, az Urbán-Szabó Mónika, Jurca Lilla, Mészáros Mandula Virág, Pesti Dalma, Kajner Gyöngyvirág és Szabados Dóra alkotta felnőtt együttes kéziszercsapat csütörtökön indul az Eb-re.

A magyar delegációt vezető Lauber Zsófia tájékoztatása szerint az Európa-bajnokság többszörös téttel bír. Innen lehet kivívni az indulási jogot az augusztusi, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, amelyre Pigniczki Fanni és a felnőtt együttes kéziszercsapat már tavaly megszerezte a kvótát. Az Eb-n arra van lehetősége a magyaroknak, hogy egyéniben egy további helyet gyűjtsenek be a vb-re, amennyiben a két egyéni sportoló, Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna a selejtezők után egyéni csapattal a legjobb 12 közé kerül. A selejtezők alapján mindkét versenyzőnél a legjobb három eredményt veszik figyelembe.

– Az előző világkupaversenyek óta már nem nagyon alakítottunk a gyakorlataimon – mondta Fanni az Eb előtt. – Inkább csak pontosítottuk, javítottuk őket. Az Eb-n a fő célom, hogy a gyakorlataimat pontosan és tisztán mutassam be. Bakuba mindig nagyon szívesen megyek vissza, már nagyon otthonosan érzem magam ott. Ez lesz a tizedik látogatásom ebben a versenycsarnokban, valamint ez a verseny lesz a tizedik Európa-bajnokságom is, így kíváncsian várom, hogy mi az, amit ki tudok hozni most magamból.

Lauber Zsófia az Eb-vel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy: – Ez az Európa-bajnokság kvalifikációs verseny az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra. A mi szempontunkból az a tét, hogy egyéniben lesz-e még egy helyünk a világbajnokságon. Pigniczki Fanni és az együttes kéziszercsapat ugyanis már a korábbiakban kvalifikált a valenciai, augusztusi vb-re. Ha itt az Eb-n Fanni és Hanna a selejtezőben nyújtott legjobb három-három gyakorlatával bekerül a legjobb tizenkét nemzet közé, akkor kapunk egy második egyéni indulási jogot is a vb-re. Ebben nagyon bízunk, meg persze Fanni minél jobb szereplésében egyéniben, hiszen az elmúlt időszak remek világkupa-helyezései ezt vetítik előre. A felnőtt csapattól a tisztes helytállás a cél. Nekik sok nehézségük volt az év elején, átalakult az együttes, úgyhogy náluk majd a vb-n való jó szereplés az elvárás. A juniorok versenyét egy nap alatt lepörgetik, délelőtt a selejtezők, este pedig a finálék lesznek, bízunk benne, hogy junior együttes kéziszercsapatunk ott is érdekelt lesz.

Az Eb szerdán a juniorok versenyével kezdődik. 

(Forrás: MATSZ)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!