Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Rg: szerdán kezdődik a szófiai világbajnokság

Publikálva: 2022.09.13 Frissítve: 2022.09.13 Ritmikus gimnasztika

Pigniczki Fanninak, Wiesner Hannának és a felnőtt együttes kéziszer-válogatottnak szoríthatunk a szerdán rajtoló, szófiai ritmikus gimnasztika világbajnokságon.

Szerdán Szófiában megkezdődik a ritmikus gimnasztikázók világbajnoksága, melyen Magyarországot az MTK Budapest kiválóságai képviselik.

Az egyéni versenyben az olimpikon Pigniczki Fanninak és Wiesner Hannának szurkolhatunk. Mindketten négy szerrel lépnek szőnyegre. Az első napon a labda és a karika selejtezőit követően a szerek döntőit is megrendezik.

– Az a célom, hogy kiegyensúlyozott gyakorlatokat mutassak be mind a négy szerrel – mondta Fanni a várakozásokról. – Konkrét pontszámot és eredményt nem tűztem ki magam elé, inkább a gyakorlatok minőségi bemutatására törekszem. Nagy löketet adnak ehhez a vb-hez a nyári Világjátékokon és a kolozsvári világkupán elért eredmények. Nehéz verseny lesz, erős mezőnnyel, de a tizennyolcas egyéni összetettre is lehet esély. Szerencsére semmilyen egészségügyi problémám nincs, így ebben a tekintetben nem gátol semmi.

A Mészáros Mandula, Mészáros Alexa, Urbán-Szabó Mónika, Varga Lujza, Szabados Dóra, Jurca Lilla összeállítású felnőtt együttes kéziszercsapat pénteken lesz először érdekelt az 5 karika, illetve a 3 szalag, 2 labda kvalifikációjában.

– Különleges időszak ez, hiszen a Covid miatt a tavalyi olimpiát követő mostani világbajnokság már kvalifikációs versenynek számít – tájékoztat Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ Technikai Bizottságának, egyben klubunk szakosztályának elnöke. –  Az, hogy teljes csapattal tudunk részt venni a 2022-es vb-n, nagy fegyvertény, hiszen ezt Európából tizenkét ország tudta megtenni. Ami az elvárásaimat illeti: az összetett döntőbe egy magyar sportolót várok, de a csillagok szerencsés állása esetén akár a kettő is összejöhet. A gyakorlatokon nehezítettünk, Wiesner Hannától az összetett finálé bravúrnak számítana, de nem lehetetlen, Pigniczki Fanninak pedig abszolút van erre esélye, és kis szerencsével akár szerenkénti fináléra is lehet sansza. Nagy bravúr lenne, legalább akkora, mint a Világjátékokon megszerzett érmek, de ha valaki, akkor Fanni képes lehet rá, rengeteget tett, tesz érte. Az együttes kéziszercsapat ebben az összeállításban most szerepel először világbajnokságon. Ez egy nagyon nehéz műfaja a ritmikus gimnasztikának. Nagyon sok időt és energiát igényel a versenyzőktől, ráadásul egy egész csapatnyit kell belőle találni, majd képezni. Emiatt nehéz velük szemben elvárásokat megfogalmazni, négy sportolónak ez az első felnőtt-vb-je. Két ejtés nélküli, jól teljesített gyakorlatot szeretnék látni, jó kivitellel, előadásmóddal. Az együttes tagjai nagyon fiatalok, elsődleges cél a motiváció fenntartása, hogy ne kelljen minden évben új csapattal kezdeni.

A világbajnokság programja:
    szerda:
egyéni selejtezők (labda, karika) 8.30, egyéni döntők (labda, karika) 20.00
    csütörtök:
egyéni selejtezők (buzogány, szalag) 8.30, egyéni döntők (buzogány, szalag) 20.00
    péntek:
együttes kéziszercsapat selejtező (5 karika, 3 szalag és 2 labda) 13.30
    szombat:
egyéni összetett döntő 13.45
    vasárnap:
együttes kéziszercsapat döntő, 5 karika 14.00, 3 szalag és 2 labda 14.50

(Forrás: MATSZ)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!