Atlétika
Jankovics Dániel

Rg: soha egyetlen magyarnak sem sikerült, ami Pigniczki Fanninak igen (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2023.08.15 Frissítve: 2023.08.15 Ritmikus gimnasztika

Második diplomáján dolgozik és pszichológus lesz a már több rekordot is begyűjtő ritmikus gimnasztikázó, Pigniczki Fanni. Az MTK Budapest versenyzője olyan eredményekkel tért haza Csengtuból, az Egyetemi Világjátékokról, amilyenekkel a sportágában még soha senki – írja a Mandiner.

Történelmi tettet hajtott végre Pigniczki Fanni, hiszen soha nem nyert még Universiádét vagy Egyetemi Világjátékokat magyar ritmikus gimnasztikázó korábban. Az MTK Budapest 23 esztendős sportolója azonban egyszerre két csodásan csillogó aranyérmet is begyűjtött Csengtuban, ahol a minden idők legeredményesebben szereplő magyar csapatának három aranyérméből kettőt ő szerzett egyedül.

A Mandinernek adott exkluzív interjúban a rendkívül szerény ifjú hölgy nagy örömmel mesélt sportágtörténeti aranyérmeiről.

– Igazából utólag kezdem felfogni mekkora súlya van ezeknek az aranyérmeknek, hiszen magyar ritmikus gimnasztikázó még soha nem nyert aranyérmet Universiadén vagy Egyetemi Világjátékokon korábban – kezd bele a csengtui élmények felidézésébe a már újra Budapesten készülő tornásznő.

Egyéni összetettben, vagyis a négy kéziszer összesített eredménye alapján, illetve labdával hozta el az aranyérmet Fanni Kínában.

– Nincs igazán kiemelt, vagy kedvenc szerem, mert mindig azt szeretem a legjobban, ami aznap épp a legjobban megy, de valójában minden szerrel igyekszem egyforma erősségű gyakorlattal készülni – mondja Fanni, aki Deutsch-Lazsányi Erika irányítása és Gelle Noémi edzői támogatása mellett készül kicsi kora óta a versenyekre.

Fanni nagypapája, a híres világbajnoki ezüstérmes asztaliteniszező, Pigniczki László megalapozta a sport iránti rajongást, így unokája maga is kipróbálta a pingpongot és még vagy 5-6 másik sportágat, míg végül az „rg” mellett döntött. Fanni már abban is letette sportági névjegyét, hogy húsz év után, Fráter Viktória sydney-i olimpiai szereplését követően tudta magát újra olimpiára kvalifikálni két éve, Tokióban és tavalyi összetett világbajnoki kilencedik helye, valamint szalaggal szerzett döntős helyezése is a hazai sportági rekordok közé tartozik.

– Nálunk a világbajnokság szakmailag nagyobb mezőnyt felvonultató esemény, mint az olimpia, hiszen a vébén kétszer annyi versenyző indul, így természetesen számomra is ez pályafutásom legfontosabb eredménye eddig, noha számos világkupaérmet gyűjtöttem már ebben a szezonban is, a világkupa-sorozatban pedig karikával harmadik lettem, ami négy verseny összesített eredménye.

A rendkívül időigényes sportágban heti hat napot és napi kétszer 4-5 órát edző versenyző a jelentős mennyiségű munkát is a legnagyobb alázattal végzi el.

– Valójában rengeteg mindent kell gyakorolnunk a kéziszerekkel, fontos a balett, a lazítás, az erősítés, a táncképzés, szóval néha még kevés is a napi 8-10 óra, hogy mindennek a végére érjünk – meséli Fanni, aki idén két egyetemre is járt az élsport mellett.

– Idén megszereztem a Testnevelési Egyetem mesterszakán az „rg” szakedzői diplomát és közben ezzel párhuzamosan tavaly óta a Károlin pszichológiát tanulok, amit mindenképpen szeretnék befejezni, mert hosszú távon is vannak terveim ezzel a diplomával. Valójában szeretem, ha a sok-sok fizikai kihívás mellett, amit a sport követel, a gondolataimat le tudom kötni mással, úgyhogy nekem a tanulás öröm.

A csengtui sikerek után nem maradt idő a lazításra, mert augusztus végén az olimpiai kijutásról döntő világbajnokság vár Fannira Alicantéban.

– Idén a legjobb 17 kaphat jegyet Párizsba, úgyhogy nagyon keményen készülünk erre a spanyolországi vébére, mert úgy érzem, ha azokat a gyakorlatokat hibátlanul megcsinálom, amire képes vagyok, akkor ismét meglehet az olimpiai kvóta.

(Forrás: mandiner.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!