Kosárlabda női
Dömötör Petra

Rg: öt szalaggal Eb-hatodik a junior együttes kéziszercsapat

Publikálva: 2021.06.09 Frissítve: 2021.06.09 Ritmikus gimnasztika

Öt szalaggal a hatodik, összetettben a hetedik helyen végzett a junior együttes kéziszer-válogatott a várnai Európa-bajnokságon.

Nagyszerűen helytállt a magyar junior együttes kéziszer-válogatott a ritmikus gimnasztikázók várnai Európa-bajnokságán. Szerda délelőtt az MTK Budapestből Mészáros Alexát, Szabados Dórát, Varga Lujzát és Virga Emmát soraiban tudó, a pécsi Hegedűs Hannával és Tukacs Lottival teljes csapat az 5 labda, majd az 5 szalag gyakorlatát mutatta be a bulgáriai korosztályos kontinesviadal selejtezőiben. A Deutsch-Lazsányi Erika, Lauber Zsófia és Márton Minea által felkészített lányok az 5 labda gyakorlatukra 31.625 pontot kaptak a zsűriktől, ezzel a tizedik helyen végeztek, az 5 szalaggal viszont 23.850 pontot kiérdemelve az előkelő ötödik helyen masíroztak a szer esti, nyolccsapatos fináléjába. Sőt, a délelőtt folyamán az is eldőlt, hogy a magyarok a csapatok összetett versenyében 55.475 ponttal a hetedik helyen zártak az igen erős, húsz juniorválogatottat felvonultató mezőnyben. A csapatversenyt a papírformának megfelelően az oroszok nyerték (67.800) a bolgárok (65.450) és az izraeliek (63.175) előtt.

– Összességében nagyon büszke vagyok a lányokra – mondta még a selejtezők után Deutsch-Lazsányi Erika, a hazai szövetség technikai bizottságának, egyben az MTK Budapest szakosztályának elnöke. – Tizenhárom-tizenöt évesek, és emberfeletti teljesítményt nyújtottak. Összetettben a hetedik helyen végeztek, ami remek eredmény, hiszen a top nemzetek mögött következik a mi kis országunk. Szalaggyakorlattal jutottak be ötödik helyen a fináléba,  a labdagyakorlatban hibáztak, és második számú tartalékok lettek. Hiszek benne, hogy javítani tudnak szalaggal a döntőben.

Nos, a lányok az 5 szalag koreográfiával Hegedűs Hanna, Mészáros Alexa, Szabados Dóra, Tukacs Lotti, Varga Lujza felállásban ötödikként léptek szőnyegre a szerenkénti fináléban, és akkor már lehetett sejteni, ha szintén hibátlanul megcsinálják a gyakorlatukat, megelőzhetik a harmadik helyen kvalifikált, viszont a döntőben rontó olaszokat. És amiben hitt Deutsch-Lazsányi Erika, beteljesült. A csapat előadása a selejtezőhöz képest még precízebbre sikerült, ezt pedig 24.250 ponttal jutalmazták a bírók. Ekkor öt csapat után, az oroszok, az izraeliek, valamint a selejtezőben nem remeklő ukránok mögött a negyedik helyen állt a magyar válogatott, és bizakodhatott, sikerül tartania a jó pozícióját.

A folytatásban aztán a szer fináléjába nyolcadikként jutott fehéroroszok is jóval összeszedettebbnek bizonyultak, mint délelőtt, és „bejöttek” Varga Lujzáék elé, míg a házigazda bolgár együttes is felugrott a dobogó második fokára. A döntőt a lengyelek zárták, de nem alkottak maradandót: a nyolcadik helyre íratták be magukat. A magyar junior együttes kéziszer-válogatott így a bravúros hatodik helyen végzett az 5 szalag fináléjában, melyet az oroszok (30.000) a bolgárok (28.800) és az izraeliek (28.650) előtt nyertek. Az oroszok tripláztak a junior Eb-n, hiszen korábban az 5 labda döntőjében sem találtak legyőzőre (40.400). Ott az ezüstérem szintén a bolgároknak (39.000), a bronz a fehéroroszoknak (37.550) jutott.

Csütörtökön a felnőttek egyéni versenyének első napjával folytatódik az Európa-bajnokság. Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna a karika- és a labdagyakorlatával lép szőnyegre.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!