Atlétika
Jankovics Dániel

Rg: nyilvános edzés az Európa-bajnokság előtt (GALÉRIA)

Publikálva: 2024.05.08 Frissítve: 2024.05.08 Ritmikus gimnasztika

dr. Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár jelenlétében gyakoroltak a ritmikus gimnasztikázók a Városmajorban.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár szerint különleges élményben lesz része mindenkinek, akik kilátogat a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságra május 22. és 26. között a Papp László Budapest Sportarénába.

Sokkos állapotban vagyok, mert rengeteg információt kaptam az edzés alatt, és talán nem is tudok olyan sportágat, ahol két órát kell melegíteni azért, hogy az edzés megkezdődhessen – nyilatkozta az államtitkár a magyar válogatott szerdai sajtónyilvános gyakorlása után, a kontinensviadal sajtótájékoztatóján. Hozzátette, lenyűgözték a lélegzetelállító produkciók, illetve a zene és a testkultúra összhangja, a művészi hatás, a magyar versenyzőknek pedig a helyszínen szurkol majd.
Arra bíztatok minden honfitársunkat, hogy töltsük meg az aréna lelátóit. Különleges élményben lesz része mindenkinek, aki kijön oda és szurkol. Nagy öröm lenne mindannyiunk számára, ha sikerülne az olimpiai kvótaszerzés – szögezte le Schmidt Ádám.
Arra utalt, hogy a magyar együttes kéziszer-csapatnak van esélye a párizsi kvalifikációra, ebben közvetlen riválisa a görög, a lengyel, az azeri és a német válogatott.
Nagy dicsőség a hazai ritmikus gimnasztika sportnak és Magyarországnak is, hogy 1999 és 2017 után ismét Európa-bajnokságot rendezhetünk. Ez részben elismerés a magyar államnak és a magyar kormány elmúlt 14 évben kifejtett munkájának, amelynek eredményeképpen rengeteg nemzetközi sporteseménynek adhatunk otthont – fogalmazott Schmidt, aki a szervezőbizottság társelnöke is.
Megjegyezte, tudatos döntés volt a sportirányítás részéről, hogy az olimpiát megelőző fél évben minél több olyan sporteseményt hozzanak Magyarországra, ahol kvótát lehet szerezni.
Schmidt rávilágított, az esemény megrendezése komoly elismerés a hazai ritmikus gimnasztika életnek is a tavalyi rendkívül sikeres esztendőt követően, hiszen Pigniczki Fanni világbajnoki érmet nyert – harmadik lett karikával –, olimpiai kvótát szerzett, és „minden egyéb mutatóban kiemelkedően teljesített ez a gyönyörű sportág”.
Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) technikai bizottságának és az MTK Budapest rittmikus gimnasztika szakosztályának elnöke ismertette, hogy a magyar színeket a felnőtt egyéni versenyben Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna képviseli majd, a junior egyéni versenyben Barkóczy Boglárka és Vukmír Elena indul, az együttes kéziszer-csapatot pedig Hagymási Kíra, Jurca Lilla, Mészáros Mandula, Pesti Dalma, Szabados Dóra, Urbán-Szabó Mónika és Farkas Júlia alkotja.
Mint elmondta, Pigniczki már nemzetközi sztárként lép szőnyegre, négy szerrel: karikával, labdával, buzogánnyal és szalaggal, ahogyan Wiesner is.
Mindkét lánynak nagy tapasztalata van a nemzetközi mezőnyben. Az elmúlt két évben két versenyzővel vettünk részt az egyéni összetett döntőben. Terveim és vágyaim szerint ez ismét így lesz, és bízunk benne, hogy ma már olyan szinten van a hazai ritmikus gimnasztika, hogy a vasárnapi szerenkénti döntőkben is lesz magyar érdekeltség – magyarázta.
Az együttes kéziszer-csapattal kapcsolatban úgy fogalmazott, egy hazai rendezésű Európa-bajnokságon kötelességük megpróbálni megszerezni az egyetlen kvótát.
Nálunk tapasztaltabb és eredményesebb csapatok ellen kell küzdeni. Sokkal régebb óta vannak együtt és sokkal jobb eredményekkel rendelkeznek, viszont az utolsó utáni pillanatban összeállt egy olyan magyar válogatott, amelynek a technikai tudása elegendő ahhoz, hogy harcba szálljon, de természetesen ez függ attól, hogy milyen kivitelezést mutatnak be – vélekedett Deutsch-Lazsányi Erika.
Pigniczki Fanni elmondta, ez lesz a tizenegyedik kontinensviadala, és a második, amelyen hazai környezetben vehet részt.
Az első felnőtt Európa-bajnokságom éppen a 2017-es volt, ami óriási élményt jelentett számomra. Nagyon örülök, hogy adatik még egy lehetőség, hogy hazai közönség előtt tudok szerepelni, most már négy szerrel.
Az MTK Budapest sportolója hozzátette, a gyakorlataiban kisebb átalakítások történtek, és továbbra is próbálják tökéletesíteni, hogy az olimpiára megfelelően összeálljon. A legfőbb célja, hogy stabilan teljesítsen. Nagyon szeretne valamelyik szerenkénti döntőbe jutni, az összetett fináléban pedig a mezőny első felében végezne.
Altorjai Sándor, a Magyar Torna Szövetség főtitkára, a szervezőbizottság társelnöke rávilágított: minden világesemény sarkalatos pontja a versenyhelyszín, az edzéshelyszínek, a szálloda, az étkezés és a szállítás, márpedig Budapesten ezeket gyalogosan bő öt perc alatt be lehet járni és meg lehet közelíteni.
– Ez olyan helyzet, amit a világban nem sokan tudnak produkálni, úgyhogy bízom benne, hogy a jövőben is tudunk ilyen világversenyeket rendezni – jegyezte meg.
Bencze György, az MRGSZ elnöke úgy fogalmazott: abban bízik, hogy csodálatos hangulatot varázsolnak majd a magyar indulók számára a szőnyegre, és olyan körülmények között tudnak majd versenyezni, ami lehetővé teszi akár életük legjobb eredményének elérését is.
A május 22. és 26. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő eseményre negyven ország 340 versenyzője nevezett: 218 felnőtt és 122 junior induló szerepel majd a magyar fővárosban, ahol ez lesz a sportág hatodik világversenye. Világbajnokságnak 1963-ban, 1996-ban és 2003-ban, Európa-bajnokságnak 1999-ben és 2017-ben adott otthont Budapest.

Forrás: MTI

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!