Tenisz
Fucsovics Márton

Rg Eb: a finálékból lehet építkezni a világbajnokságra

Publikálva: 2022.06.20 Frissítve: 2022.06.20 Ritmikus gimnasztika

Az egyéni versenyzők mellett az együttes kéziszer-válogatott is nagyszerűen helytállt a ritmikus gimnasztikázók tel-avivi Eb-jén, amely után Deutsch-Lazsányi Erika úgy látja, az eredményekből lehet építkezni a világbajnokságra.

Kiválóan helytálltak ritmikus gimnasztikázóink a Tel-Avivban rendezett Európa-bajnokságon, melynek az utolsó napján is volt magyar érdekeltség, hiszen az együttes kéziszer-válogatott 25 év után jutott be kontinensviadal fináléjába. A 3 szalag, 2 labda döntőben aztán az MTK-s Jurca Lilla, Szabados Dóra, Varga Lujza, Mészáros Mandula Virág, Urbán-Szabó Mónika és a kaposvári Farkas Júlia összeállítású egység a nyolcadik helyen zárt, és ezt az előkelő pozíciót szerezték meg a lányok az összetett versenyben is.

Ezt megelőzően Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna is kvalifikált az egyéni összetett fináléba, melyben Fanni a 14., Hanna a 18. helyen fejezte be az Eb-t. Az olimpikon Fanni – akinek felkészülését lábközépcsont törés is hátráltatta – ráadásul szalaggal és labdával is harmadik számú tartalék volt a szerdöntőkben. 

Magyarország nem mellesleg az egyéni versenyzők és a csapatok eredményeit összesítő táblázaton a 9. lett, melynek köszönhetően a vb-n két vagy három tornásszal is részt vehet.

Deutsch-Lazsányi Erika, az MRGSZ technikai bizottságának, egyben az MTK szakosztályának elnöke így értékelt a csapat vasárnapi 3 szalag, 2 labda fináléja után a hazai szövetségnek: 

– Összességében azt mondhatom, hogy a helyünkön vagyunk. A szezon elején nehezen indult a csapat. Egy hónappal ezelőtt Bukarestben még nem volt kész ez a gyakorlat, ehhez képest a lányok fináléztak. A döntőben hibáztak ugyan, volt két ejtés, de ez azért érdekes, mert szombaton mindenki hibázott, csak mi nem. Ezzel együtt is úgy érzem, a lányok szépen helytálltak. Tudunk építkezni ezekből az eredményekből a világbajnokságra. Az összetett nyolcadik hely, nem is tudom mikor volt ilyen… Abban bízom, hogy a sérüléseket magunk mögött hagyva tudjuk majd nehezíteni ezeket a gyakorlatokat, és ez látszódni fog a pontjainkon és az eredményeinken. Az előző ciklust még 2017-ben a hazai Eb-n kezdtük, ott a team rankingben nyolcadikok lettünk, és egy tornász került a top 24-be. A juniorcsapat pedig akkor a tizedik helyen végzett, és nem került fináléba. Ezt az etapot úgy kezdtük, hogy teamben a kilencedikek voltunk, két versenyzőnk volt a top 24-ben, az együttes kéziszercsapat pedig még egy finálé nyolcadik helyet hozott. Meglátjuk mi lesz belőle a ciklus végére. Most Pigniczki Fanni kap néhány nap szünetet, aztán készül a Világjátékokra, amelyre még 2019-ben szerzett kvótát, a többiek pedig két hét pihenő után már a világbajnokságra fókuszálnak.

(Forrás: MATSZ)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!