Kézilabda
Török Lilly

Pont amikor a legjobban fáj (GALÉRIA)

Publikálva: 2018.04.28 Frissítve: 2018.04.28 Kosárlabda női

Nem várt méretű pofonba szaladtak női kosarasaink a BEAC otthonában. Az idei negyedik meccsünkön, a legfontosabb helyzetben nem tudtunk nyerni fővárosi riválisunk ellen.

A női kosárlabda NB I alsóházi rájátszásában, a Playout negyedik fordulójában sorsdöntő meccsre látogattunk a BEAC Újbuda otthonába. Mivel múlt héten a Vasas Akadémia bebiztosította kilencedik helyét, másik fővárosi riválisunkhoz a tizedik helyről is döntő, élet-halál harcra utaztunk.

Sérültjei, hiányzói miatt Nagy Dóra továbbra is igen kevés játékost tudott forgatni. Bár a padra már leültek, tizenegyfős keretünkből a már korábban kieső Szabó Bettina mellett Zólyomi Karina se tudta vállalni a játékot.

Legerősebbnek bizonyuló ötösünkkel rajtoltunk. Horváth Betti, Koch Dóra, Adamecz Lilla, Székely-Horváth Zsuzsa és Szabó Flóra pokoli tempójú találkozón találták magukat. A hazaiak kezdésként elfoglalták a palánk alatti területet, centerposzton az egykori MTK-s Barnai Judit és a Playoutra szokatlan körülmények között aktivált Vajda Anna ponterősen nyitott.

Az ellenfél ex-játékosából szerencsére nekünk is akadt, Flóra kosaraival, majd Zsuzsi hárompontosával már mi vezettünk. A szezonban először kezdő, rendszerint a védekezésével kitűnő Dorci is remek megoldásokkal növelte pontjaink számát, amire nagy szükségünk volt, mivel az NB I legfiatalabb csapatának számító BEAC az első pillanattól fogva őrült tempót diktált, agresszív védekezéssel.

Négy perc leforgása alatt mindkét együttes eljutott tíz pontig, látszólag az egész találkozó kulcsát is jelentette, hogy ki tudja jobban visszafogni a másikat. Nos, az első tíz percben erre még nem kaptunk választ, az azonban megnyugtató volt, hogy elsőszámú pontfelelőseink Betti és Lilla elkezdte termelni a tőlük elvártakat. 12-17-nél húztunk el először jobban, Vajda kosarát követően azonban Nagy Dóra időt kért, jól jött a lányoknak kis pihenő az adok-kapok közepette.

Dorci, triplájával megdobta hetedik pontját is, ezzel már hét perc alatt elértük a húszat. Jöttek a cserék, és ők nagy szerephez jutottak, mivel idén először ebben a tekintetben a BEAC tűnt erősebbnek. Futottak is tovább, 8-0-ás szériával lezárva az első negyedet.

Sajnos védekezésbeli megingásaink, a kettő-kettők védése olyan rés volt játékunkon, amit nagyon koncentrált játékával könyörtelenül kihasznált a hazai gárda. Ezzel a lelkülettel is folytatódott az összecsapás. Szabó Dóra bevágta első kinti kosarát, amire Dorci válaszolt, sőt védekezésben is sikerült egyre többször megálljt parancsolni.

Innentől gondjaink inkább támadásban akadtak. Dadogtak a labdák, nem voltak már meg azok a jól kijátszott helyzetek, mint korábban, 27-27 után pedig a második negyed derekától csak BEAC pontok születtek.

Hatpontos hátrányból pihentünk, a szünetben a kispadon rögtönzött megbeszélésünk tárgyát pedig elsősorban a tanácstalannak tűnő támadójáték képezte. Érdekesség továbbá, hogy a játékvezetői hármas 5-5 szabálytalanságot ítélt meg húsz perc alatt a két csapatnak, márpedig ez a típusú „szabad játék” nem nekünk kedvezett.

Vérszemet kapott a BEAC, melyet még idejében kellett elfojtanunk. Betti újabb hármasa komoly fogódzó lehetett volna a kapaszkodáshoz. Küzdésben nem volt hiány, mindenki vetődött a labdákért, igazi rangadó jellege volt a találkozónak. 35-32-nél újra Szabó jelentkezett triplával, csak sajnos nem a mi Flóránk, hanem a még három további, sikeres kinti dobással kitűnő, Dóra.

Fontos pontjához jutott a meccs, mikor az első félidőbeli egy hármasuk után, röpke negyed alatt, hat triplát szórt az ellenfél. A különbség bőven átlépte a tíz pontot, a BEAC dobóformáját, folyékonyan működő kosárlabdáját pedig semmilyen időkérés nem tudta megszakítani.

Az utolsó felvonásra már 21 pontos hátránnyal futottunk ki. Márpedig ekkora különbség még a januári, idegenbeli alapszakasz mérkőzésen sem volt, amit akkor sikerült ledolgoznunk. Fojtogató nyomás alatt az utolsó percekre már nem tudtunk visszatalálni kezdeti játékunkhoz, senki nem akadt, aki hátára vette volna a csapatot.

Még az sem segített, hogy a hajrára – ekkorra már tartalékosan játszó BEAC ellen – letámadásunknak köszönhetően szerzett labdákból be-betaláltunk, sőt meg is nyertük az utolsó negyedet. A vége csalódást keltő vereség lett.

Végeredmény: BEAC Újbuda – MTK Budapest 71-53 (20-20, 13-7, 24-9, 14-17)

STATISZTIKA

Legjobb dobóink: Koch Dóra 14/6 pont, Szabó Flóra 10, Horváth Bernadett 8/6, Andrijana Cvitkovic 7, Adamecz Lilla 5/3

Bármennyire is születtek – vagy éppen nem születtek – kérdéses bírói döntések, különösen a találkozó sorsdöntő szakaszában, mikor épp meglépett a hazai alakulat, lányaink ezúttal nem mutattak olyan egységet, amivel eddig minden egyes alkalommal le tudták győzni a riválist. Oda kell visszanyúlnunk – márpedig nagyon gyorsan, hiszen szerdán fogadjuk a Vasast –, hogy győzelemmel tudjuk befejezni a szezont.

Ezzel a vereséggel kicsúszott saját kezünkből a sorsunk, hiszen azonos győzelem számmal állva, a Vasas Akadémia elleni hátralévő meccsek döntik el, ki végez a tabella tizedik helyén. Jövő héten minden eldől.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!