Kosárlabda női
Vincze Virág

Pigniczki Fanni kétféleképpen is elérheti, hogy ott legyen az olimpia rg-mezőnyében

Publikálva: 2021.01.19 Frissítve: 2021.01.19 Ritmikus gimnasztika

Az MTK Budapest ritmikus gimnasztika szakosztályának elnöke, Deutsch-Lazsányi Erika többek között Pigniczki Fanni olimpiai esélyeire, az együttes kéziszercsapatok terveire és a magyar versenyzők nemzetközi megítélésére is kitért a hazai szövetségnek adott interjújában.

Az MTK Budapest ritmikus gimnasztika szakosztálya egyedülálló teljesítménnyel büszkélkedhet a sportág hazai mezőnyében. Klubunk az elmúlt 18 évben 1611 érmet szerzett országos versenyeken – ebből 648 arany –, 2006 óta megszakítás nélkül Magyar Kupa-győztes, 2007 és 2020 között pedig tizenkét alkalommal lett az év legeredményesebb ritmikus gimnasztika egyesülete. Egyik legkiemelkedőbb sikerét a nemzetközi élvonalban Kocsis Evelin érte el azzal, hogy a novemberi kijevi junior Európa-bajnokságon buzogánnyal bronzérmes lett, ezzel megszerezve az első magyar egyéni Eb-érmet a sportág történetében.

Az MTK Budapest szakosztályának elnöke, Deutsch-Lazsányi Erika idei szakmai terveinek középpontjában az olimpiai kvóta megszerzése áll, és erre a legjobb magyar versenyzőnek, egyesületünk kiválóságának, Pigniczki Fanninak két lehetősége is van. A hazai szövetség technikai bizottságának elnöki feladatait is ellátó Deutsch-Lazsányi Erika erről a lehetőségről is beszámolt a matsz.hu-nak.

– 2021 az olimpia éve lett. A kvóta megszerzésére két esély nyílik, az egyik a világkupa-sorozat, a másik az Európa-bajnokság. A világkupa négy állomásból álló versenysorozat lesz, amelyen a három legjobb összetettben elért helyezés számít. Az összesített listából kihúzzák azon országok versenyzőit, amelyek már két indulási jogot szereztek az olimpiára, és az így kialakult végső sorrendben az első három helyezett szerez olimpiai kvótát.

A világkupa-sorozat áprilisban kezdődik, az első két helyszín Szófia és Taskent lesz, majd májusban Baku és Pesaro következik. Az Európa-bajnokságot júniusban rendezik, itt is az egyéni összetett eredmény számít, a rangsorból kihúzzák a már kvótát szerzett országok sportolóit, és így talál gazdára az egyetlen olimpiai indulási jog a legjobban szereplő, még kvalifikációval nem rendelkező ország versenyzőjének személyében.

A kontinensviadal egyben világbajnoki selejtező is, amely szintén egy teljesen új rendszerben lesz lebonyolítva: ha egy team nem jut a legjobb tizenkét egyéni csapat közé, akkor nem tud kvalifikálni a vb-re, és így csak egyetlen egyéni versenyző, illetve az együttes kéziszer-csapat indulhat majd a vb-n. Pigniczki Fanni előtt tehát hatalmas a feladat, ennek érdekében már február elején megkezdi a közvetlen felkészülést.

– Február elején indulnak a speciális edzések, ahol Fanni folyamatosan mind a négy szert gyakorolja egymás után, ahogyan majd ez a versenyszituációban is lesz. Akkor számít egy edzésen elvégzettnek a munka, ha mind a négy gyakorlatát hibátlanul be tudja mutatni. Az biztos, hogy fizikailag és mentálisan is rendkívül megterhelő lesz ez a menetelés, főleg, hogy a pandémia miatt még mindig rengeteg a bizonytalanság. Fanni nagyszerű sportoló, elszántan készül, mindent megtesz a sikerért.

Fanni felkészítése mellett természetesen más teendői is vannak a szakembernek. Az MTK Budapestben napi szinten számos feladatot kell megoldania, emellett a junior és a felnőtt együttes kéziszercsapattal is szeretne jó eredményeket elérni a válogatottban.

– A mostani junior együttes kéziszercsapat kiváló, nekik Eb lesz idén, remélem, ők is nagyszerűen szerepelnek majd. Nagy álmom, hogy végre a felnőtt együttes kéziszercsapattal is maradandót alkossunk. A csapat gerincét a 2019-es junior vb-n hatodik helyet szerző együttes adja. Nemcsak nálunk, hanem a világ közvetlen élvonalába tartozó öt-hat országot leszámítva minden nemzetnél gond, hogy két-három év után szétesnek az egységek. Szeretnénk leszámolni ezzel a helyzettel, és egy olyan struktúrát kialakítani, amellyel hosszú távra lehet tervezni a felnőtt együttes kéziszercsapattal. Hosszú évek óta lépésről-lépésre haladunk, és nagyon örülök, hogy az Eb-n elért eredményeknek köszönhetően végre a magyar ritmikus gimnasztika nemzetközi elismertsége is szintet lépett.

Forrás: matsz.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!