Tenisz
Babos Tímea

Pigniczki Fanni 21. helye világjátékok-kvalifikációt ért (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2019.09.21 Frissítve: 2019.09.21 Ritmikus gimnasztika

A Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) megerősítette, hogy Pigniczki Fanni 21. helye a bakui ritmikus gimnasztika világbajnokság egyéni összetett döntőjében kvótát ért Magyarországnak a 2021-es világjátékokra.

A versenykiírás szerint az összetett verseny első 20 helyezettje kvalifikálja országát a világjátékokra, ám az Egyesült Államok két tornásza is bekerült az első húszba, így a házigazdáknak fenntartott hely feleslegessé vált, és átszáll Magyarországra. A 2021-es világjátékokat az Alabama állambeli Birminghamben rendezik meg.
A FIG szintén közzétette az olimpiai kvalifikációs listát. Egyéniben Oroszország (2 kvóta), Izrael (2), Bulgária (2), Ukrajna (2), Olaszország (2), Egyesült Államok (2), Fehéroroszország (2), Japán (1) és Azerbajdzsán (1) kvalifikált versenyzőt a tokiói ötkarikás játékokra.
Mivel Japán házigazdai helye így felszabadul, biztos, hogy Szlovénia (1) is kvótát szerzett, de a szlovének még a 2020-as világkupa-sorozatban és az Európa-bajnokságon is kvalifikálhatnak, s ha ezt megteszik, akkor felszabadul a helyük, melyet megkap a sor következő szereplője. Magyarország a feltöltési sorrend ötödik helyén szerepel Szlovénia, Grúzia, Japán és Üzbegisztán után.
Ez azt jelenti, hogy ha az említett négy ország kvalifikál 2020 tavaszán (például Szlovénia és Japán a világkupa-sorozaton, Grúzia az Európa-bajnokságon, Üzbegisztán pedig az Ázsia-bajnokságon kvótát szerez – ez nagyon szerencsés, ám nem elképzelhetetlen eseménysor), az olimpiai kvóta Magyarországnak jut.
Természetesen Pigniczki Fanni maga is megszerezheti az ötkarikás helyet: a 2020-as világkupa-sorozaton keresztül (ezen 3 helyet osztanak ki) vagy a 2020-as Európa-bajnokságon (itt egy hely jut, de olyan ország már nem szerezheti meg, amely addig más módon kvótát szerzett) át is eljuthat klubunk tornásznője Tokióba. Az olimpián 26 ritmikus gimnasztikázó versenyez egyéni összetettben.

(Forrás: nso.hu/Fotó: Ulrich Fassbender)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!