Atlétika
Jankovics Dániel

Pici lányok, új szabályok, nagy tervek (GALÉRIA)

Publikálva: 2016.08.10 Frissítve: 2016.08.09 Ritmikus gimnasztika

Az MTK Budapest ritmikus gimnasztikázói megkezdték a felkészülést az őszi szezonra. Lauber Zsófiával, a szakosztály igazgatójával beszélgettünk az edzőtáborról, a jövőről és a változó szabályokról.

Leginkább hangyabolyra hasonlít az MTK Budapest városmajori ritmikus gimnasztika bázisa. Az egészen pici lányoktól, a tökéletes alakú tinikig rengetegen gyakorolnak a teremben. A szakosztály-igazgatóval keresünk csendes zugot a beszélgetéshez.

– A felkészülés elején mindig kritikus, hogy milyen állapotban érkeznek meg a sportolók a pihenésből. Mi a véleményed a lányokról?

– Négyhetes regenerálódás után tértek vissza tornászaink. Az első néhány nap mindig kicsit nehezebb, hiszen vissza kell rázódniuk, de edzett állapotban érkeztek, és könnyen vették az első napok megpróbáltatásait. Kiválóak az adottságaink, hiszen a csarnok melletti rekortán pályán tudunk futóedzéseket tartani. Nagyon élvezik, hiszen a szabad levegőn más mozgást is ki tudnak próbálni.

– Edzőtábor rendszerben működtök. Mi a napi program?

– Reggel futóedzést tartunk és állóképességi feladatokat, majd korosztályonkénti bontásban bemelegítő tréninggel folytatjuk az edzést, ezt követően nagy hangsúlyt fektetünk a csípőizületi tágság fejlesztésére, hiszen ez sportágunkban elengedhetetlen. A délelőtti programot testtechnikai elemek gyakorlásával, fejlesztésével zárjuk. Ezt követően ebédszünetet és csendes pihenőt tartunk a piciknek, hiszen öt-hatéves gyerekekről is van szó. A délután a kéziszerek használatáról szól, illetve ügyességi gyakorlatokat, valamint a már elkészült koreográfiákat csiszolják a lányok. Az edzés végén a nagyobbakkal levezető nyújtógyakorlatokkal zárjuk a napot, míg a kicsik játékos feladatokat kapnak.

– Az MTK Budapest két labdarúgójának, Dragan Vukmirnak és Torghelle Sándornak a gyermeke is itt készül.

– Elena Vukmir hosszabb ideje, több, mint egy éve nálunk tornázik, remek eredményeket ért el tavasszal, míg Sanyi leánya, Evelin másik klubból érkezett hozzánk most a hónap elején. Jó ideje győzködtük Sanyiékat, hogy csatlakozzanak hozzánk, ennek meg is lett az eredménye. Ő most kezd ismerkedni velünk, és mi is próbáljuk felmérni, hogy mik az erősségei. Azt nagyon hamar elértük Evelinnél, hogy már rágja a papa fülét, hogy ő is szeretne kék-fehér MTK-s formaruhát, olyat, mint a többi RG-snek van, mert már ő is az MTK család tagja, és ezzel is jelezni akarja, hogy ízig-vérig MTK-s.

– Hogy alakul a versenyprogram?

– Ősszel a Magyar Kupán indul a legtöbb versenyzőnk, Gyermek 2-es korosztálytól a felnőttekig, valamint az együttes-kéziszer csapatversenyre készülünk, míg a Brüll akadémistáink szeptemberben Tokióba utaznak az egyesületi világbajnokságra. December elején a legjobb tornászaink a Mesterfokú Bajnokságon mutatják meg tudásuk legjavát. A második félévünk speciális, mert 2017 januárjától új szabályok lépnek életbe a sportágunkban, és a tavasz arról szól, hogy átálljunk edzői, bírói, versenyzői, illetve koreográfiai szempontból is a megváltozott rendszerre.

– Mik a leglényegesebb változások?

– A testtechnikai elemek értékei változnak. A bírók szempontjából fontos módosítás, hogy eltörlik a technikai lapokat, míg a gyakorlatok összetételében is vannak érdekes értékhatár-változások. Mindenkinek nagyon oda kell figyelni az új kihívásokra, de mi készen állunk.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!