Kézilabda
Kobela Tamara

Panka ezüstérmet szerzett Mexikóban

Publikálva: 2016.12.18 Frissítve: 2016.12.18 Vívás

Felnőtt siker is jutott az év végére, a fenyőfa alá: Márton Panka nagyszerű győzelmekkel ezüstérmet nyert a cancuni Grand Prix-versenyen.

A Brüll Alfréd Akadémia tagja, Márton Anna, Gárdos Gábor tanítványa a nyolcas döntőben előbb visszavágott riói legyőzőjének, majd búcsúztatta a londoni olimpiai bajnokot.

Magyar idő szerint szombaton kora este kezdődött a Cancun melletti, mexikói Maya Rivierán a női kardozók Grand Prix versenyének 64-es főtáblája. Az gyorsan kiderült, hogy legjobbunk egyedül marad versenyben, mivel László Luca az orosz Pozdnyakovától (11-15) – ő a háromszoros olimpiai bajnok lánya –, Garam Nóri pedig a későbbi bronzérmes francia Berdertől (5-15) vereséget szenvedett. Panka a menetelését az amerikai Russo ellen kezdte meg, 15-7-re nyert, és bár még hosszú nap várt rá, ez volt az utolsó sima asszója. A 16 közé jutásért a francia Rifkiss alaposan megszorongatta (15-13), majd az olasz „új hullám” egyik képviselője, Navarria – a válogatott párbajtőrözőnő húga – következett, és a 15-12-es siker máris döntőt ért, amely már magyar idő szerint vasárnap kezdődött.

A negyeddöntőben az a francia Mannon Brunet volt az ellenfél, akire vitathatatlan szépsége dacára sem gondolunk jó szívvel, a riói olimpián ugyanis ő győzte le Pankát. Most eljött a gyors visszavágás lehetősége, és az MTK Budapest 21 éves Európa-bajnoki ezüstérmese nagy csatában, 15-14-re győzött. Az elődöntőben igazi klasszis várt rá, a londoni olimpiai bajnok, koreai Kim Jijeon személyében. Gárdos Gábor tanítványa lekopírozta előző asszójának végeredményét, ezúttal is 15-14-re nyert, és ezzel döntőbe jutott. Ott újabb olimpiai aranyérmes várt rá, méghozzá a riói. Az orosz Jana Jegorjan ezúttal jobbnak bizonyult 15-11-re, de Márton Panka nagyszerű eredménnyel zárta az esztendőt. Eddigi rövid felnőtt karrierje során nyert már Eb-ezüstöt és vb-bronzot, most pályája eddigi legjobb GP/Vk eredményét érte el ezzel az ezüstéremmel. Gratulálunk neki, mesterének és Pézsa Tibor válogatott edzőnek egyaránt!

Eredmények. Női kard egyéni Grand Prix, Cancun, 115 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Márton–Russo (amerikai) 15-7, Garam–Berder (francia) 5-15, László–Pozdnyakova (orosz) 11-15. A legjobb 16 közé jutásért: Márton–Rifkiss (francia) 15-13. Nyolcaddöntő: Márton–Navarria (olasz) 15-12. Negyeddöntő: Márton–Brunet (francia) 15-14. Elődöntő: Márton–Kim (koreai) 15-14. Döntő: Márton–Jegorjan (orosz) 11-15.

Végeredmény: 1. Jegorjan (orosz), 2. Márton Anna (edző: Gárdos Gábor, válogatott edző: Pézsa Tibor), 3. Kim (koreai) és Berder (francia), …52. László Luca, …61. Garam Nóra.

Via hunfencing.hu

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!