Atlétika
Nagy Marcell

Pályázat

Publikálva: 2020.03.22 Frissítve: 2020.03.22 MTK Budapest

A Mol idén is 25 millióval segíti a fiatal sportolókat

A Mol Alapítvány 2006 óta minden évben segíti azokat a fiatal sportolókat, akik országos bajnokságon vagy rangos nemzetközi versenyeken már bizonyítottak. Idén is 25 millió forintot osztanak szét.

A Mol Tehetségtámogató Program sportkategóriája 2006 óta nyújt anyagi segítséget a fiatal sportolóknak, s az alapítvány idén újra meghirdette pályázatát. A keretösszeg az előző évhez képest változatlan, továbbra is 25 millió forint kerül szétosztásra a 10–18 éves korosztályban. Tavaly több mint 700 pályázat érkezett, idén is hasonló népszerűségre számít a Mol. A pályázatok száma akkor harminc százalékkal több volt, mint a 2018-as évben, a látványos növekedés hátterében az állhat, hogy immáron online is benyújtható az igénylés. A pályázatok elbírálásában sincs sok változás.

– Az elsődleges szempont továbbra is az, ki milyen eredményt ért el – tájékoztat Gáborné Haáz Andrea, a Mol Alapítvány ügyvezetője. – Talán annyi különbség lesz az elmúlt évhez képest, hogy most igyekszünk a döntés meghozatalakor egyensúlyt teremteni a korosztályok között, azaz a 10–14 és a 15–18 éves sportolók között hasonló mértékben szeretnénk elosztani a keretösszeget. Mindezt annak tudatában tesszük, hogy a fiatalabbak még nem rendelkeznek annyi eredménnyel, mint az idősebbek.

 

A támogatásra azok a fiatalok nyújthatják be igényüket, akik országos bajnokság dobogóján vagy rangos nemzetközi verseny első tíz helyének valamelyikén végeztek. A pályázók eszközvásárlásra, útiköltségre vagy egyéb felhasználásra kérhetik a hozzájárulást, utóbbi kategóriában például sportpszichológusra vagy akár pályabérlésre. A kuratórium az odaítélésnél több szempontot is figyelembe vesz.

– Nem árt, ha látjuk, hogy a pályázónak vannak eredményekre alapozott célkitűzései és hogy a célok eléréséért mindent meg is tesz. Tagadhatatlan, hogy a pályázat tartalmilag és formailag is sokat elárul benyújtójáról. A bírák akaratlanul is szereznek egy általános benyomást a küldőről, ezért nem mindegy, hogyan fogalmazza meg törekvéseit.

A pályázat nyertesei között feltűnnek évről évre visszatérő nevek. Gáborné Haáz Andrea szerint azonban ez nem kell, hogy elbátortalanítsa azokat, akik először jelentkeznek a támogatásért.

– Akik tartósan kiváló eredményeket érnek el, jó velük az együttműködésünk, valamint látjuk, hogy továbbra is szükségük van a támogatásunkra, azokat szívesen újra felkaroljuk. Természetesen nekik minden évben új pályázatot kell készíteniük. Viszont ez nem jelenti azt, hogy az első alkalommal jelentkezőknek kevesebb esélyük lenne. A kuratórium második lépcsőfokban a rászorultságot is mérlegeli, de elsődlegesen az eredményeket veszi alapul. Érdekesség, hogy tavaly volt olyan sportoló, aki visszamondta a támogatást, miután más forrásból kapott segítséget ahhoz, amihez kért. Nem tartotta tisztességesnek, hogy a többiektől ilyen módon elvegye a lehetőséget.

Az alapítvány statisztikája szerint a legtöbb pályázó a küzdősportokból érkezik, majd az úszás és az atlétika képviselői következnek, de kajak-kenusok és vívók is sokan jelentkeznek. A csapatsportot űzők egyénileg kérhetik a hozzájárulást, továbbá párosok és négyesek is feltűnhetnek az igénylők között.

– A visszajelzések alapján azt mondhatom, a támogatottjaink nagyon büszkék arra, hogy a MOL, mint multinacionális cég odaáll melléjük – mondja az ügyvezető. – A gyerekek úgy tekintenek erre a támogatásra, mint szponzorációs előszobára. Akik az élsportban képzelik el jövőjüket, azoknak kiváló tapasztalatszerzés egy ilyen együttműködés a későbbiekre nézve.

Tavaly nyolcvanhét fiatal nyert el anyagi segítséget, a Klasszis program keretén belül (18–23 év között) pedig további tizenhárom. Az alapítvány 2006 óta közel ötezer sportoló, művészeti vagy tudományos pályára készülő ígéret fejlődését segítette. Az idei pályázat beadási határideje: március 31. A pályázatokat online, az alapítvány ügyfélkapuján ITT lehet benyújtani.

A MOL Tehetségtámogató program tagja volt 2019-ben - többek között - az MTK Budapest sportolói közül Nagy Adrienn (tenisz), Schermann Bianka (torna), Patakfalvy Luca (taekwondo), Potoniec Zsófia (kajak-kenu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!