Atlétika
dr. Nguyen Anasztázia

Országos focivetélkedő indult Hidegkuti Nándor tiszteletére (GALÉRIA)

Publikálva: 2022.11.28 Frissítve: 2022.11.28 Labdarúgás

Száz évvel ezelőtt született az MTK Örökös Bajnoka és Örökös tagja, az Aranycsapat csatára, Hidegkuti Nándor. A legendás labdarúgó 302 mérkőzésen 202 gólt lőtt MTK-mezben, olimpiai bajnoki címet és világbajnoki ezüstérmet szerzett az Aranycsapattal, az angolok elleni 6:3-as mérkőzésen pedig mesterhármast ért el. A csatárfenomén tiszteletére a DUE Médiahálózat és az MTK Budapest nagyszabású játékot indított Nagy Magyar Fociteszt Diákoknak néven. A Teszt kitér a magyar válogatott több évtizedes sikereire és az elmúlt évek fantasztikus győzelmeire.

Magyarország a 10 millió szövetségi kapitány országa – mondják sokan, és van benne igazság: bárhol is tartson a magyar futball, óriási érdeklődés övezi. A fociláz csak fokozódik, ha a nemzeti válogatott vagy valamelyik klubcsapatunk nemzetközi sorozatban vetélkedik. A DUE Médiahálózat lényegében egy űrt tölt be azzal, hogy az olyan nagy sikerű játékok után, mint a Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak, a Nagy Diák KRESZ-teszt vagy a Nagy Diák Agrárteszt, elindította a Nagy Magyar Fociteszt Diákoknak versenyt az MTK Budapest támogatásával. Az időzítés sem véletlen, ugyanis – amellett, hogy épp tart a labdarúgó világbajnokság - száz évvel ezelőtt született az MTK Örökös Bajnoka és Örökös tagja, az Aranycsapat csatára, Hidegkuti Nándor. A csatárfenomén tiszteletére hívták életre a Focitesztet, mely feleleveníti a magyar labdarúgás múltját és jelenét, az Aranycsapat, és legendás csatára, Hidegkuti Nándor sikereit, valamint a magyar válogatott közelmúltbéli remek szerepléseit. Természetesen kitér az 1938-as és 1964-es VB-ezüstéremre, a három olimpiai aranyra, a legendás 6:3-ra, a 2016-os EB-csoportgyőzelemre vagy akár az idei, németek elleni lipcsei, és az angolok elleni wolverhamptoni diadalra.

A 18 kérdéses tesztet a játék első, online fordulójában április 30-ig bárki kitöltheti a nagydiaktesztek.hu oldalon, de a középdöntőben már csak a 14 és 24 év közötti fiatalok vehetnek részt. Az online teszt kitöltői közül az ezer legjobb játékos kap majd meghívást a középdöntőbe, melyet 2023. május 25-én és 26-án rendeznek Budapesten, a 30. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál keretében az újpesti UP Rendezvénytérben. Itt zajlik majd az országos játék döntője is, ahová a középdöntőből a legeredményesebb 10 játékos jut be.

A győztes, majd a második és a harmadik helyezett három nyereményből választhat: egy 2 személyes, 4 napos utazást Londonba, vagy egy Samsung Smart LED televíziót, vagy egy Samsung Galaxy 5G mobiltelefont vihetnek haza.

A játék fő támogatója az MTK Budapest, további támogatója pedig a Prohuman Diákmunka. 

A november 28-án rendezett sajtóreggelin Petur András, a Sport Televízió szerkesztője, kommentátora, a Nagy Diáktesztek állandó műsorvezetője – Németh Krisztián válogatott mezében – köszöntötte a vendégeket, majd átadta a szót dr. Deutsch Tamásnak, az MTK Budapest elnökének.

– Megszámlálhatatlan okból jó az MTK sportcsaládjához tartozni – kezdte az elnök –, hiszen a klub olyan népmesei hősöket adott a magyar sportnak, mint Hidegkuti Nándor, aki száz éve született, és húsz évvel ezelőtt hunyt el. Rá emlékezünk egész évben, így megkerestem a DUE médiahálózat vezetőit, hogy – az amúgy évek óta sikeresen futó – Nagy Diák Tesztek sorába illesszük be a Nagy Focitesztet, tisztelegve a magyar labdarúgás, az Aranycsapat és Hidegkuti Nándor előtt.

Kecskés István, a DUE elnöke, a Sportál főszerkesztője elmondta, hogy régen tervezik beemelni a sport tematikát a tesztek sorába. Szervezetük 1989 óta foglalkozik a fiatal újságírók mentorálásával, képzésével, így most, hogy újra van eredményes labdarúgó-válogatott Magyarországon, elérkezettnek látták az időt a Nagy Fociteszt indítására, s ez meg is történt az Aranycsapat londoni – 6-3-as – győzelmének évfordulóján, november 25-én.

dr. Szayly József, a DUE alelnöke bemutatta, hogy miként zajlik a tesztek döntője, és megismerhettük a korábbi győzteseket. Megtudtuk tőle, hogy 2023. április 30-ig tölthetik ki a 14-24 év közötti fiatalok. A döntő május 26-án lesz, az abból készülő műsort pedig az MTVA Petőfi TV sugározza.

dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke már hetedik éve dolgozik együtt a DUE munkatársaival. – Legyen más a szenvedélyed szlogennel zajlik több bűnmegelőzési program, ezekhez szervesen csatlakozik a Nagy Fociteszt.

Szabó Dávid József, az MTK Budapest Zrt. társadalmi és nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatójától megtudtuk, hogy a labdarúgók gondolkodás nélkül csatlakoztak az akcióhoz.

Németh Krisztián, az MTK Budapest válogatott labdarúgója már kitöltötte a Nagy Focitesztet, s legjobban a Hidegkuti Nándor első válogatottságával kapcsolatos kérdés tetszett neki.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!