Atlétika
Jankovics Dániel

Online világsiker (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.10.17 Frissítve: 2020.10.17 Karate

Az xvmedia.hu írt Takács Eszter nemzetközi diadaláról.

Világraszóló sikert aratott az MTK Budapest ifjú karatékája. A mindössze 13 esztendős Takács Eszter megnyerte a második World Series E-Tournament online karateversenyt.

Klubunk tehetsége az U14-es korosztályban indult, és a 32 fős mezőnyben 10 nap alatt öt fordulót megnyerve állhatott a képzeletbeli dobogó legfelső fokára.

Nekünk nem akkora meglepetés Eszti sikere – mondta Miklós Nikolett, a győztes sportoló edzője –, mert tudtuk, hogy hatalmas tehetség, aki nemcsak itthon, hanem a nemzetközi mezőnyben is képes ezt bizonyítani.

A Nemzetközi Karate Szövetség által indított World Series E-Tournament versenysorozat gyakorlatilag a vírusmentes időszak Youth League-versenysorozatának online változata. Ugyanolyan világranglistapontokat ad, mint offline elődje. A nemzetközi szövetség azért találta ki, hogy a karantén alatt is motiválja az otthonukban egyedül készülő sportolókat.

A karatesport egyik válfaja, a kata (formagyakorlat) itthon és nemzetközi szinten is online-képesnek bizonyult a ­karateprogramok.hu áprilisban rendezte az első online kataversenyt Magyarországon, amelyet a 12–13 évesek között Takács Eszter, annak a rendje és módja szerint meg is nyert. Ezt követően az edzője a kadetok (14–15 évesek) között is nevezte, Eszti azt is megnyerte. Addigra már lebonyolódott a World Series E-Tournament első köre – még Eszti nélkül –, ám a második versenyen már klubunk tehetsége is ott volt, s ha már ott volt, akkor meg is nyerte.

Eszti eddigi legjobb eredménye a decemberi bronzérem volt a Velencében rendezett Youth League-viadalon, amely a magyar karatesport első kataérme volt a sorozatban – mesélte edzője.

Takács Eszter ötéves kora karatézik. Eleinte a sportág másik válfajában, a kumitében is kipróbálta magát, ám másfél éve csak a katára koncentrál. Edzői szerint ugyanis ebben a műfajban nagyon szép jövő várhat rá. Az elmúlt időszakban rengeteg érmet szerzett már hazai és nemzetközi megmérettetéseken, viszont pályafutása legnagyobb sikerét a mostani online világverseny megnyerésével aratta.

Az ő korosztályában még ezek a Youth ­League vagy World Series E-Tournament versenyek a legrangosabbak. A világversenyeken fiatal kora miatt még nem vehetett részt, de a 2021-es korosztályos világbajnokság már célkeresztben van, és nagyon készülünk, hogy ott is kamatoztassuk Eszti tehetségét – fűzte hozzá büszkén Miklós Nikolett.

Forrás: xvmedia.hu

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!