Atlétika
Nagy Marcell

Önkívületben

Publikálva: 2016.04.23 Frissítve: 2016.04.24 Kosárlabda női

MTK Budapest - Vasas Akadémia 77-62 (25-18, 18-20, 18-7, 10-13)

Ismét találkozott egymással a főváros két legnagyobb elismerésre méltó női kosárlabdaműhelye, a parázs alapszakaszmeccsek után az NB I/B rájátszásának elődöntőjében került össze újra az MTK Budapest és a Vasas Akadémia.

Népes tömeg gyűlt össze szombat este Városmajorban, ahol a szórakozás garantált volt, ugyanakkor hazai részről nem ártott tartani attól a társaságtól, mely már nem egyszer tört borsot a kék-fehérek orra alá. Sztevan Csupics MTK-ja idén még egyszer sem hagyta cserben szurkolóit, s bár a tét most nagyobb volt, nem törtek meg alatta a lányok.

Remek lendülettel kezdett a Baksa Bettina, Ambrus Szandra, Jankó Flóra, Nagy-Bujdosó Nóra, Turóczi Niki összetételű városmajori ötös. Főként a kékek U20-as válogatott hátvédje, Jankó Flóra tett ki magáért, aki Nagy-Bujdosó Nóri gólpasszát váltotta két pontra. Meg is kezdődött az MTK-Vasas meccseken megszokottnak számító adok-kapok, amely pontokban, fizikai kontaktusokban, na meg a nem másodosztályban megszokott iramban is visszaköszönt.

6-6 után egyre szebb képet festett a találkozó. Kiharcolt faultok után, értékesített büntetők, káprázatos Nóri-Niki összjátékok után sikerült 13-6-os vezetéshez jutni, amelyre a vendégek trénere, Krivacsevics Dragoljub időkéréssel reagált. Vissza is kapaszkodott a Vasas, 8-2-es periódussal az ellenfél jött ki jobban az időkérést követő időszakból. Röviddel a negyed vége előtt Sztevan Csupicsnak is váltania kellett, jött is Szabó Bettina és Suppán a padról akik remek energiákat szállítottak a parkettre, a negyedet 10-4-es futással, hétpontos előnnyel zárta az MTK Budapest.

A második tíz perc már sokkal kevesebb okot adott az örömre. Törvényszerűen lassulni kezdtek a lányok, főleg magas poszton mutatkozott meg a visszaesés, Nagy-Bujdosó Nórit a 12. percben tudta először lecserélni edzője, míg Turóczi Niki is egyhuzamban 14 percet kellett, hogy pályán töltsön, csere nélkül.

A Vasas agilis, letámadó zónavédekezése eredményes volt, a labdafelhozatal nehézkesen ment, megszerzett labdáiból könnyed kontrákat vezethettek a vörös-kékek. Még aggasztóbb volt Jankó Flóra negyedik begyűjtött faultja, amely három perccel a nagyszünet előtt, előre nem kalkulált nehézséget okozott a rotációt illetően Sztevan Csupicsnak. A vendégek pazar védekezése, a palánk alatti besegítések, a centereknek bejátszott labdák örökös csapdázása előtt kalapot kell emelni.

Ugyanakkor ilyen könnyen nehéz lenne szavakba önteni Szabó Bettina ezen nehéz időszak alatt nyújtott produktumát. „Foci" triplája után, hazai kontrát befejezve tartotta életben az MTK reményeket, a félidő előtt pedig hárompontos dobás közben is ki tudott harcolni egy faultot. Három büntetőjével zárult a félidő, 43-38-as, kifejezetten szoros állással.

A negyedórás szünetet maximálisan kihasználta Sztevan Csupics, három perccel a harmadik negyed kezdése előtt jöttek ki az öltözői megbeszélésről a városmajori kosarasok.

A feltételezhető fejmosás azonban megtette hatását. Mintha kicserélte volna játékosait a szünetben az MTK szerb trénere, az idén megannyiszor látott, sziklaszilárd védelem megmutatta magát budapesti riválisának. Elsősorban Szabó Bettina és Turóczi Niki egészen fenomenális játékának köszönhetően a harmadik játékrész derekáig 12-3-as etapot szorgoskodtak össze a lányok.

A saját térfélen nyújtott harciasság, keménység természetesen megannyi szabálytalanságot is szült, de tekintve, hogy egyik oldalon sem kímélték egymást a játékosok, ez még bele is fért. A negyed végi büntetőpárbajból a fehérmezes Csupics-csapat jött ki jobban, a 18-7-re megnyert játékrész megnyugtatta a párszázas hazai publikumot.

Akiknek azonban zárásul még bőven volt okuk aggodalomra, Jankó Flóra után Ambrus Szandra is négy faultot gyűjtött, meglepő könnyelműséggel eladott labdák, pontatlan támadójáték jellemezte a Nagy-Bujdosó Nórit és Turóczi Nikit is ekkor nélkülözni kénytelen MTK-t. 10-2-es szériával közeledett a Vasas Akadémia, ismét tíz pont közelébe tudtak zárkózni, Sztevan Csupics egymás után kétszer is időt kért.

Nem várt ember lett a csapat megmentője, Baksa Bettina az egész meccsen nehezen találta igazi irányító formáját, az utolsó öt percre viszont kétségtelenül az MTK Budapest vezérévé vált. 2+1-es pontszerzés, kiharcolt faultok, lepattanók, büntetők – összesen 13 alkalommal állhatott a büntető vonalra –, középtávóli tempó egymás után kerültek be a jegyzőkönyvbe, a neve mellé.

Ismét küzdelemre sarkallta a Vasas városmajori riválisát, a lányok viszont örömmel jelenthetjük nem ijedtek meg a kihívástól. Hiába csillogtatott kiváló erényeket az ellenfél, az egymásért, edzőjükért, szurkolóikért kitartó MTK Budapest teljesen megérdemelt győzelmet aratott.

Szabó Bettina csodaszámba menő estéje 14 ponttal – köztük megannyi kritikus pillanatban szerzett kosárral – zárult. Turóczi Niki 34 perc alatt összeszorgoskodott dupla-duplája 16 pont, 13 lepattanóval jött össze, de Nagy-Bujdosó Nóra 8 pontos, 8 gólpasszos teljesítménye előtt sem mehetünk el szó nélkül. A lányok részletes statisztikái ITT érhetők el.

A rangadóhoz méltó, parádés hangulattal megvívott találkozón önkívületben meccselő Sztevan Csupics értékelte csapata teljesítményét:

– Gratulálok a csapatomnak a győzelemhez, de még csak a munka felénél tartunk. Szerdán még nehezebb meccsre számítok Pasaréten. Nehezen találtuk az A-osztályos ritmust, amelyhez jobban hozzá van szokva a Vasas, egész évben jobb csapatok ellen játszottak, míg mi 30-40-50 pontos győzelmeket szereztünk egy osztállyal lejjebb. Viszont nagyon igyekszünk, mindenki azon van, hogy mindig még jobbat nyújtsunk, szerdáig szerintem tudunk még javulni.

Az egyik fél második győzelméig tartó elődöntő párharc második meccse április 27-én, szerdán, 18:00 órakor lesz a Pasaréti Sportcentrumban, a Vasas Akadémia otthonában.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!