Atlétika
Jankovics Dániel

Olimpiai indulást érő helyen áll a női kardcsapat

Publikálva: 2019.12.16 Frissítve: 2019.12.16 Vívás – kard

Márton Annáék második helyen végeztek a világkupán.

Nagyszerű vívással, két igen komoly rivális legyőzésével lett ezüstérmes a magyar női kardcsapat a Salt Lake Cityben rendezett világkupán. Ezzel a mieink olimpiai kijutó helyen állnak, még két verseny van hátra.

Mindig csak magunkkal kell foglalkozni! Ez már egyszer bejött közel négy éve, amikor férfi párbajtőrcsapatunk – ugyancsak Észak-Amerikában – váratlan eredmények sorát hozó „horrorversenyen” harcolta ki Vancouverben a riói olimpiai szereplést. Most, a magyar női kardválogatott a tokiói kvalifikáció szempontjából nagyon kiélezett helyzetben érkezett a Salt Lake City-i Világkupára. 

És két olyan eredmény is született, ami a rangsor alapján számunkra nem alakult jól. Az egyik: Tunézia legyőzte 45-44-re a 16 közé jutásért Venezuelát. Ez látszólag semmit sem jelent, ám valójában annyit tett, hogy az afrikaiak megerősítették helyüket a világranglista első 16 helyezettje között, ami számukra – a kontinens jogán – kvalifikációt jelenthet. Aztán a kvótáért vívott harcban legnagyobb európai riválisunk, Ukrajna legyőzte a negyeddöntőben a világranglistát toronymagasan vezető Oroszországot. Úgy, hogy az oroszok „pihentették” legjobbjukat, Velikaját.

Ám, ha mi tesszük a dolgunkat, akkor fenti bekezdés, ha feledésbe nem is merül, de jótékony homályba vész. És a kardcsapatunk, Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza tette a dolgát, méghozzá kimagaslóan. Először a nyolcaddöntőben léptek pástra, és a kellemetlennek mondott spanyolokat végig vezetve, egészen simán verték 45-29-re. Majd jöhetett az első nagy dobás. A negyeddöntőben a verseny előtt az olimpiai ranglista második helyén álló dél-koreaiak következtek. És a mieink esélyt sem hagytak az ázsiaiaknak. Liza, Panka és Reni egyaránt pluszt vívott, és végig vezetve, remek vívással nyertek 45-35-re.

Jöhetett a nap számunkra legfontosabb meccse, az Ukrajna elleni elődöntő. Fordulatosabban nem is alakulhatott volna. Az elején nagyon elhúztunk, Reni megverte a hatszoros egyén világbajnok Harlant, a közepén viszont éppen ő került bele egy alapos hullámvölgybe. Ám két klasszisunk tette a dolgát. Panka végig stabilan vívott, Liza pedig 38:-0-ről produkált pazar befejezést, 7-2-re hozta utolsó asszóját Komascsuk ellen, és ezzel 45-42-re nyertünk. Egy éve is döntőt vívtunk Salt Lake Ciy-ben, idén is, ám ennek az olimpiai kvalifikáció okán jóval nagyobb volt a jelentősége.

A döntőre valószínűleg testben és lélekben kicsit elfáradtak a lányok, 45-25-re kikaptunk a franciáktól, ám mind a négy hölgy, a mesterek, és Gárdos Gábor vezetőedző előtt le a kalappal. Ez az ezüstérem nagyon, de nagyon sokat jelent a Tokió felé vezető úton.

Gárdos Gábor vezetőedzőt az eredményhirdetés után így értékelte a sikeres napot: – Nagyon szépen vívtak a lányok, mindenkit csak dicsérni tudok. Megvédtük tavalyi második helyünket, ám ezt még értékesebb eredménynek tekintem. Nem volt könnyű éhgyomorra a spanyolok elleni kezdés, de sima meccs lett. A koreaiak elleni negyeddöntős győzelem pedig nagyon komoly fegyverténynek számít. Igyekeztünk nem foglalkozni azzal, hogy az ukránok ellen az oroszok nem a legerősebb összeállításban álltak fel. Megbeszéltük, hogy mi saját magunkra figyelünk, és ezt sikerült megtennünk, ami komoly tartást bizonyít. Hullámvasút volt az elődöntő, Reni előbb extrát hozott, majd betlizett, Sugi tizenhat évesen került mélyvízbe. Ám Panka végig jól vívott, a Kicsi pedig a végén szenzációsat nyújtott. A döntőre kicsit szétestünk, reméljük, beletanulunk majd ebbe is.

Eredmények. Női kardcsapat világkupa, Salt Lake City, 25 induló.

Nyolcaddöntő: Magyarország-Spanyolország 45-29 (Márton +14, Katona +4, Pusztai -2).

Negyeddöntő: Magyarország-Korea 45-35 (Pusztai +6, Márton +2, Katona +2).

Elődöntő: Magyarország-Ukrajna 45-42 (Pusztai +7, Márton +5, Battai -3, Katona -6).

Döntő: Magyarország-Franciaország 25-45 (Katona -2, Márton -6, Pusztai -6, Battai -6).

Végeredmény: 1. Franciaország, 2. Magyarország (Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza, válogatott edző: Gárdos Gábor, edzők: Dávid László, Boros György, Gárdos Gábor, Bódy István, Bódy Benjámin), 3. Egyesült Államok.

Olimpiai indulást érő helyen áll a női kardcsapat

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!