Kajak-kenu
Korisánszky Dávid

Olimpiai bajnok apukák nyomdokain (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2022.11.27 Frissítve: 2022.11.27 Vívás – tőr/párbajtőr

Fiatal sportolók, akik, ha szeretnék, bármikor a nyakukba akaszthatják az olimpiai aranyérmet, hiszen azt elég csak elkérni az édesapjuktól. Az Utanpotlassport.hu összeállításában az MTK Budapestből a párbajtőröző Nébald lányokról olvashatunk.

Összeállításunkban olyan ígéretekkel foglalkozzunk, akik ugyanazt a sportágat választották, mint amelyikben az egyik szülőjük – jelen esetekben az apukájuk – már felállhatott az ötkarikás játékok dobogójának legfelső fokára. 

A Nemzet Sportolója, Hammerl László az 1964-es tokiói olimpián érdemelt ki aranyérmet sportlövészetben, azon belül is a puskások 50 méteres fekvő versenyszámában. Fia, a 20 éves, decemberben hivatalosan is a felnőttkorosztályba lépő Soma szintén ezt a nagymértékű koncentrációt igénylő sportágat választotta, és rendkívül sikeres utánpótláséveket tudhat maga mögött. Az UTE ugyanúgy puskás kitűnőségének 50 méter összetettben és 10 méteren is van egyéni junior Európa-bajnoki címe, a junior-világbajnoki aranyát pedig tavaly Peruban nyerte el a családi hagyományokat követve az 50 méteres fekvő számban. A nevét korosztályos világcsúcs mellé is bevésető Soma remeklésében a genetika azért is játszhat fontos szerepet, hiszen édesanyja a világ- és Európa-bajnok sportlövő, Joó Éva. 

– A lőtereken nőttem fel, mert a szüleim is ott voltak, vittek magukkal, de terhet sosem tettek rám az eredményeket illetően. Hatalmas tapasztalata van mindkettőjüknek, úgyhogy rengeteget tanulhatok tőlük.  

A kétszeres egyéni világbajnok Nébald György az 1988-as szöuli olimpián ért fel a csúcsra a kardcsapat tagjaként. Felesége, Mincza-Nébald Ildikó húsz évvel később nyert olimpiai bronzot Pekingben, ő viszont párbajtőrben. Utóbbi fegyvernemben találta meg a számítását a házaspár két kislánya, a 16 éves Franciska és a 13 éves Melinda. Mindketten az MTK Budapest növendékei, és az anyukájuk az edzőjük. Franciska évek óta korosztálya hazai élmezőnyéhez tartozik, a felnőtt ob-n már nyolcaddöntős volt, legutóbbi sikerét pedig októberben érte el: a kadétválogatottal nyert aranyérmet a budapesti európai körversenyen. 

– Több mindent volt lehetőségem kipróbálni, de a kezdetektől fogva a víváshoz húzott a szívem. A szüleim eredményei miatt néha van rajtam kis nyomás, de megtanultam ezzel együtt élni, és már tudom, sokkal több előnyöm származik belőle, mint hátrányom.

Ugyanúgy a szöuli olimpián nyert csapataranyat öttusában Fábián László. Az ő 16 éves fia, Máté a KSI-ben nevelkedik, és mind szebb eredményekkel hívja fel magára a figyelmet a sportági korosztályos válogatott tagjaként. 

Lassan igen erős utánpótláscsapat is összeállítható az olimpiai bajnok vízilabdázóink sokra hivatott gyerekeiből. Benedek, Biros, Molnár, Kiss és Szécsi 2000 és 2004 között háromszor nyert olimpiát, Fodor kétszer volt tagja az aranycsapatnak. Igaz, Kiss Gergely abból a szempontból kivétel, hogy ő az egyetlen a névsorban, akinek a lányai pólóznak kitűnően. A KSI-ben edződő, de az élvonalban, a III. Kerületi TVE-ben is játszó 16 éves Patrícia tavaly U15-ös Eb-címet nyert Szentesen, az idén pedig az U16-os világbajnokságon is aranynak örülhetett Larisszában. Nővére, Viktória is első osztályú játékosnak mondhatja magát. 

Szécsi Zoltán fia, Marcell nem lett kapus, de ezt igazából csak az ellenfél kapuvédői bánhatják. Az UVSE 17 éves kiválósága az idén együtt nyert U18-as világbajnoki címet Biros Pétenek az Egert erősítő 18 éves fiával, Samuval. A srácok emlékezetes meccsen, a szerbek ellen győztek a belgrádi döntőben ötméteresekkel. 

A 2020 júniusában elhunyt legenda, Benedek Tibor fia, Mór még csak 15 éves, de november elején már megkapta a lehetőséget a KSI felnőttcsapatában a bizonyításra. A tinédzser az első meccsén nagyszerűen helytállt a nagyok között a Magyar-kupában, és talán az égiek is azt akarták, hogy az ő utolsó másodperces gólja zárja le a Vasas elleni ütközetet. 

Fodor Rajmund fia, Damián mindössze 13 esztendős, ám az eddig mutatottak alapján rá is szép korosztályos évek várhatnak a KSI-ben, Molnár Tamás esete pedig azért különleges, mert ő ikerfiúkkal örvendeztette meg a hazai pólóutánpótlást. A 17 éves Hugó és Manó a Szegeddel tavaly nem kisebb sikert hajtott végre, minthogy a város férfi-vízilabdasportjának első országos bajnoki címét hódította el a serdülőkkel.  

(Forrás: utanpotlassport.hu)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!