Taekwondo
Patakfalvy Luca

Esport: október 9-én, szombaton rendezik a 4. K&H e-kupa FIFA bajnokságot (GALÉRIA)

Publikálva: 2021.10.06 Frissítve: 2021.10.10 eSport

Összecsapnak a legjobb e-focisták.

Október 9-én újra virtuális pályára lépnek a profik a K&H e-kupa FIFA 22 bajnokságon. A sorozat legújabb, 2022-es kiadása idén is számtalan újítással és fejlesztéssel kecsegtet a rajongók számára. A játék első nagyszabású magyarországi eseményét, amelyen a legjobb hazai e-sportolók vesznek részt, ez alkalommal is az MTK Budapest Esport Arénában rendezik.

Negyedik alkalommal küzdenek meg az első helyért a K&H e-kupa FIFA bajnokságon. A versenyre a K&H Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság (MN3B) 16 csapatából 32 játékos érkezik. A tornán ott lesznek az MTK Budapest, a Puskás vagy a DVSC legjobbjai is, hogy csak néhány csapatot említsünk. Ők további nyolc, a tavalyi évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó e-sportolóval egészülnek ki, és csapnak össze a győzelemért. A verseny összdíjazása közel 400 ezer forint.

Az összesen 28 kiadást megért FIFA 325 millió eladással büszkélkedhet. A sportszimulátor-történelem eddigi legsikeresebb játéka a FIFA 2012-es kiadása volt, amelyből már a megjelenés hetében 3,2 millió példány kelt el.

Esport: október 9-én, szombaton rendezik a 4. K&H e-kupa FIFA bajnokságot (GALÉRIA)

– Ahogy nincs sport foci nélkül, úgy e-sport sincs FIFA nélkül. Amikor 2018-ban az e-sport, a sport leginnovatívabb és legdinamikusabban fejlődő ágának felkarolása mellett döntöttünk, azért esett a választásunk a FIFÁ-ra, mert ez minden idők egyik legikonikusabb videójátéka” – magyarázta Horváth Magyary Voljc Nóra, a K&H kommunikációs igazgatója. – A játéknak számtalan rajongója van, a bajnokoknak pedig elhivatottságra, eltökéltségre és kiváló teljesítményre van szükségük a sikerhez.

Az első K&H e-kupa FIFA bajnokság óta eltelt három év alatt felnőtt egy hazai e-sport generáció. Olyan nemzetközi szinten sikeres játékosokat nevelkedtek fel az országban, mint az Ajax egykori e-focistája, „Gabinho” vagy a K&H e-kupa FIFA 22 bajnokságon is induló Molnár Gabó, aki Szoboszlai Dominik DomiNation nevű csapatában játszik.

A magyar rajongók számára a FIFA 22 legfontosabb újdonsága, hogy a nagymúltú hazai klub, a Ferencváros is bekerült a választható csapatok közé. A játékmenet tekintetében pedig a legnagyobb változás a „hipermozgás” (HyperMotion) technológia megjelenése. Ez látványban sosem látott élethű animációkat jelent a gépi tanulásnak hála. Támadáskor az eddiginél másodpercenként hatszor több klikkelést, azaz parancsot érzékel a rendszer, védekezéskor pedig sokkal jobban érvényesülhetnek a taktikai készségek. Teljesen megújult a kapusok irányítása is, így jóval precízebben kezelhetjük a hálóőröket, a labda mozgása pedig látványosan valósághűbb lett. A FIFA játékok egyik legfontosabb eleme – a sprint és a sprintek időzítése – szintén érzékenyebb lett, ami több lehetőséget ad az egyéni képességek érvényesítésére. Emellett kibővült a karriermód és a 22 főnél kisebb baráti társaságok által kedvelt FIFA Volta és FIFA Pro Clubs is, ahol alacsonyabb létszámú csapatok küzdhetnek meg egymással.

– Minden eddiginél kiélezettebb bajnokságot várunk idén – tájékoztatott Szegő Péter, az MTK Budapest Esport Szakosztályának vezetője. – Az MN3B-ben a különböző konzolokon összesen öt osztályban folynak a küzdelmek, ez egészül ki még két magyar kupával, és ennek a népszerűségnek köszönhetően egyre több kiemelkedő játékos van az országban. Ennek és a módosításoknak, újdonságoknak hála, amelyek még inkább előtérbe helyezik a villámgyors helyzetfelismerést és reakciót, parázs összecsapásokra számítunk. A küzdelmek a tavalyi évhez hasonlóan idén is az MTK Budapest Esport Arénában, Közép-Kelet Európa legjobban felszerelt e-sport versenyhelyszínén zajlanak majd október 9-én, szombaton.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!