Atlétika
Krizsán Xénia

Nincs lehetetlen küldetés

Publikálva: 2020.08.07 Frissítve: 2020.08.07 Torna

Az MTK Budapest tornaszakosztályának 15 éves versenyzője, Klein Eszter rendszerint nagy fába vágja a fejszéjét – aztán hasadni kezd a fa.

Hogy nem csak az eredményekkel, hanem a szorgalommal és az elhivatottsággal is ki lehet tűnni az MTK Budapest tornaszakosztályából, arra a 15 éves Klein Eszter a legjobb példa. Ő ugyanis egészen későn, 12 évesen kezdett tornázni, és éppen ezért máig megkettőzött erővel gyakorol.

Persze, nem csak egyet gondolva lépett be a csarnokba. Korábban két olyan sportágat is űzött, amelyek nagyon távol azért nem állnak a szertornától. Ilyen a lovastorna, amelyben a „ló a szer”, és így azon kell bemutatni a különböző elemeket. Ebben a szakágban korosztályos országos bajnoki címig jutott. Na, és ott van a fitnesz is, amelyben két fit kid Európa-bajnoki győzelem áll a neve mellett.



– Azért váltottam, mert úgy éreztem, új kihívásokra van szükségem, és a tornában idővel minden korábbinál jobban kiteljesedhetek. Természetesen tudom, hogy nagyon későn kezdtem, ezért sokat kell készülnöm és gyorsan haladnom. Ezzel viszont semmi probléma nincs, hiszen szeretem, amit csinálok. A járvány miatt otthon töltött napokban is teljes erőbedobással edzettem, ahogyan most is. Ha lehetne, talán haza sem mennék a teremből. Tetemes hátrányban vagyok azokkal szemben, akik egészen kicsi koruk óta, az alapoktól kezdve tornáznak, de ez is csak motivál. Nap mint nap igyekszem valami újat tanulni, mert be akarom hozni a lemaradást.

Eszter, ha eléri a célját, akkor újat tűz ki maga elé. Ha nagyobb versenyre gondol, a következő Maccabi Játékokon mutatná meg magát, ha a hétköznapokra, akkor az Egyesült Államok felé kacsintgat.

– Később szeretnék bejutni az egyik amerikai egyetemre, és ott tornázni. Nagyon vonz a lehetőség. Mióta tornázom, azóta nyaranta Amerikában veszek részt nemzetközi edzőtáborban. Most a járvány miatt nem tudtam menni, de eddig is nagyon sok élményt és barátot szereztem ott (a fotón Gabby Douglas háromszoros olimpiai bajnoknővel – szerk.). Tizedikes leszek, és azt terveztük, a következő teljes évet kint töltöm egy ismerős családnál, amelynek tagjai az edzői feladatokat is ellátták volna. Még minden bizonytalan, de kicsit bánni fogom, ha nem valósul meg a csereprogram, hiszen nagyszerű lehetőségnek vélem az új nyelv, a kultúra és az emberek megismerésével együtt.



A munkában ellenmondást nem tűrő Eszter otthon sem tud elszakadni a tornától. Csak, hogy önmagát is szórakoztassa, megesik, hogy kézen járva, törülközőjét lábára akasztva közlekedik a fürdőszoba és a szobája között, a versenyeken pedig bevált taktikája van arra, hogy ne térjen haza érem nélkül.

– Minden versenyre viszek magammal korábbi, másikon megszerzett érmet. Akár fitneszversenyről is. De nem azért, hogy ne menjek haza érem nélkül – szögezi le mosolyogva. – Egyszerűen csak önbizalmat és erőt ad. Felidézi bennem, már volt, hogy el tudtam érni, amit akarok, és azt mondatja velem, újra képes vagyok rá.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!