Atlétika
Diósi-Moravcsik Angéla

Nemzetközi sikerek, olimpiai remények

Publikálva: 2019.01.11 Frissítve: 2019.01.15 Taekwondo

Évértékelő Patakfalvy Miklóssal.

Patakfalvy Miklóssal, taekwondo szakosztályunk elnökével tekintettünk vissza a 2018-as esztendő legmeghatározóbb pillanataira. 

– Mik voltak az idei év legnagyobb felnőtt sikerei?

– Nincs túlzottan sok felnőtt versenyzőnk, akik a világ élvonalába tartoznak jelenleg. Patakfalvy Luca és Patakfalvy Csenge a két húzóemberünk. Lucának rendkívül jól sikerült az év, annak ellenére, hogy elsőéves felnőtt versenyzőről van szó. Hét olimpiai kvalifikációs világranglista-pontversenyről jött haza éremmel, mégpedig kettő arannyal, egy ezüsttel és négy bronzzal. A világranglistán körülbelül a 700. helyről indult és egészen a 24. pozícióig verekedte fel magát, az olimpiai súlycsoportokat jegyző ranglistán pedig a 900. helyről a 84. helyig menetelt, így ő volt az egyik  legelőkelőbb helyen a magyar versenyzők között (2018. november végi állapot). Világranglista-versenyeken évente összesen 40 pontot lehet szerezni maximum, ami Lucának sikerült. Élete első felnőtt Európa-bajnokságán 5. lett, ráadásul úgy, hogy a negyeddöntőben számítógép által rögzített találatokkal kapott csupán ki az olimpiai ezüstérmestől. Csengének nem jött ki idén annyira a lépés, hiszen nem sikerült érmet szereznie az Európa-bajnokságon, azonban a President’s Cup nevű rangos versenyen ő volt a magyar csapat legeredményesebbje.

– Hogy sikerült az év az utánpótlás számára?

– Kisebb űr volt idén az utánpótlásunkban, hiszen Luca kiöregedett az ifjúsági korosztályból. Szerencsére Kelen Bailey kiválóan teljesített egész évben, és rendkívül sokat fejlődött, így sikerült betölteni némileg ezt az űrt. Tavasszal még ugyan nem voltak kiugróak az eredményei, őszre viszont már bekerült az ifjúsági „A” válogatottba, így 2019-ben már ott lehet az ifjúsági Európa-bajnokságra készülő csapatban. Belga és lengyel nemzetközi nyílt bajnokságokon szépen teljesített, valamint a hazai országos bajnokságot és a Diákolimpiát is megnyerte. Mellette Tóth Dáriusz ostromolja az ifi válogatott keretet, ő Csehországban – 2018-ban – megnyerte a Karácsony-kupát, és Horvátországban, valamint Szerbiában is nemzetközi megmérettetéseken bizonyította rátermettségét, míg a kadéteknél Csáki Hanna ért el meghatározó eredményeket. Fontos még említeni, hogy paraversenyzőink szintén pazar évet zártak, ami azért is bíztató, mert 2020-ban már a paralimpiai program része lesz a sportág, és remélhetőleg D. Kiss Zoltán, Marsicki Richárd és Fülöp Attila kvótáért küzdhet majd a jövőben.

– Mik a célok 2019-re?

– Lucának esélye lesz arra, hogy olimpiai kvótáért harcoljon, de akár Csenge is versenyben lehet, ha jól sikerülnek a nemzetközi versenyek és a formaidőzítés. Nem egyszerű a helyzet, ugyanis megfelezték a súlycsoportokat és mindössze két fiú és két lány indulhat a kvalifikációs tornákon, ahonnan kontinensenként csak a döntősök nyernek indulási jogot, kivéve Oceániában, ahol csupán a győztes. Természetesen a világranglistáról is ki lehet jutni az olimpiára, de Luca még nagyon fiatal, csupán idén kezdte el gyűjtögetni a pontokat, ezért ennek még nincs realitása. Emellett lesz felnőtt világbajnokság májusban, és az a világranglista pontszerzés szempontjából rendkívül fontos. Ezen felül U21-es Európa-bajnokságot is rendeznek, ahol remélhetőleg Kelen Baileynek és Tóth Dáriusznak szurkolhatunk, míg Csáki Hanna akár kadét vb-n és Eb-n mutathatja meg, mit tud.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!