Atlétika
Nemes Rita

Nem sok hiányzott (GALÉRIA)

Publikálva: 2015.11.08 Frissítve: 2015.11.08

Óriási hajrával sem sikerült visszahozni a meccset, másodpercek kérdése volt a győzelem.

Vegyes előzményeket követően várhatta az MTK Törökbálint a jó formában lévő TF-Budapest csapatát. A keret folyamatosan csiszolódik össze, de a pénteki találkozón Spiriev Olivér és Bíró Bence betegséggel küszködve tudott csak a csapat rendelkezésére állni, Mészáros Bence pedig tanulmányi elfoglaltsága miatt hiányzott a keretből.

Nem is kezdtek jól a hazaiak. Szinte minden dobás kimaradt, a védekezés pedig inkább egy átjáróházhoz hasonlított az első percekben. Három perc után már nyolc ponttal (2-10), hét perc elteltével pedig már 14 ponttal vezetett az ellenfél (6-20). Bihari Máté pontjaival egy kicsit szebb lett az eredmény a játékrész végére, de így is tetemes hátrányt halmozott fel az MTK Törökbálint csapata (11-22).

A második negyed elején kiegyenlített volt a játék, de csak négy perc után kezdtek felzárkózni a hazaiak. Ekkor Szabó Tibor négy pontja és Jakab Péter kosara révén elindult a felkapaszkodás, igaz, közben az ellenfél is bedobott egy triplát (20-27). Sajnos a következő két pontot megint a vendégekhez kellett beírni, akik ezúttal büntetőből voltak sikeresek. Jakab újabb két kosara volt a válasz, előbb Horváth Kristóf, majd Spiriev Olivér szép passzát értékesítette. Mint kiderült, ezek voltak az első félidőt záró pontok, mert az utolsó két percben egyik gárda sem tudott eredményes lenni. Így ötpontos hátránnyal, de feljövőben érte a hazaiakat a nagyszünet (24-29).

Amikor a második félidő első támadásának végén három pontra csökkent az MTK Törökbálint hátránya, úgy tűnt, hogy előbb-utóbb a vezetést is átveszi, de nem így történt. Egy darabig sikerült tartani a 3-5 pontos különbséget, de 30-33 után megakadt a csapat, és sorozatban nyolc TF-pont következett (30-41). Spiriev triplája és Bihari kosara révén megint csökkent a különbség (35-40), de ezt követően újból a vendégek percei jöttek, és a harmadik negyed vége előtt egy perccel már 12 pontosra nőtt a hátrány (42-54), a záró felvonás 8 pontos vendégelőnnyel kezdődhetett (46-54).

Küzdött az MTK Törökbálint, de a vendégek lélektanilag fontos pillanatokban céloztak jól. Így hat perccel a vége előtt, amikor megint 12 pontra nőtt a TF-Budapest előnye, már-már elúszni látszott a meccs (49-61). És ekkor mintha egy másik mérkőzés kezdődött volna! Spiriev vezetésével fantasztikus védekezést mutattak be a hazaiak, és szép lassan megint felzárkóztak. A védekezésük szinte áthatolhatatlanná vált, a vendégek sokszor még dobásig sem jutottak el 24 másodperc alatt, jöhetett a talpra állás. Trepák Zoltán két kosara volt a kezdet, majd érkezett Jakab találata, Horváth triplája és Bihari támadólepattanó utáni gólja. 11-0-ás rohammal egyetlen pontra csökkent az MTK Törökbálint hátránya (60-61). Bár a TF két büntetővel szerzett két pontot, Jakab viszont azonnal válaszolt, így 62-63-nál érkezett el a közvetlen végjáték. Újabb parádés védekezést mutattak be a hazaiak, és a vendégek játékosa, éppen a támadóidő lejártakor, teljesen kiszorított, szinte reménytelen helyzetben elhajította a labdát – ami bepottyant. A dobás – igaz kevéssel – a támadóidő lejárta után történt (erről kép a cikk alatt található, amin látható, hogy a támadóidő már 00-t mutat, a támadóidő lejártát mutató pont már kigyulladt, miközben a labda még bőven Beák kezében van). Egy-egy elhibázott támadás következett mindkét oldalon, majd Trepák megvillant, és 64-66-ra alakította az állást. A TF utolsó rohamát Horváth két óriási blokkja akasztotta meg, majd a hazaiak büntetőt dobhattak az egyenlítésért, de sajnos nem sikerült élni a lehetőséggel.

MTK Törökbálint - TF-Budapest  64-66 (11-22, 13-7, 21-25, 19-12)

Törökbálint Sportközpont, 150 néző

Szarvas Gábor vezetőedző értékelte a látottakat a mérkőzés után:

– Gratulálok a TF-Budapestnek a győzelemhez. 40 percen keresztül férfiasan, keményen küzdöttek a győzelemért, megérdemelten nyertek. Mi csupán a második negyedtől vettük fel a versenyt keménységben, és csak az utolsó 5-6 percben tudtunk ebben föléjük kerekedni. Az utolsó másfél percben kaptunk 3 pontot, véleményem szerint játékidőn kívül, amikor már lejárt az ellenfél támadóideje. Hozzáteszem, nagyon nehezen eldönthető szituációk voltak. Nem ezért kaptunk ki, hanem a puha első negyedünk miatt, és az ellenfél 14 támadó lepattanója miatt. Gratulálok a csapatomnak, hogy keményen védekezve és taktikusan megteremtették a hosszabbítás kicsikarásának esélyét, ez bizakodásra ad okot a jövőre nézve.

Nagy kár ezért a vereségért. Ezt a meccset meg kellett volna nyernünk. A TF-Budapest túl jó formában van ahhoz, hogy ekkora előnyt adjunk nekik, mint amit a mérkőzés elején tettünk, így végig az eredmény után kellett futnunk. Csapatunk erejét mutatja, hogy a szinte reménytelen állásnál óriási hajrába kezdett, és egy kis szerencsével még így is megszerezhettük volna a győzelmet. Ha végig úgy tud a csapat védekezni, ahogy a találkozó utolsó öt-hat percében, akkor bárkit legyőzhetünk a bajnokságban.

A következő fordulóban újabb igen nehéz feladat vár az MTK-Törökbálintra. A bajnokságot két győzelemmel kezdő, a bajnoki címvédő Bonyhádot is legyőző Bajai Bácska otthonába látogatunk jövő szombaton. A bravúrhoz az első pillanattól teljes koncentráltság kell, és akkor sikerülhet akár győzni is Baján.

Ezt olvastad már?

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!