Kézilabda
Török Lilly

Nehéz helyzetben helytállás

Publikálva: 2016.11.22 Frissítve: 2016.11.22 Sakk

Izzasztó csaták, hatalmas küzdelem jellemezte az MTK Budapest legutóbbi csapatbajnoki hétvégéjét.

Irtózatos küzdelmek árán jött össze ezúttal a 36 fő, ami a három csapat hiánytalan kiállásához szükséges. Sőt, számos asszót követően egy vasárnap reggeli egészségügyi lemondással, a kontumálás (játék nélküli vesztés) végül utolérte a kék-fehéreket. Sok egyéni tényező összejátszása mellett, legfőképp a remek szervezésű tiszaújvárosi nemzetközi egyéni verseny nehezítette meg a helyzetet, amin tíz MTK-s játszott a három csoportban. Barsi Botond a „C” csoport holtversenyes elsőjeként nyert ezüstérmet, de Gehér Koppány, Juhász Ágoston, Virág Bálint, illetve Szente-Varga Fruzsina is jó versenyt zárt.

Visszatérve Budapestre, az erősen tartalékos csapatokra nehéz feladat várt, kicsit keményebb párosítással akár nagy pofonokba is beleszaladhattak volna, azonban végül egész olcsón sikerült megúszni a játéknapot. Az osztályonkénti végeredmény elsőre csalóka lehet, hisz a papírformára leginkább rácáfoló sikerek ezúttal is döntően a III. osztályban szereplő kvázi gyerek csapatnál születtek.

Az I. és II. osztályban csapataink a szellemes Mattolda nevet felvevő, és az utóbbi években arányaiban egyre kevesebb siketet és nagyothallót a soraiban tudó Siketek SC együtteseivel mérkőztek. A 24 táblás összecsapást mindössze egy ponttal sikerült hozni.

Az első táblán Szabolcsi mester korábbi vendégjátékosunkkal, Mihók Olivér nagymesterrel szemben éles állásban hibázva maradt alul. Dudás Eszter megnyitásból kihozott előnyét nem tudta nyerésig fokozni, végül örökös sakkal gyűjtött fél pontot. Vitályos Márton az ellenünk általában jól szereplő Bokros Istvánnal szemben hamar hátrányba került, de ellenfele több ponton is kihagyta a kegyelemdöfést, sajnos a pontmentésre így sem volt esély. A sakkozásba kék-fehér szívekben visszatérő Molnár József ezúttal közelebb volt a győzelemhez, de ahogy pár hete Tóth-Katona Tamás rohamait, úgy most az övét is ki tudta védeni a zsámbéki sakkiskola legerősebb képviselője, Persányi Barnabás. Az év nagy részében külföldön tartózkodó Surányi Pált, családjának nem kellett sokáig nélkülöznie, reménybeli ellenfele technikai okokból nem jutott el a Falk Miksa utcáig. Fodor Pétert munkaügyei szólították el idejekorán a tábla mellől egy gyors remi közreműködésével. Haszon Kamilla Balatonboglárról sietett segítségünkre, MTK-s bemutatkozása sajnos nem lett örömteli, mert bár ellenfele támadása úgy tűnt, hogy kifullad, mikor időzavarban hibázott, és így vesztett. Schreuder Peters Misja nyerésre állt, ellenfele remiajánlatát visszautasítva küzdött a teljes pont megszerzéséért, ám végül itt is az időzavar lett a vesztünk. Michael Yip nyerési esélyét elszalasztotta ugyan, gyaloghátrányos bástyavégjátékát azonban fáradhatatlanul tartotta. Kálóczi Kristóf királyállása elleni támadás veszélytelennek bizonyult, majd lova az alapsorról indulva feltörölte a padlót az ellennel. Ványa János személyében még egy újoncot köszönthettünk, ő a Siketek kiváló szervezőjét, a néhány éve még mesterjelölt Matuska Miklóst védhetetlen mattfenyegetéssel kényszerítette feladásra. Róna András finom, célratörő játékkal mattolta ellenfelét. 

MTK Budapest III. – Mattolda SSC 6-6

Fél teremmel arrébb, Gehér László hátrányosabb állását nagy szívóssággal kiremizte. Gehér József ismét legszebb napjaira emlékeztetően söpörte le ellenfelét a pályáról. Birovecz Jordán sokkal jobban ismerte a megnyitás szellemét, minőséget, majd partit nyert. Kemény Vagyimot pozíciósan túljátszották. Gervai István nagyvonalú minőségáldozata után szabadgyalogjai feltarthatatlanná váltak. Fodor Kornél, Hortobágyi Attila és Fábián László is jelentős erőfölényt mutatva takarították be a teljes pontot. Kalocsai László, szakosztályunk egyik legnagyobb MTK szurkolója, ám mi nem tudtuk kidrukkolni neki a győzelmet, nyerő állásban húzott vesztőt. Gehér Bottyán és Birovecz Bátor számára sajnos sok volt a II. osztály, ideális esetben nem is ültek volna be, de a kiállási gondjaink miatt szükség volt rá, hogy magasabb táblákon játszó rokonaikat elkísérjék ezúttal.

MTK Budapest IV. – Mattolda SSC II. 6,5-5,5

A III. osztályban sajnos az ismertetett okok miatt csonka csapattal vágtunk neki az elmúlt években zuhanórepülésben lévő, ám papíron az V. egységünknél még így is erősebb MLTC budapesti gárdája elleni mérkőzésnek. Sajnos kezdéskor nem volt egyértelmű, hogy ők is egy fő mínuszban lesznek, így 12 helyett csupán 10 meccs jött létre. Szép Janó tanár úr az éltáblán példát mutatott az őt nem számítva színtiszta ificsapatnak, hiszen a sok telet megélt, ám még mindig veszélyes Somogyi István mestert meglepetésre felülmúlta. Eörsi Pál és Koltai Anna győzelme, valamint Koltai Dóra és Géczi-Zajzon Kristóf döntetlenje is lényegesen magasabban jegyzett ellenféllel megküzdve jött létre. Bár a kis különbségű vereség is jól mutat, csapatkapitányuk elmondása szerint az eredmény fordított is lehetett volna, mert Pirity Máté és Urbán András is nyerőesélyes állást bukott el.

MLTC II. – MTK Budapest V. 7-5

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!