Tenisz
Fucsovics Márton

Néha előny, ha a sakkozó nem langaléta (LAPSZEMLE)

Publikálva: 2020.05.24 Frissítve: 2020.05.24 Sakk

Kállai Gábor rovatában a mesterséges intelligencia múlt heti boncolgatása után sorra került a világ első sakkautomatája. Amelyet persze még ember működtetett, elbújva, titokban.

Folytatódik a sakkrovat, amelyet Kállai Gábor nemzetközi nagymester jóvoltából indított az Utanpotlassport.hu szerkesztősége. Bizonyára üdítő olvasmányélménnyel szolgálnak mind a fiataloknak, mind a szülőknek azok a történetek, amelyeket a 2002-ben ezüstérmes sakkolimpiai csapat kapitánya, a Testnevelési Egyetem mesteroktatója, az MTK Budapest sakkszakosztályának elnöke és vezetőedzője oszt meg az olvasókkal.

Egyáltalán nem volt túl magas, éppen ellenkezőleg, de már harminc is elmúlt, így érthető: alaposan be kellett húznia a lábát, hogy elférjen ebben a rejtett lyukban.

Mindig szeretett sakkozni, máshoz nem is igen értett. Már gyerekkorától elvarázsolta és vonzotta a magyar Kempelen Farkas (1734–1804) csodálatos sakkautomatája, a Török. És most itt ül benne! Összehúzódzkodva, a tábla alatt. Kempelen már nem él, ezért a show elején a bábu mostani gazdája nyitja ki nagy csinnadrattával a gépezet összes ajtaját. Ami persze a ravaszul megszerkesztett rendszerével elrejtette a benne szorongó mestert.

Kezdődik a játszma. Nem könnyű ilyen testhelyzetben, a táblát csak alulról látva sakkozni. Ráadásul a figurák helyzetére emlékezni kell, mert innen, a dobozból csak azt lehet tudni, hogy hol áll fekete, illetve fehér bábu. De hogy pont melyik van ott?

És a gépezet, na, az maga volt a csoda! Belülről irányította a Törököt, ami pontosan fogta meg, és helyezte a kívánt mezőre még a legkisebb figurákat, a gyalogokat is. Nem kellett érteni hozzá, egyértelmű volt, a Török fantasztikus mérnöki teljesítmény. Egy igazi manipulátor! Persze a Török sakkozni nem tudott, ahhoz ő kellett. A sakkozás szinte gyerekjáték volt William Lewis (1787–1870) angol mesternek, sőt nagymesternek, merthogy a sakktörténetben őt nevezték először így.

Eltelt már egy év is, Lewis új kihívásokra és talán kényelmesebb testhelyzetre is vágyott, de nem hagyhatta a Törököt élettelenül porladni. Így aztán az angol mester egyik partit nyerte a másik után… Mígnem az egyik játszmában különös dologra lett figyelmes. Az aktuális ellenfele, akit a Török gyomrából nem láthatott, nagyon ismerősen játszott. A figuráit pont úgy fejlesztette és használta, ahogyan azt ő is tanulta a mesterétől.

Ez nem lehet más, mint korábbi sakktársa, Peter Unger Williams! A parti után lett bizonyos: bingó, eltalálta, hogy az ellenfele valóban a gyerekkori sakkbarátja volt, akit ugyanúgy elbűvölt a Török, mint őt. Lewis meggyőzte a barátját és a sakkautomata tulajdonosát is, így a gépezetben átadhatta a helyét Williamsnek. Őt pedig még vagy fél évszázadon át újabb kihívások és még számos maradandó sakkmű megírása várta.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!