Atlétika
Nemes Rita

Négyen a dobogón

Publikálva: 2020.10.31 Frissítve: 2020.10.31 Sakk

Koltai Dóra a második, Vicze Kata, Öngüt Tamás és Lakatos Tamás a harmadik helyen zárt a korcsoportos magyar sakkbajnokságon.

Pénteken ért véget a Magyar Sakkszövetségben rendezett korcsoportos országos bajnokság, melyen végül tíz MTK Budapest-játékos szerepelt.

– Valamennyi versenyzőnk komolyan, nagy erőbedobással játszott, szívósan küzdött. Nem mindannyian vannak még felkészülve ilyen nagy feszültségű körmérkőzésre, ahol minden parti egyformán nehéz, ráadásul többször is dupla fordulót kellett játszani – kezdte értékelését ifjúsági edzőnk, Szabolcsi János nemzetközi mester, aki megköszönte az edzők, a szekundánsok és a szülők segítségét, munkáját is.

A legszebb eredményünk a lányok U16-os csoportjában született. Koltai Dóra második lett (az első három egyaránt 5.5 pontot gyűjtött).

– Dóri jól felkészülve, mélyen és pontosan játszott. Az utolsó fordulóban sötéttel vesztett az első kiemelt Sulyok Eszter ellen. Ha azt a partit kiremizi, akkor bajnok. Sajnos kétszer hagyott ki valószínű nyerést két korábbi partijában.

A lányok U14-es csoportjában újdonsült tagunk, Vicze Kata bronzérmet szerzett.

– Ő erős, támadó játékos, sajnos a verseny közepén hullámvölgybe került, így nyilván nem elégedett eredményével, ami lesz még jobb is.

A fiúk U18-as csoportjában Öngüt Tamás Günes a harmadik, Gehér Koppány a negyedik, Forgács András pedig a tizedik helyen zárt.

– Tomi katasztrofálisan kezdett, utána magához tért, és az utolsó fordulóban már úgy játszott, ahogy ő tud, amikor jó formában van. Koppány játékából ezúttal hiányzott a rá jellemző nyugodt erő. Andris beugróként még értékszámot is nyert.

Az U16-os fiúké volt a legerősebb csoport. Itt indult az egész verseny három legmagasabb értékszámmal rendelkező versenyzője. Utolsó napos beugróként Lakatos Tamás a szenzációs harmadik helyen végzett.

– Kiválóan ismerte a változatokat, és kegyetlenül megtorolta ellenfelei hibáit. Tomi már nagyon jó játékos, és megérdemli, hogy egy vezető egyesület kiemelt ifijátékosa legyen.

Juhász Ágostoné a hatodik hely lett (habár csak fél ponttal elmaradva Tomitól). Virág Bálintnak a nyolcadik jutott.

– Ágoston minden játszmájában hatalmasat küzdött. Új rendszereket is alkalmazott. Mindenki ellen nyerésre játszik. Ezért a végére nagyon elfáradt. Bálint nyert egy kis élőt, és főleg Karácsonyi Gellért elleni szép, áldozatos támadásáért ő nyerte a legjobb játszmára kiírt különdíjat. Változatlanul nagyon hullámzó a játéka: néha zseniális, máskor elemi elnézéseket követ el.

Az U14-es csoportban Két kiváló küzdőszellemű játékosunk, ifj. Farkas Ottó (vendégjátékos) és Szalay-Őcsák Bánk egyaránt egy-egy plusszal az ötödik és a hatodik helyen végzett. Szabolcsi János szerint bizonyították, hogy értékszámuk idei gyarapodása nem a véletlen műve volt, játékerejük a 2100-at eléri, és mindkét fiú még nagyon sokat fejlődhet. Versenyzőink összesítve negyvenöt élőpontot nyertek a bajnokságon.

Közben más versenyek is zajlottak az országban. Harkányban Tóth Lili elég sok, Barsi Botond kevés élőt szerzett. Berta Sándor sikeresebb volt felkészítő edzőként, mint játékosként. Siófokon új tagunk, a 11 éves Szalóki Árpád nagyszerűen szerepelt: kilencedik lett az erős mezőnyben. Kiss Inez is élőpluszban maradt, még ha nem is olyan hatalmasban, mint Székesfehérváron.

– Összességében elmondhatjuk, hogy az őszi szünetet jól használták fel ifjú sakkozóink. Úgy hallom, novemberben is többen terveznek versenyezni. Mivel csapatbajnokság megjósolhatatlan ideig nem lesz, támogatjuk a törekvésüket.

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!