Atlétika
Szentgyörgyi Zita

Nagy lépés a bajnoki cím felé

Publikálva: 2019.02.12 Frissítve: 2019.02.12 Sakk

Nem bírt velünk a Szigetszentmiklós csapata.

Vasárnap került sor az NB I/B Maróczy-csoport rangadójára: az MTK Budapest mint első helyezett küzdött meg a második pozícióban álló Szigetszentmiklós csapatával. Nehéz meccsen sikerült győzni, és ezzel komoly lépést tettünk a bajnoki cím felé. Még négy mérkőzésünk van hátra, melyeken teljes erőbedobással kell játszanunk.

MTK Budapest I.–Szigetszentmiklós 7-5

Erősen álltunk ki, de ellenfelünk is, így nagyon kemény, szikrázó meccs volt. Minden partit kijátszottunk.

Az első táblán Kállai Gábor sötéttel kiegyenlített állásban visszautasította ellenfel első remiajánlatát, de a másodikat már el kellett fogadnia.

A másodikon Siegfried Baumegger osztrák nemzetközi mester – aki pár évvel ezelőtt a Titánokban játszott, és így baráti kapcsolatot ápol több sakkozónkkal – mintaszerű pozíciójátékban nyúzta meg türelmesen Im To Nhat Minht. A harmadikon Fehér Ádám komoly kockázatot vállalva kezdeményezett Terbe Juli ellen, voltak esélyei a nyerésre, a vége döntetlen lett.

A 4. táblán Juhász Ármin is hiába nyúzta ellenfelét, a végén ez is remi végjátékba olvadt. Az ötödiken Juhász Krristóf az ellenfél legmagasabb értékszámú versenyzőjével, az indiai Srinath Raoval remizett, bonyolult pozíciós partiban. A 6. táblán Marosi Levente nagyon akart nyerni, itt-ott remekül is állt Radnai Ádám ellen, a vége itt is pontosztozkodás lett.

A 7. táblán Halász Tamás ellen Szalánczi Emil szokásához híven minőséget áldozott, majd a mérkőzés megnyerése érdekében nem élt az örökös sakk beadásának lehetőségével, innen kezdve viszont Tamás, pontos játékkal hárítva a fenyegetéseket, megnyerte a játszmát!

A nyolcadikon a megbetegedett Honos Attila helyett Szabolcsi János ugrott be. Ellenfele – régi tanítványa – nagyon indiszponáltan játszott, és már a 18. lépésben feladásra kényszerült.

A 9. táblán Mark Lyell a nyitás után reménytelennek látszó végjátékba került, azonban ellenfele pontatlankodott, és a két gyaloghátrány ellenére ki lehetett remizni. A tizediken Téglás Balázs nem volt formában, a megnyitása sem volt az igazi, aztán a kissé hátrányos állást elég gyorsan elvesztette Terbe Zsuzsi ellen. Egyed Judit váratlanul az ellenfél kiváló, ritkán játszó sakkozójával, Binder Tamással találta szembe magát, és sajnos a megszokott királyindiaiban világos vezérszárnyi játéka diadalmaskodott. Az utolsó táblán Fodor Balázs nyugodt, türelmes játékkal győzte le erdélyi ifi ellenfelét.

MTK II.–FÓTI SE 9,5-2,5

A rangadó árnyékában – nyolc ifivel felálló – második csapatunk nagyon biztosan verte a szebb napokat megélt Fótot.

Az első táblán Juhász Ágoston megújított változatban jutott jó játékhoz, időzavarban gyalogot nyert, és azt biztosan értékesítette. A másodikon Örtel Endre kiegyenlített állásban remizett. Kovácsy Barnabás vezére bátran kalandozott, sajnos, baj lett belőle. Gehér Koppány hamar nyerésre állt, ám annál tovább tartott a technikai rész, de végül sikerrel megoldotta. Tóth-Katona Tamás sötéttel rengeteget dolgozott, és végül sikerült megnyernie.

Kálóczi Kristóf ismét csillogó könnyűséggel takarította be a pontot. Vitályos Márton leszerelte ellenfele veszélyes kezdeményezését, és remizett. Virág Bálint túlkombinálta az örökifjű Szlabey Gézét. Botlik Béla mindent megtett, kétszer is visszautasította a remiajánlatot, de mégis pontosztozkodás lett belőle. Czumbel Péter, Birovecz Ben Jordán és Ifj. Farkas Ottó klasszisokkal volt jobb ellenfelénél, biztosan, gyorsan győztek. A győzelemmel a csapat az Erkel csoport 4. helyére jött fel.

A versenyen komoly stáb segítette a sakkozókat. Csapatkapitányként Waldmann Iván, biztonsági tartalékként Gehér László, valamint jelen volt a régi és az új szakosztályvezető, Balla Attila és Kocsis József is.

A két versenybíró, Gyömbér Tamás és Szili András gondoskodott a mérkőzések zavartalan levezetéséről és a baráti hangulatról. 

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!